GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πτώση F-16: Έτσι κατάφερε να σωθεί ο πιλότος-Η σωτήρια κίνηση και οι πρώτες ενδείξεις για τα αίτια

Η ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό αποδείχθηκαν σωτήρια στοιχεία για τον Παναγιώτη Αποστολάκη, τον πιλότο του μαχητικού αεροσκάφους F16 Block 5...


Η ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό αποδείχθηκαν σωτήρια στοιχεία για τον Παναγιώτη Αποστολάκη, τον πιλότο του μαχητικού αεροσκάφους F16 Block 52+, το οποίο κατέπεσε το πρωί της Τετάρτης (20/3) στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της νήσου Ψαθούρα στην ευρύτερη περιοχή των Βόρειων Σποράδων.

Ο 29χρονος πιλότος όταν διαπίστωσε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στο αεροσκάφος του και πως αυτό ήταν αδύνατο να κρατηθεί στον αέρα, χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα και με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να σώσει τη ζωή του.

Ποια είναι όμως η λειτουργία του εκτινασσόμενου καθίσματος και με ποιον τρόπο αποδεικνύεται σωτήρια για τους πιλότους σε περίπτωση βλάβης των αεροσκαφών;

  • Αρχικά ο 29χρονος προσάρμοσε το κάθισμα στην κατάλληλη θέση για να εξασφαλίσει την ασφαλέστερη δυνατή εκτίναξη.

Στη συνέχεια και ενώ ο έλεγχος του αεροσκάφους είχε χαθεί, ενεργοποίησε τη διαδικασία εκτίναξης όπου αρχικά αφαιρέθηκε αυτόματα ο θόλος του αεροσκάφους. Μόλις ο θόλος απορρίφθηκε το εκτινασσόμενο κάθισμα εκτοξεύθηκε από το αεροσκάφος με πυραυλικούς κινητήρες που βρίσκονται στο κάτω μέρος του.

Αυτοί έδωσαν την αναγκαία ώθηση ώστε ο πιλότος με το κάθισμα να εκτοξευθούν σε απόσταση από το αεροσκάφος.

Αμέσως μετά ενεργοποιήθηκε το αλεξίπτωτο με το οποίο ο πιλότος βρέθηκε στη θάλασσα περιμένοντας για 1,5 ώρα τη διάσωσή του.

Οι καιρικές συνθήκες ήταν κακές και αυτό δυσκόλεψε την προσέγγιση του Super Puma.

Ωστόσο, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στη θάλασσα, πάνω στην σωσίβια λέμβο που περιλαμβάνεται στο κιτ επιβίωσης των πιλότων που έχουν χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, ο πιλότος είχε κατά διαστήματα επικοινωνία με τα σωστικά συνεργεία.

«Ο χειριστής του αεροσκάφους F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, περισυνελέγη στις 15:02 σώος από ελικόπτερο Super Puma της 130 Σμηναρχίας Μάχης, της Πολεμικής Αεροπορίας και κατευθύνεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας», ανέφερε η δεύτερη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Ειδοποίησε με το κινητό του

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον αμυντικό συντάκτη Κώστα Σαρικά από το κινητό του ενημέρωσε ο 29χρονος υποσμηναγός ότι είναι σώος μέσα στη λέμβο.

Ο υποσμηναγός είχε καταφέρει να ανοίξει και να ανέβει στη μικρή σωσίβια λέμβο που βρισκόταν πάνω του στο κιτ επιβίωσης, όταν βρέθηκε στο νερό.

Πάνω του είχε το κινητό του τηλέφωνο το οποίο αν και είχε βραχεί λειτουργούσε και είχε σήμα.

Όσο για τις αιτίες του ατυχήματος που παρ’ ολίγον να αποβεί μοιραίο για τον 29χρονο πιλότο;

Τα πρώτα στοιχεία μιλούν για βλάβη στον κινητήρα του αεροσκάφους, ο οποίος έσβησε εντελώς.

Ο 29χρονος πιλότος προσπάθησε να τον επαναφέρει σε λειτουργία, όμως, δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να πέσει στη θάλασσα και ο ίδιος να σωθεί μέσω του εκτινασσόμενου καθίσματος.

Ο πιλότος αναμένεται σήμερα Πέμπτη (21/3) να λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο ΓΝΑ, στο οποίο νοσηλεύεται από χθες.

Δεν υπάρχουν σχόλια