GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ανησυχία για νέα πανδημία: Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μεταδίδεται

Έκτακτη ανακοίνωση εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με έντονη ανησυχία για νέα πανδημία.


Έκτακτη ανακοίνωση εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με έντονη ανησυχία για νέα πανδημία.

Τι είναι η ψιττάκωση, ποια είναι τα συμπτώματά της και πώς μεταδίδεται;

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν τεράστια αύξηση των κρουσμάτων Ψιττάκωσης, προκαλώντας ανησυχία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με σαφείς σκέψεις νέας πανδημίας.

Τι είναι όμως η ψιττάκωση; Ποια είναι τα συμπτώματά της και πώς μεταδίδεται;

Η ψιττάκωση είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από τα βακτήρια του γένους Chlamydia psittaci.

Η νόσος αυτή είναι ιδιαίτερα σπάνια, και σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μολύνει περίπου 10 άτομα τον χρόνο σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Παρ’ όλα αυτά, είναι πιθανό πολλά περιστατικά της νόσου να μην διαγνώστηκαν ποτέ, και επομένως να μην καταγράφηκαν, καθώς τα συμπτώματα της είναι παρόμοια με άλλες νόσους.

Η ψιττάκωση μεταδίδεται στον άνθρωπο από διάφορα άγρια ή κατοικίδια πτηνά και κυρίως από τους παπαγάλους. Περιστατικά της νόσου είναι πιο κοινά στα τροπικά κλίματα, ενώ έχουν καταγραφεί σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων, της Αυστραλίας, της Αγγλίας και της Αργεντινής.

Γενικότερα, το βακτήριο της ψιττάκωσης, μπορεί να μεταδοθεί οπουδήποτε κρατούνται πολλά πτηνά, όπως σε πτηνοτροφεία ή καταστήματα με ζώα συντροφιάς.

Στους ανθρώπους η νόσος αυτή μοιάζει αρκετά στα συμπτώματα με την κλασική γρίπη ή την πνευμονία.

Οι πρώτες ενδείξεις της νόσου ξεκινούν συνήθως 10 ημέρες μετά τη μόλυνση από το βακτήριο, αλλά είναι πιθανό να εμφανιστούν από 4 έως και 19 ημέρες μετά την μόλυνση.

Τα βασικά συμπτώματα της ψιττάκωσης περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό και ρίγος.
  • Ναυτία και εμετό.
  • Μυϊκό πόνο.
  • Πόνο στις αρθρώσεις.
  • Κούραση.
  • Αδυναμία.
  • Ξηρό βήχα.
  • Ευκοίλια.
  • Πόνο στο στήθος.
  • Δυσκολία κατά την αναπνοή.
  • Ευαισθησία στο φως.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η νόσος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε διάφορα εσωτερικά όργανα, όπως, ο εγκέφαλος, το ήπαρ και η καρδιά. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λειτουργία του αναπνευστικού και πνευμονία.

Η έκτακτη ανακοίνωση του ΠΟΥ

Συνολικά πέντε επιβεβαιωμένοι θάνατοι αναφέρθηκαν στην Ολλανδία, αν και η Αυστρία επιβεβαίωσε επίσης ότι κάποιοι άνθρωποι πέθαναν, αλλά δεν έχει δώσει ακριβείς αριθμούς στον ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο ιός συνδέεται ως επί το πλείστον με όσους εργάζονται με πτηνά, εργάτες πουλερικών, κτηνιάτρους, ιδιοκτήτες πτηνών και κηπουρούς.

Η μετάδοση της νόσου στον άνθρωπο συμβαίνει κυρίως μέσω της εισπνοής σωματιδίων του αέρα από αναπνευστικές εκκρίσεις, αποξηραμένα κόπρανα ή σκόνη φτερών – δεν απαιτείται άμεση επαφή με τα πουλιά για να εμφανιστεί μόλυνση.

Τα συμπτώματα στους ανθρώπους είναι πυρετός και ρίγη, πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι και ξηρός βήχας με συμπτώματα που μερικές φορές δεν εμφανίζονται παρά μόνο 14 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Ο ΠΟΥ πρότεινε τα άτομα με πτηνά κατοικίδια να διατηρούν τα κλουβιά καθαρά, να τα τοποθετούν έτσι ώστε να μην εξαπλώνονται τα περιττώματα ανάμεσά τους και καλή υγιεινή, «συμπεριλαμβανομένου του συχνού πλυσίματος των χεριών, κατά το χειρισμό τα πουλιά, τα περιττώματά τους και το περιβάλλον τους».

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ είπε: «Συνολικά, πέντε χώρες στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ ανέφεραν μια ασυνήθιστη και απροσδόκητη αύξηση στις αναφορές κρουσμάτων C psittaci. Ορισμένες από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν ανέπτυξαν πνευμονία και οδήγησαν σε νοσηλεία, ενώ αναφέρθηκαν και θανατηφόρα περιστατικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια