Σήμα sos εκπέμπουν οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής, με την εκταταμένη ακαρπία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα ελαιόδεντρα να έχει ...
Σήμα sos εκπέμπουν οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής, με την εκταταμένη ακαρπία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα ελαιόδεντρα να έχει οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή.
Μιλώντας στο OPEN οι ελαιοπαραγωγούς κάνουν λόγο για «τεράστια απώλεια προϊόντος και εισοδήματος», εξηγώντας ότι ένας από τους λόγους αυτής της ακαρπίας στο νούμερο ένα προϊόν της Χαλκιδικής, την πράσινη ελιάς, είναι η κλιματική αλλαγή.
«Από το 2021 έως τώρα, έχουμε υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά, λόγω των καιρικών συνθηκών», αναφέρουν παραγωγοί.
Μάλιστα, μέσα στο 2023, η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 90%, καθώς το 2022, είχε φθάσει τους 150.000 τόνους, ενώ το 2023, ανήλθε μονάχα στους 22.000 τόνους.
Την ίδια ώρα, οι προβλέψεις για νέο ράλι στην τιμή του ελαιόλαδου επιβεβαιώνονται, με τα νοικοκυριά να καλούνται να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τον Αύγουστο του 2023 το ελαιόλαδο κόστιζε 8,10 ευρώ το λίτρο και 7 μήνες μετά η τιμή του εκτοξεύθηκε έως και 15,06 ευρώ το λίτρο, ενώ η δίλιτρη συσκευασία φτάνει τα 27 ευρώ.
Παράλληλα, το ελαιόλαδο ιδιωτικής ετικέτας κοστίζει σχεδόν 10 ευρώ το λίτρο, με τους παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση των τιμών θα αργήσει.
«Η επάρκεια προϊόντος θα φέρει αποκλιμάκωση των τιμών και αυτή θα υπάρξει, αν υπάρξει, στην επόμενη ελαιοκομική περίοδο.
Μέχρι τότε, οι τιμές θα είναι σε υψηλά επίπεδα», υποστήριξε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), Μανώλης Γιάννουλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια