Αρθρο του Γιώργου Χατζηλίδη Ας φανταστούμε για λίγο τι θα συνέβαινε εάν η Microsoft δημιουργούσε ένα από τα Data Center της στη Θράκη…
Ας φανταστούμε για λίγο τι θα συνέβαινε εάν η Microsoft δημιουργούσε ένα από τα Data Center της στη Θράκη…
Πριν από 20 περίπου μέρες δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ που θέτει σε τροχιά εκκίνησης τη μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Αττική, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ. Τα Data Centers του τεχνολογικού κολοσσού θα αναπτυχθούν το πρώτο στα Σπάτα και τα άλλα δύο που θα ακολουθήσουν στο Κορωπί. Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επένδυση που θα βάλει τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη cloud υποδομών της Microsoft, τον μεγαλύτερο του κόσμου – και αυτό αναμφισβήτητα αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός, στο συγκεκριμένο πεδίο, της προσέλκυσης δηλαδή μεγάλων ξένων επενδύσεων, φαίνεται πως ξέρει να κάνει τη δουλειά καλύτερα από κάθε άλλο πολιτικό στη χώρα.
Προκύπτει όμως ένα ερώτημα: Γιατί έστω ένα από αυτά τα Date Centers δεν θα γίνει στη Θεσσαλονίκη ή (για να μην κατηγορηθούμε για τοπικισμό) στη Θράκη ή την Ήπειρο; Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μάλλον δεν τέθηκε καν στο τραπέζι των συζητήσεων – το πιθανότερο είναι ότι δεν πέρασε ούτε ως σκέψη από το μυαλό των ιθυνόντων. Είναι δυστυχώς τόσο ατττικοκεντρικός ο τρόπος που λειτουργούν διαχρονικά ελληνικές κυβερνήσεις που μία τέτοια απόφαση θα ισοδυναμούσε με κανονική… επανάσταση.
Υπάρχουν, βέβαια, πρακτικά προβλήματα που καθιστούν δύσκολη μία τέτοια επένδυση στην ελληνική παραμεθόριο η οποία μαραζώνει από την έλλειψη προοπτικής και την εγκατάλειψη από τους νέους ανθρώπους. Όταν θέσαμε πρόσφατα το συγκεκριμένο παράδειγμα της Microsoft, ως προβληματισμό, στην πρόεδρο του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη, που διατηρεί τη δική της βιομηχανική επιχείρηση στη Θράκη, φρόντισε να μας προσγειώσει στη σκληρή πραγματικότητα λέγοντας αφοπλιστικά: «Μα, στη Θράκη έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα data, όταν βρέχει συχνά πέφτει το ίντερνετ». Ένας άλλος βιομήχανος, για το ίδιο θέμα, έλεγε σε συνομιλητές του πως όταν θέτουν το ζήτημα των data στις ακριτικές περιοχές οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τους κοιτούν κάπως περίεργα, λες και μιλούν σε… εξωγήινους.
Για ποια Microsoft και Θράκη μιλάμε λοιπόν; Είναι πραγματικά αδιανόητο αλλά αποτελεί αδιανόητη πραγματικότητα η απόσταση που έχουν να διανύσουν ολόκληρες περιφέρειες της Ελλάδας από τα απαιτούμενα δίκτυα και data που θα τις συγχρονίσουν με τις προκλήσεις της νέας εποχής.
Ας φανταστούμε για λίγο τι θα συνέβαινε εάν η Microsoft δημιουργούσε ένα από τα Data Center της στη Θράκη. Ένας μεγάλος κύκλος εργασιών θα έδινε νέα ζωή στην τοπική οικονομία. Οι υφιστάμενες επιχειρήσεις θα έπαιρναν ανάσα, θα είχαν προοπτική, αλλά θα δημιουργούνταν και νέες επιχειρήσεις για να καλύψουν τις νέες ανάγκες. Επιστήμονες, με τις οικογένειές τους, θα αποφάσιζαν να εγκατασταθούν μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη ή την Κομοτηνή. Πολλοί νέοι Θρακιώτες θα έμεναν στον τόπο τους γιατί πλέον θα είχαν ισχυρό κίνητρο για να το κάνουν. Και φυσικά είναι περιττό να τονιστεί πόσο μεγάλη σημασία θα είχε και γεωπολιτικά η παρουσία ενός αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης.
Όσο η αποκέντρωση δεν αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική Πολιτεία τόσο το ελληνικό κράτος θα παραμένει συγκεντρωτικό και η όποια ανάπτυξή του στρεβλή, μονόπλευρη και ανισόρροπη. Αλλά για να γίνει κάτι προτεραιότητα πρέπει πρώτα να περάσει από το μυαλό ως σκέψη…
Δεν υπάρχουν σχόλια