GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πανεπιστήμια: Ποια είναι κερδοσκοπικά και ποια μη κερδοσκοπικά-Πώς λειτουργούν

Ποια είναι κερδοσκοπικά και ποια μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια; Ποιες είναι οι μεταξύ τους διαφορές; Πως λειτουργούν; Προς ψήφιση πρόκειται ν...


Ποια είναι κερδοσκοπικά και ποια μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια;

Ποιες είναι οι μεταξύ τους διαφορές; Πως λειτουργούν;

Προς ψήφιση πρόκειται να τεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια.

Τα πανεπιστήμια διαχωρίζονται σε δημόσια-κρατικά και σε ιδιωτικά-μη κρατικά.

  • Τα ιδιωτικά-μη κρατικά πανεπιστήμια διαχωρίζονται σε:
  • Κερδοσκοπικά (for-profit) και σε μη κερδοσκοπικά (nonprofit).

Τα κερδοσκοπικά ιδρύματα, είναι ιδιωτικά ιδρύματα που ανήκουν σε ιδιώτες ή ιδιωτικούς φορείς-οργανισμούς, δηλαδή ιδιοκτήτες ή μετόχους και λειτουργούν ως ιδιωτικές επιχειρήσεις, με την έννοια της επιχείρησης και της αυτόνομης οικονομικής δραστηριότητας που αυτή ασκεί να εξηγεί εν πολλοίς και τον χαρακτήρα τους.

Λειτουργούν με κριτήρια ιδιωτικής επιχείρησης, με στόχο το κέρδος και με προγράμματα σπουδών που καθορίζονται από τη διοίκηση του πανεπιστημίου.

Η διοίκηση των μη κρατικών πανεπιστημίων συνήθως αποτελείται από τον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Διοικητικό Συμβούλιο και άλλα διοικητικά στελέχη.

Η χρηματοδότησή τους προέρχεται κυρίως πηγάζει από τα δίδακτρα των φοιτητών, τις ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες πηγές κερδοσκοπικής φύσης, με την ιδιοκτησία να λαμβάνει έσοδα και τους μετόχους μερίσματα.

  • Τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια

Όσον αφορά στα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια διαφοροποιούνται ως προς τον χαρακτήρα, τη διοίκηση, την χρηματοδότηση, αλλά και την αξιοποίησή της.

Στο μοντέλο διοίκησης η ανώτατη αρχή αποτελείται από ένα εθελοντικό, μη αμειβόμενο Συμβούλιο Επιτρόπων στο οποίο αναφέρεται ο επικεφαλής του οργανισμού.

Τα μέλη του Συμβουλίου δεν είναι μέτοχοι και δεν λαμβάνουν καμία οικονομική αποζημίωση από τον οργανισμό.

Οι Επίτροποι στηρίζουν την εκπαιδευτική δραστηριότητα του ιδρύματος με ετήσιες δωρεές.

Σκοπός των μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων δεν είναι η παραγωγή οικονομικού κέρδους υπέρ ενός ατόμου ή μίας ομάδας, αλλά η επιδίωξη μίας εκπαιδευτικής αποστολής υπέρ της ευρύτερης κοινωνίας.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση των μη κερδοσκοπικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η ειδοποιός διαφορά με τα κερδοσκοπικής φύσης μη κρατικά ιδρύματα εντοπίζεται, τόσο στον τρόπο χρηματοδότησης, μα ακόμα περισσότερο στην αξιοποίηση των εσόδων τους.

Τα λειτουργικά έσοδα των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων προέρχονται από τα δίδακτρα, τη σίτιση και τη στέγαση, τις ερευνητικές επιχορηγήσεις και άλλες πηγές, όπως κατανομή κληροδοτήματος και δωρεές, ενώ όλα τα έσοδα, όπως και γενικότερα τα περιουσιακά τους στοιχεία αξιοποιούνται και προορίζονται αποκλειστικά για τον εκπαιδευτικό σκοπό που επιτελούν.

Διοχετεύονται στη διδασκαλία, στην έρευνα και ανάπτυξη, στην προσφορά (κοινωνικών και άλλων) υπηρεσιών, αλλά και στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων.

Ένα σημαντικό ποσοστό του λειτουργικού προϋπολογισμού τους διατίθεται για υποτροφίες σε φοιτητές.

Αν και τα έσοδα συνήθως δεν καλύπτουν το 100% των δαπανών, το κενό καλύπτεται από τρίτα έσοδα, όπως διανομή κληροδοτήματος και ετήσιες δωρεές.

Δεν υπάρχουν σχόλια