GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αγία Σοφία: Προβλήματα με τη στατικότητα – Ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης

Σε έναν από τους τέσσερις μιναρέδες που περιβάλλουν το μνημείο διαπιστώθηκαν ρωγμές, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν εργασίες αποσυναρμολόγησης,...


Σε έναν από τους τέσσερις μιναρέδες που περιβάλλουν το μνημείο διαπιστώθηκαν ρωγμές, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν εργασίες αποσυναρμολόγησης, άλλο ένα πρόβλημα στατικότητας στην Αγία Σοφία, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN, Μαρία Ζαχαρακή.

Η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει ότι «Κατά τη διάρκεια των ελέγχων που έγιναν στον μιναρέ Bayezid του τεμένους της Αγίας Σοφίας εντοπίστηκε βαθιά ρωγμή. Με την απόφαση αποσυναρμολόγησης που ελήφθη από το Επιστημονικό Συμβούλιο του τεμένους και από την Επιτροπή Συντήρηση, κατασκευάστηκε μια χαλύβδινη πλατφόρμα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επισκεπτών και πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση ενός ικριώματος πλήρους ασφαλείας πάνω στη χαλύβδινη πλατφόρμα».

Τοποθετήθηκε σκαλωσιά γύρω από τον μιναρέ

Ο μιναρές Bayezid II έχει εμφανίσει βαθιές ρωγμές, με αποτέλεσμα να κρίθηκε αναγκαία η τοποθέτηση χαλύβδινης σκαλωσιάς, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μερική αποσυναρμολόγηση για να διευκρινιστεί εάν το πρόβλημα οφείλεται σε σεισμό ή διαβρωσή του δομικού υλικού.

Στη συνέχεια, θα αποκατασταθεί η ζημιά, ενώ θα ακολουθήσουν εργασίες και στους υπόλοιπους τρεις μιναρέδες. Λόγω του ότι κάθε μιναρές έχει διαφορετικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και έχουν χρησιμοποιηθεί διαφορετικά υλικά για την κατασκευή του, ο καθένας έχει τις δικές του μεθόδους επέμβασης, λέει ο καθηγητής Χασάν Φιράτ Ντικέρ, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας.

«Σκοπός της χαλύβδινης σκαλωσιάς είναι η αποτροπή τυχόν πτώσεων υλικού κατά τη διάρκεια των εργασιών, γεγονός το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια της ζωής των επισκεπτών», λέει ο καθηγητής, εξηγώντας πως «Η εν λόγω παρέμβαση συνιστά μόνο ένα πολύ μικρό στάδιο της αποκατάστασης καθώς οι μιναρέδες, ως γνωστόν, είναι μεταγενέστερες οθωμανικές προσθήκες. Προτεραιότητα μας είναι η αποκατάσταση των δομικών αδυναμιών ώστε να αποτραπεί οποιοδήποτε πρόβλημα τόσο σε αυτούς όσο και στην ίδια την κατασκευή, καθώς η αποκατάσταση θα επεκταθεί στη δομή του ίδιου του οικοδομήματος, στην εξωτερική όψη και στους θόλους του».

Δεν υπάρχουν σχόλια