Η ακρίβεια στην Ελλάδα έχει χτυπήσει «κόκκινο». Ο κόσμος «βογγάει» στην κυριολεξία…
Ο Έλληνας «αναστενάζει», τη στιγμή, μάλιστα, που με βάση τα οικονομικά ρεπορτάζ το ράλι τιμών δεν λέει να καταλαγιάσει. Κάθε μήνα και πιο ακριβά.
Αυτό είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό πρόβλημα για τον Έλληνα.
Η ανάπτυξη της οικονομίας και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου αποτελεί βασική προσδοκία για όλους, ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που εκτιμούν πως η προσδοκία αυτή θα πραγματοποιηθεί.
Στον αντίποδα, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που εκτιμούν ότι οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ψηλές.
«Είναι πανάκριβα όλα, δηλαδή αυτό που συμβαίνει δεν έχει λογική. Όλα τα λεφτά φεύγουν στα ψώνια. Μία σακουλίτσα από το σούπερ μάρκετ, 30 ευρώ…;».
Αγανάκτηση, αλλά και απόγνωση. Οι συνεχείς αυξήσεις σε βασικά προϊόντα φέρνουν τους καταναλωτές σε αδιέξοδο.
«Όλο λένε θα μειώσουν, αλλά όλο αυξάνονται. Συνεχείς αυξήσεις», υποστηρίζουν πολίτες στις τηλεοπτικές κάμερες.
«Οι τιμές δεν πέφτουν με τίποτα, κάθε μέρα ανεβαίνουν, λένε ότι θα πέσουν και φως δεν φαίνεται πουθενά», συμπληρώνουν με νόημα…
Προϊόντα με σημαντικές αυξήσεις
Μέσα σε ένα χρόνο σημαντικές αυξήσεις καταγράφτηκαν και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και αυγά με αύξηση 14%, το ρύζι αυξήθηκε κατά 12,8%, ενώ τα λαχανικά κατά 12%.
Kαθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους, οι τιμές σε βασικά είδη τροφίμων εκτοξεύτηκαν. Πρωταθλητής αυξήσεων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, είναι το ελαιόλαδο, όπου η τιμή του αυξήθηκε κατά 30,1%, η ζάχαρη πήρε και αυτή την ανιούσα με αύξηση 25,1%, και τέλος το χοιρινό κρέας, όπου μέχρι πρότινος θεωρούνταν από τα πιο οικονομικά κρέατα, η τιμή του αυξήθηκε κατά 15.5%.
Η ακρίβεια εξακολουθεί να σφυροκοπά τα νοικοκυριά και αυτό αποτυπώνεται και στην έρευνα του ΟΡΕΝ, όπου μέσα σε 66 μέρες τα ίδια προϊόντα ανατιμήθηκαν από 20 λεπτά έως και 2 ευρώ.
Όπως καταγγέλλουν μάλιστα κτηνοτρόφοι, ενώ πωλούν πλέον το γάλα φθηνότερα, αυτό φτάνει στο ράφι 2 και 3 φορές πάνω.
Συρρίκνωση οικογενειακού προϋπολογισμού
Τα νοικοκυριά βλέποντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό να συρρικνώνεται επιδίδονται σε σαφάρι προσφορών και τις ψάχνουν σε κάθε σούπερ μάρκετ.
Όπως λένε οικογένειες με παιδιά, ένας ολόκληρος μισθός πηγαίνει μόνο στα απαραίτητα για το καθημερνό τραπέζι και τις ανάγκες του σπιτιού.
«Παίρνω τα ίδια πράγματα κάθε φορά, πέρσι τέτοια περίοδο έδινα 80 ευρώ, σήμερα έδωσα 120».
Αδιανόητες ανατιμήσεις
Η λίστα των ανατιμήσεων δεν έχει τέλος. Αδιανόητες ανατιμήσεις από εβδομάδα σε εβδομάδα. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Open, από τον Νοέμβριο ως και τις αρχές του Φεβρουαρίου έχουν ανέβει στα ύψη προϊόντα…
Μακαρόνια, γίγαντες, αλεύρι για όλες τις χρήσεις και πιπεριές είναι στην κορυφή της λίστας των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά.
«Υπερβολικές τιμές, όλα πάνω…», λένε και στον Alpha Έλληνες καταναλωτές. Μεγάλη αύξηση και στις τιμές των φρούτων, αλλά και των χυμών.
Πρωταθλήτρια στον πληθωρισμό τροφίμων
«Θηλιά στον λαιμό» των νοικοκυριών είναι η ακρίβεια, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στον πληθωρισμό τροφίμων.
Όπως λένε καταναλωτές, οι οικογένειες χρειάζονται 100 ευρώ την εβδομάδα στο σούπερ μάρκετ, ενώ οι ανατιμήσεις στο καλάθι του ΟΡΕΝ, μέσα σε δυο μήνες ζαλίζουν.
- «Παίρνουμε μόνο τα απαραίτητα», υποστηρίζουν. «Έδωσα 117 ευρώ…». Για τον μήνα είναι η ερώτηση της δημοσιογράφου…
- «Όχι, για την εβδομάδα», απαντά πολίτης.
Όποια έρευνα και να γίνει, καταλήγουν όλες στο ίδιο συμπέρασμα. Ποιο είναι αυτό; Η κατάσταση είναι δύσκολη για τα ελληνικά νοικοκυριά. Αλληλουχία αυξήσεων για μήνες ολόκληρους.
Ο «Γολγοθάς» της ακρίβειας δεν έχει τέλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός μειώθηκε ελαφρώς, ωστόσο παραμένει ψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και κυρίως στα τρόφιμα.
«Ο πληθωρισμός δεν είναι ο ίδιος σε όλες τις κατηγορίες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η αύξηση στις τιμές των τροφίμων.
Είναι σχεδόν η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη και μάλιστα παραμένει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλη χρονική διάρκεια.
Ο πληθωρισμός στα είδη σούπερ μάρκετ είναι στο 9%, τη στιγμή που ο μέσος πληθωρισμός έκλεισε για τον Ιανουάριο στο 3.2% (στην Ευρωζώνη ήταν πάντως στο 2.8%). Εκεί καταλαβαίνουμε ότι αν έχει κάποιος να ξοδέψει 1.000 ευρώ, τα 500 πρέπει να πάνε σε στέγαση και διατροφή.
Η αύξηση στα τρόφιμα σχεδόν 10% στα τρόφιμα είναι επιβαρυντική. Έχουμε αύξηση ανισοτήτων. Του πιο πλούσιου σε σύγκριση με του πιο φτωχού προϋπολογισμού», είπε μεταξύ των άλλων η Βάλια Αρανίτου, καθηγήτρια ΕΚΠΑ και διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ ΑΣΕΕ, σε τοποθετήσεις της στο Attica Tv.
Και… ξέρετε, ποιο είναι το πιο άσχημο;
Σύμφωνα με τα οικονομικά ρεπορτάζ, το ανοδικό ράλι τιμών, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.
Μέχρι πότε θα αντέξει αυτή την κατάσταση ο Έλληνας πολίτης;
Άλλαξαν συνήθειες οι Έλληνες!
Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια έχουν αλλάξει ακόμη και τις συνήθειες των καταναλωτών, εξαιτίας της ακρίβειας σύμφωνα με τα όσα κατέγραψε πρόσφατα ο ΑΝΤ1, μεταφέροντας την έρευνα του Ινστιτούτου Λιανεμπορίου.
Οι 3 στους 4 έχουν κόψει δαπάνες για διασκέδαση, εστίαση και ταξίδια, ενώ 1 στους 2 ανέβαλε τη συντήρηση ή την επισκευή του αυτοκινήτου ή του σπιτιού.
Συν τοις άλλοις; Με βάση την έρευνα-μελέτη, οι 6 στους 10 έχουν μειώσει τις αγορές σε είδη τροφίμων.
«Πολλά έξοδα, προσφορές μόνο, δεν βγαίνουμε αλλιώς… Είναι πανάκριβα όλα, φυτοζωούμε», αναστενάζουν οι Έλληνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια