GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη το απόγευμα στην Ξάνθη, για την ακρίβεια

Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης και τα πρωτοβάθμια σωματεία του νομού καλούν όλους και όλες να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγ...


Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης και τα πρωτοβάθμια σωματεία του νομού καλούν όλους και όλες να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 στις 6 μμ στην κεντρική πλατεία Ξάνθης ενάντια στην ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, την καθήλωση των μισθών και γενικότερα σε όλα εκείνα τα μέτρα που πλήττουν τους εργαζόμενους και υποβαθμίζουν τη ζωή τους.

Συναδέλφισσες-οι,

Η χώρα μας για μια ακόμη χρονιά ανήκει στους πρωταθλητές ακρίβειας και στα τρόφιμα και στην ενέργεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το σύνολο του 2023, η αύξηση του κόστους στη διατροφή την τελευταία διετία, είναι δραματική, καθώς αθροιστικά ξεπερνά το 25% (15,5% το 2022 και 8,9% το 2023.

Επιπλέον η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ άνοιξε το χορό για μια τρελή κούρσα στις τιμές της ηλεκτρικής σε βάρος των καταναλωτών και υπέρ των μεγάλων εταιρειών ενέργειας που έχουν διπλασιάσει τα κέρδη τους καθιστώντας τη χώρα μας πρωταθλήτρια στις τιμές ενέργειας στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ενώ εξασφαλίζει υπερέσοδα από την έμμεση φορολογία λόγω του ΦΠΑ, τα αξιοποιεί με πελατειακούς όρους αντί να ενδυναμώνει το κοινωνικό κράτος όπως η παιδεία και η υγεία τα οποία συστηματικά απαξιώνει και υποχρηματοδοτεί.

Η κυβέρνηση ακολουθώντας με ευλάβεια το νεοφιλελεύθερο δόγμα για υποτίμηση της εργασίας και συνακόλουθη απαξίωση των εργαζομένων έχει ‘’επιτρέψει’’ τη γιγάντωση του πληθωρισμού που κατατρώει το πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων.

Ο μισθός μας έχει χάσει τη μισή του δύναμη από το 2010 ως σήμερα. Την περίοδο 2010 – 2012 χάσαμε περισσότερο από το 1/3 του ετήσιου μισθού μας, όταν μειώθηκε δραστικά ο ονομαστικός μισθός και αφαιρέθηκαν 2 από τους 14 μισθούς το χρόνο. Οι απώλειες δεν αποκαταστάθηκαν στη συνέχεια. Μπορεί να σταμάτησε ο κατήφορος, αλλά ο πήχης μπήκε πολύ χαμηλά.

Οι πολυδιαφημισμένες από την κυβέρνηση αυξήσεις στους μισθούς των Δ.Υ έχουν ήδη εξανεμιστεί μπρος στη θηριώδη ακρίβεια που έχει μετατραπεί σε ένα ακόμη εργαλείο φτωχοποίησης των εργαζομένων και μεταφοράς πλούτου από τους πολλούς τους λίγους. Η αισχροκέρδεια, άλλωστε, αποτελεί συστατικό στοιχείο των νόμων της ελεύθερης αγοράς την οποία η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε ευαγγέλιο.

Η κατάσταση αυτή μέχρι πρότινος εμφανιζόταν από την κυβέρνηση ως αναπόφευκτο επακόλουθο του πολέμου, της πανδημίας και των αόρατων νόμων της αγοράς που την είχε βαφτίσει ως «εισαγόμενο πληθωρισμό». Η πίεση της πραγματικότητας ώθησε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να ανακαλύψει σήμερα τον «πληθωρισμό της απληστίας» τον οποίο θα αντιμετωπίσει, όμως, τον Μάρτιο καθώς τα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μέτρα θα ισχύσουν τότε. Όσο για την ενέργεια το κουίζ των «χρωματιστών τιμολογίων» άφησε την πεποίθηση ότι δεν λειτουργεί υπέρ των καταναλωτών αλλά της διαιώνισης των υπερκερδών των μεγάλων ενεργειακών ομίλων.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το μείγμα αυτής της πολιτικής που συνδυάζει την αισχροκέρδεια με τους χαμηλούς μισθούς πλήττει ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα τμήματα των εργαζομένων και της κοινωνίας. Έτσι οι νεοδιόριστοι ή αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, εκτός από το μεγάλο κόστος στέγαση, εγκατάστασης, μετακίνησης έχουν να αντιμετωπίσουν ένα δυσθεώρητο κόστος ζωής με ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς, μιας και οι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους στην Ευρώπη.

Η ακρίβεια, όμως, είναι ένα φαινόμενο το οποίο πλήττει οριζόντια και το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και εκλαμβάνεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα. Μπρος σε αυτή την πραγματικότητα οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι φοιτητές δεν μπορούν να μένουν θεατές. Απαιτείται συντονισμός δράσης από πλευράς μας μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία και τις συλλογικότητες των εργαζομένων έτσι ώστε να διεκδικήσουμε ζωή με δικαιώματα και εργασία με αξιοπρέπεια.

Αγωνιζόμαστε για:

  • Αύξηση στους μισθούς μας, αποκατάσταση των απωλειών, ετήσια κάλυψη ίση με την αύξηση του ΑΕΠ και του ύψους του πληθωρισμού. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
  • Μέτρα κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Κατάργηση των φόρων σε ρεύμα και φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος με αναδρομική ισχύ.
  • Γνήσιες, Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τέλος στις ελαστικές και επισφαλείς μορφές εργασίας, μόνιμοι διορισμοί σε Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικές υπηρεσίες. Δημόσιος έλεγχος στα βασικά κοινωνικά αγαθά, υγεία, παιδεία ρεύμα και νερό!
  • Μείωση των χρονικών ορίων συνταξιοδότησης χωρίς μείωση συντάξιμων αποδοχών.
  • Εξασφάλιση δωρεάν στέγης, επιδότηση μεταστέγασης και μετακίνησης στους αναπληρωτές και μόνιμους στις μειονεκτικές περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια