GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αλλαγές στους νόμους για τα κατοικίδια

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο μελ...


Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο μελετάται το τελευταίο εξάμηνο και αποσκοπεί στη μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, προβλέποντας βαριές ποινές σε όσους εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους.

Οι αλλαγές που περιλαμβάνει δεν θα αφορούν μόνο τους ιδιοκτήτες σκύλων, αλλά και σε φορείς όπως δήμοι, οργανώσεις, εθελοντές, κτηνιατρικές κλινικές κλπ.

Ο σεβασμός και η αξιοπρεπής διαβίωση του κάθε ζώου, τα οποία θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, θα επιτευχθούν μέσα από αυστηρές κυρώσεις, ώστε να περιοριστεί η κακοποίηση, η εγκατάλειψη και η αισχροκέρδεια από την εισαγωγή και πώληση των κατοικίδιων ζώων συντροφιάς.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης ανέφερε πως «Με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού προχωράμε σε αυτήν τη μεταρρύθμιση με πρωτεύοντα στόχο την προστασία και την ευζωία των μικρών μας φίλων.

Τα προβλήματα των ζώων μάς αφορούν όλους, αφού αντανακλούν στην ποιότητα ζωής και όσων δεν φιλοξενούν ζώο. Ο απόλυτος σεβασμός και η αρμονική συνύπαρξη δεν είναι πολυτέλεια. Είναι μέτρο του πολιτισμού και της ανθρωπιάς μας».

Μέσω του νέου σχεδίου νόμου, θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο της σήμανσης αλλά και της καταγραφής δεσποζόμενων και αδέσποτων προκειμένου να περιοριστούν οι ανεύθυνες συμπεριφορές, η παράνομη εμπορία και η εγκατάλειψη ζώων.

Επίσης, θα δημιουργηθούν θεσμοί, οι οποίοι θα διασφαλίζουν ότι τα χρήματα, του δημοσίου αλλά και των φιλόζωων, θα χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την προστασία των ζώων.

Βασικοί διαχειριστές των αδέσποτων ζώων θα αποτελούν οι δήμοι, οι οποίοι θα ενισχυθούν και πλέον θα τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι το έργο τους. Θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να θεσπίσουν τέλος στην αγορά ενός ζώου ενώ αντίθετα, θα μπορούν να πριμοδοτούν με ατέλεια, την υιοθέτηση ενός αδέσποτου, όπως σε περιπτώσεις στις οποίες ένα ζώο είναι απαραίτητο σε κάποιον για λόγους υγείας, όπως οι σκύλοι οδηγοί των τυφλών.

Όσον αφορά στα ζώα που έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό για να τεθούν προς πώληση, θα πρέπει να έχουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά, όπως και να εξασφαλίζεται πριν την είσοδό τους στη χώρα, η ασφαλής μελλοντική τους διαβίωση.

Για την προστασία των ζώων συντροφιάς, θα δημιουργηθούν ταμεία τα οποία θα διαχειρίζονται τα χρήματα από πρόστιμα, για τη φροντίδα των αδέσποτων.

Θα επιβληθεί φόρος για την ιδιοκτησία κατοικίδιου. Είναι πιθανόν να εξαιρεθούν από τη φορολογία όσοι υιοθετούν αδέσποτα, όσοι χρειάζονται σκύλους για λόγους υγείας και όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα. Θα ελέγχεται ο χώρος που θα διαμείνει το ζώο που αγοράζεται, ώστε να εξασφαλίζεται ο επαρκής χώρος και οι καλές συνθήκες υγιεινής.

Τα πρόστιμα και οι ποινές θα αυξηθούν και θα τροποποιούνται ανάλογα με την παράβαση. Όλα τα σκυλιά θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν τσιπ ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα του αριθμού των οικόσιτων και των αδέσποτων. Πρόστιμα θα δεχτούν και οι δήμοι που παρουσιάζουν αναληθή στοιχεία σχετικά με τα αδέσποτα.

Στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισαν πως «σε κάθε περίπτωση αποτελεί νοσηρό αποκύημα φαντασίας η υπόνοια ότι θα προχωρούσαμε σε ευθανασίες. Ουδέποτε ετέθη από οποιονδήποτε φορέα τέτοια πρόταση, ούτε θα ήμασταν διατεθειμένοι να την αποδεχθούμε.

Οι ευθανασίες παραμένουν μία πράξη που αποφασίζεται αποκλειστικά για ιατρικούς λόγους, όπως προβλέπει και ο σημερινός νόμος». Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα καταγεγραμμένα οικόσιτα ανέρχονται περίπου στις 200.000 και τα αδέσποτα τις 20.000.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζώα, είναι ευθύνη όλων, καθώς δείχνουν τον πολιτισμό και την ανθρωπιά της κοινωνίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια