GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τρίτη και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη μέρα-Πώς συνδέεται ο αριθμός «12»

Σήμερα το ημερολόγιο γράφει Τρίτη και 13, κάτι που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους προληπτικούς ανθρώπους, που πιστεύουν ότι η μέρα δε θα κυλήσε...


Σήμερα το ημερολόγιο γράφει Τρίτη και 13, κάτι που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους προληπτικούς ανθρώπους, που πιστεύουν ότι η μέρα δε θα κυλήσει ιδιαίτερα καλά.

Και αυτό γιατί ο αριθμός 13 είναι εκείνος που «σπάει» την αρμονία του 12, καθώς 12 ήταν οι Θεοί του Ολύμπου, 12 οι άθλοι του Ηρακλή, 12 οι φυλές του Ισραήλ, 12 οι μαθητές του Χριστού. Ο αριθμός «12» κατά συνέπεια δείχνει να έχει την έννοια της τελειότητας, της ολοκλήρωσης. Έτσι το «τέλειο 12» κάνει το 13 να διαλύει αυτήν την τελειότητα, να παίρνει ένα «κομμάτι» της ολοκλήρωσης.

Η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη ημέρα για την Ελλάδα και για αρκετούς ισπανόφωνους λαούς, ενώ Άγγλοι και Αμερικάνοι θεωρούν περισσότερο γρουσούζικη την Παρασκευή και 13.

Ο βασικότερος λόγος που θεωρείται γρουσούζικη, από τους Έλληνες, είναι ότι η Αλωση της Κωνσταντινούπολης έγινε Τρίτη 29 Μαΐου του 1453. Αν προσθέσει κάποιος τα ψηφία του «1953» το άθροισμά τους είναι ο αριθμός 13.

Η ημέρα Τρίτη

Η ημέρα Τρίτη έχει αποκτήσει τη θέση της κακιάς σημασίας, χάρη στο λόγο των Ελλήνων.

Όταν, για παράδειγμα, θέλουμε να τερματίσουμε κάτι λέμε «με το ένα, με το δύο, με το τρία!».

Από την άλλη, όταν γίνεται κάτι κακό, πάντα περιμένουμε ότι θα «τριτώσει» για να τελειώσει.

«Τρίτη και 13» στον κινηματογράφο

Η ημέρα αυτή δεν μπορούσε να μην αποτελέσει έμπνευση και για τον ελληνικό κινηματογράφο, καθώς το 1962 ο Ορέστης Λάσκος γύρισε την ομώνυμη ταινία, με τον Νίκο Σταυρίδη στον ρόλο του προληπτικού.

Ο Νίκος Σταυρίδης στην ταινία είναι ένας άνθρωπος ακραία προληπτικός στα πάντα και όταν το ημερολόγιο γράφει Τρίτη και 13 η πλοκή της ταινίας κορυφώνεται! Στο πλευρό του παίζουν οι Γιάννης Γκιωνάκης, Μπεάτα Ασημακοπούλου, Καίτη Λαμπροπούλου και πολλοί ακόμη.  


 

Δεν υπάρχουν σχόλια