Στα 150 εκατ. ευρώ έχει σκαρφαλώσει η επένδυση της Sunlight , στην πιλοτική μονάδα παραγωγής στοιχείων ιόντων λιθίου , στο βιομηχανικό συγκρ...
Στα 150 εκατ. ευρώ έχει σκαρφαλώσει η επένδυση της Sunlight , στην πιλοτική μονάδα παραγωγής στοιχείων ιόντων λιθίου , στο βιομηχανικό συγκρότημα Ξάνθης. Η μονάδα έχει κατασκευαστεί και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη παραγωγικές διαδικασίες-πιλότοι, με τη λειτουργία της να ολοκληρώνεται πλήρως εντός του 2024.
Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr, τα πρώτα αποτελέσματα από τις δοκιμές που τρέχουν είναι ενθαρρυντικά, καλά νέα που με ανυπομονησία περιμένουν να ακούσουν από τη Δυτική Μακεδονία και, πιο συγκεκριμένα, από την περιοχή της Κοζάνης, όπου ήδη η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ έχει εξασφαλίσει την επέκταση του Επιχειρηματικού Πάρκου στα Κοίλα, το οποίο πλέον διαθέτει 1.190 στρέμματα και περιμένει να υποδεχτεί με την πραγματικά γιγαντιαία επένδυση της Sunlight.
Η συγκεκριμένη επένδυση της Sunlight, πλέον εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή θα ξεπεράσει σημαντικά τον αρχικό της προϋπολογισμό, ενώ στο βιομηχανικό συγκρότημα που θα δημιουργηθεί θα απασχολούνται έως και 2.000 εργαζόμενοι.
Η δημιουργία και λειτουργία αυτής της μεγάλης βιομηχανίας θα έχει τεράστια σημασία για την τοπική κοινωνία, αν ληφθεί υπόψη ότι στα ορυχεία και τους σταθμούς της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, απασχολούνταν σχεδόν 6.000 άτομα, πριν ξεκινήσει η μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση.
Οι τελικές αποφάσεις για τη γίγα- επένδυση στη Δυτική Μακεδονία, θα ληφθούν επί τη βάσει των τελικών στοιχείων, που θα προκύψουν από την λειτουργία της πιλοτικής μονάδας της Ξάνθης, η οποία τελικά κατασκευάστηκε σε βιομηχανική κλίμακα. Η αναβάθμιση της δυναμικότητας της μονάδας- πιλότου, ήταν και ο λόγος που η εταιρεία αιτήθηκε και έλαβε χρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ.
Πράσινη επένδυση δίνει ώθηση στην ηλεκτροκίνηση
Για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, η δημιουργία του giga factory από την Sunlight, θα είναι εξαιρετικά σημαντική στην στροφή που ήδη πραγματοποιείται προς την ηλεκτροκίνηση, καθώς η παραγωγή στοιχείων ιόντων λιθίου (σ.σ. για επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου) θα δώσει στην αγορά συσσωρευτές, κατάλληλους για βαρέα και βιομηχανικά οχήματα.
Το συγκεκριμένο έργο προωθείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας IPCEI, από την οποία και θα επιχορηγηθεί καθώς αποτελεί σημαντικό έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Να σημειωθεί ότι η Sunlight, που δραστηριοποιείται, παραγωγικά αλλά και ερευνητικά, στην παραγωγή στοιχείων μπαταριών και μπαταριών μολύβδου – οξέος μα και λιθίου, όπως και στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, είναι επικεφαλής Ομίλου, ο οποίος ανήκει στον όμιλο εταιρειών Olympia, του διεθνούς επενδυτικού ομίλου που ίδρυσε ο Πάνος Γερμανός.
Το 2022, οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε 416,5 εκατ. ευρώ, έναντι 271,9 εκατ. του προηγουμένου έτους, ενώ τα ΕΒΙΤΑ διαμορφώθηκαν σε 34,1 εκατ. ευρώ. Οι επιδόσεις του 2022, αν και εντυπωσιακές, φαίνονται μικρές σε σχέση με ό,τι αναμένεται να ανακοινώσει η Sunlight για το σύνολο του 2023, αφού στο Α’ εξάμηνο, είχε κύκλο εργασιών 551 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένα EBITDA 55,3 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι στον όμιλο της Sunlight ανήκουν 11 θυγατρικές, οι 10 από τις οποίες είναι στο εξωτερικό, σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, ενώ η Εταιρεία έχει βιομηχανικά συγκροτήματα στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή και στο Κιλκίς.
Πηγή:makthes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια