GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αγ. Γρηγόριος Καρβαλης: Μια εκκλησιά… μία ιστορία!

Χ Ρ Ο Ν Ι Α Π Ο Λ Λ Α στη Νέα Καρβάλη ..και χρόνος γυρίζει στο μακρινό 2011 τον μήνα Μάιο στον Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Θε...


Χ Ρ Ο Ν Ι Α Π Ο Λ Λ Α στη Νέα Καρβάλη ..και χρόνος γυρίζει στο μακρινό 2011 τον μήνα Μάιο στον Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και στην επίσκεψη του Πατριάρχη μας.

Οι φωτογραφίες είναι από το προσκύνημα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στο Ναό και στα σεπτά Λείψανα του Προκατόχου του Αγίου Γρηγορίου, καθώς και του Πατέρα του επίσης Αγίου Γρηγορίου, που τα έφεραν οι πρόσφυγες από την Καππαδοκία.

“Είμαι συγκινημένος που βρίσκομαι ανάμεσα σε Καππαδόκες” , είπε, τότε, στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτατος κ.κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε ” το περασμένο Σαββατοκύριακο είχα την χαρά να λειτουργήσω στον ιερό ναό της Αγίας Ειρήνης στην Καππαδοκία και η μνήμη από την περιοχή είναι νωπή.

Λειτούργησα σε Σινασσό και Καραβησσό, ενώ τελέσαμε και τα θυρανοίξια στην μονή της Αναλήψεως στην Παλιά Καρβάλη, σήμερα με αξίωσε ο Θεός και βρίσκομαι στη Νέα Καρβάλη”. Στην ιστορική φωτογραφία δίπλα του, ο Μακαριστός Μητροπολίτης μας Κυρός Προκόπιος .

Πλούσια σε παράδοση και πολιτισμό, είναι κτισμένη κάτω από ένα αρχαίο κάστρο , που αγναντεύει τη θάλασσα, η γραφική Νέα Καρβάλη. Φτιάχτηκε από πρόσφυγες, οι οποίοι τιμούν την καταγωγή τους και διατηρούν με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη της χαμένης τους πατρίδας.

Δέκα χιλιόμετρα ανατολικά της Καβάλας, η Νέα Καρβάλη, κτίστηκε από Καππαδόκες πρόσφυγες που ήρθαν από το Γκέλβερι της Τουρκίας το 1924. Οι φαμίλιες της Νέας Καρβάλης βιώνουν την ιστορία ως συλλογική μνήμη και διατηρούν τα ήθη της Ανατολίας απ’ όπου προέρχονται.

Στο κέντρο της Νέας Καρβάλης δεσπόζει ο ναός του πολιούχου Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, ένα περίτεχνο θρησκευτικό μνημείο, όπου είναι τα σκηνώματα του ιδίου και της οικογενείας του.

Από νωρίς χθες το απόγευμα δεκάδες άνθρωποι τήρησαν το έθιμο και πραγματοποίησαν το προσωπικό τάμα τους, διανύοντας με τα πόδια μια απόσταση 10 χιλιομέτρων περίπου, από την Καβάλα μέχρι τη Νέα Καρβάλη, για να προσκυνήσουν το λείψανο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στον ομώνυμο Προσκυνηματικό ιερό ναό αφιερωμένο στη χάρη του Αγίου.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα ο προσφυγικός Ελληνισμός της Καβάλας και της Ανατολικής Μακεδονίας γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου και θυμάται μέσα από Την θύμηση των μαρτυριών των παλαιότερων την ημέρα που οι προγονοί τους εγκατέλειψαν με πόνο ψυχής και δάκρυα στα μάτια τις εστίες τους και τη γη των γονιών και των παππούδων τους.

Οι μνήμες αυτές μαζί με το Μουσείο Καππαδοκικού Ελληνισμού, που λειτουργεί σήμερα στη Νέα Καρβάλη, αποτελούν σημεία αναφοράς της ζωής που άφησαν πίσω τους οι πρόσφυγες από το Γκέλβερι της Μικράς Ασίας για να εγκατασταθούν στη Νέα Καρβάλη.

Από το 1981, την πορεία αυτή επηρέασε, πέρα από την αγροτική και βιοτεχνική άνθηση, η ίδρυση της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης, η οποία αποτελεί συνέχεια του πρώτου “Φιλεκπαιδευτικού Συνδέσμου Ναζιανζός” που ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη από Καρβαλιώτες εμπόρους το 1884.

Η Στέγη Πολιτισμού συνέβαλλε τα μέγιστα, με έργα και θεσμούς στην πολύχρονη ιστορία από την ίδρυση της.

Τα πρώτα χρόνια της έλευσής τους στην Καβάλα οι πρόσφυγες κατασκεύασαν ένα παράπηγμα για εκκλησία, προκειμένου να βάλουν εκεί μέσα τα λείψανα του Αγίου και τα κειμήλια που έφεραν μαζί τους.

“Έν ξύλινο παράπηγμα, αρκετά ευρύχωρον, χρησιμεύει ως εκκλησία της κοινότητος ιεραί εικόνες θεομητορικαί και αρχαιολογικής αξίας είναι σχεδόν τελείως κατεστραμμέναι υπό της υγρασίας, των υδάτων και των χιόνων. Επί πλείστων των εικόνων έχει επικαθίσει τοιούτον στρώμα μούχλας ώστε αδυνατεί τις ν’ αναγνωρίση τον άγιον όστις είναι εξεικονισμένος επ’ αυτών…”.

Αυτά γράφει στα 1928 ένας επιφανής Καρβαλιώτης και μας τα μεταφέρει σε δημοσίευση του, στα έντυπα και ηλεκτρονικά κείμενα του, ο πρώην προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων του Κράτους στην Καβάλα διακεκριμένος ιστορικός και συγγραφέας Κυριάκος Λυκουρίνος

Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1929 θεμελιώνεται η σημερινή εκκλησία και στην προσφώνησή του ο πρόεδρος του Φιλεκπαιδευτικού Συνδέσμου της Κοινότητας Ιωάννης Δοπρίδης, σημειώνει μεταξύ πολλών άλλων: “Σήμερον, ακριβώς πέντε έτη από την ημέραν που εγκαταλείψαμεν ακουσίως την Μικρασιατικήν μας Καρβάλλην, με τους ιερούς βωμούς και τους τάφους των πατέρων μας, κατατίθεται ο θεμέλιος λίθος του ανεγερθησομένου νέου ιερού Ναού του Γρηγορίου του Θεολόγου.

Η σημερινή τελετή αποτελεί και έν ευλαβές μνημόσυνον του ήδη σκλάβου ιερού ναού μας που ευρίσκεται εκεί πέραν του Αιγαίου εις τα υψίπεδα της Κεντρώας Μικρασίας.

Ο νέος ανεγερθησόμενος ναός […] θα περιλάβη τα διασωθέντα ιερά κειμήλια μετά του ιερού λειψάνου του πολιούχου μας και του σεπτού Τιμίου Σταυρού του δωρηθέντος υπό του αειμνήστου Αυτοκράτορος Θεοδοσίου του Μεγάλου και θα αποτελέση ούτος ιερόν προσκύνημα και εν τη ελευθέρα πατρίδι”.

Τα θυρανοίξια του σημερινού λαμπρού Ιερού Ναού του Αγίου Γρηγορίου έγιναν μια εικοσαετία αργότερα, τον Ιούλιο του 1950 από τον Μητροπολίτη Φιλίππων – Νεαπόλεως και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Σήμερα το κτίσμα του ναού του και όλος ο χώρος έχουν κριθεί διατηρητέα μνημεία και αποτελούν το επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων στη μνήμη του Αγίου.

Πηγή: Κων. Παπακοσμάς (από την προσωπική του σελίδα στο FB) 






Δεν υπάρχουν σχόλια