GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τηγανητές πατάτες στο διάστημα με την υπογραφή του ΑΠΘ

Φοιτητές και καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στη Θεσσαλονίκη, από το τμήμα χημείας, κατάφεραν να φτιάξουν διαστημική φριτέζα, η ο...


Φοιτητές και καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στη Θεσσαλονίκη, από το τμήμα χημείας, κατάφεραν να φτιάξουν διαστημική φριτέζα, η οποία τηγανίζει πατάτες σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Μαγειρεμένες πατάτες στο διάστημα, λοιπόν, με την υπογραφή και σφραγίδα του ΑΠΘ.

«Δεν είμαστε ειδικοί στις πατάτες, αλλά είμαστε ειδικοί σε πειράματα έλλειψης της βαρύτητας.

Δεν υπάρχει άνωση και δεν υπάρχει βαρύτητα και επομένως οι φυσαλίδες, που δημιουργούνται γύρω από την πατάτα κατά το τηγάνισμα, δεν μπορούν να αποκολληθούν, με αποτέλεσμα η πατάτα να εγκλωβίζεται σε μία φυσαλίδα και να σταματά η επαφή με το λάδι και σταματά το τηγάνισμα», υποστηρίζει, μέσω του ΑΝΤ1 ο Θοδωρής Καραπάντσιος, διευθυντής εργαστηρίου χημικής και περιβαλλοντικής τεχνολογίας.

Μετά από πολλά πειράματα

Ο Θοδωρής Καραπάντσιος, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι είναι επίσης ο επικεφαλής εμβληματικών πειραμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, έχοντας συμμετάσχει με την ερευνητική του ομάδα σε περισσότερα από 20 έργα ανάπτυξης τεχνολογίας για διαστημικές εφαρμογές και σε 11 πειραματικές καμπάνιες παραβολικών πτήσεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, οι φοιτητές ξεπέρασαν τα εμπόδια και τα προβλήματα και έτσι πέρασαν από τη θεωρία στην πράξη.

Έτσι, η ομάδα μετά από πολλά πειράματα κατάφερε να υλοποιήσει το σχέδιο της…

«Αν τηγανίζατε πατάτες στον πλανήτη Δία, πιθανότατα θα είχαν καλύτερη γεύση από ό,τι στη Γη», ξεκινά το βίντεο, που ανήρτησε ο ESA στον σύνδεσμό του, στο Facebook. Παρουσίασε τα πειράματα, μέσω του video:

Η ομάδα του ΑΠΘ είχε δώσει το έναυσμα παρουσιάζοντας πειράματα, σύμφωνα με τα οποία ο μηχανισμός δημιουργίας και κίνησης φυσαλίδων ατμού κατά τον βρασμό στο εσωτερικό πορωδών κεραμικών μέσων μοιάζει με αυτόν κατά το τηγάνισμα.



«Η φριτέζα κατασκευάστηκε αποκλειστικά από τους φοιτητές του ΑΠΘ, από τους δικούς μας τεχνικούς. Φροντίζουμε για να τη διαφημίσουμε όσο περισσότερο γίνεται.

Στα μεγάλα ταξίδια, που θα κρατήσουν μήνες ή και χρόνια ακόμη, για ανθρώπους που φεύγουν στο άγνωστο, οφείλουμε ως ανθρωπότητα να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να τους κάνουμε να νιώσουν άνετα, ότι τους φροντίσαμε και δεν τους ξεχάσαμε», υποστήριξε ο Καραπάντσιος.

Τα αποτελέσματα του πειράματος του ΑΠΘ δημοσιεύτηκαν σε έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό, όπου «πλέον της λεπτομερούς παρουσίασης των πειραμάτων προτείναμε και κατάλληλο φυσικό μηχανισμό» και «μάλιστα πήραμε πολύ καλές κριτικές όσον αφορά στην ερμηνεία που δώσαμε στα πειράματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια