GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Παρένθετη μητέρα: Τι είναι και ποιο είναι το ισχύον νομικό πλαίσιο

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες σχετικά με το νομοσχέδιο για το ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία, με τη ζήτημα της πα...


Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες σχετικά με το νομοσχέδιο για το ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία, με τη ζήτημα της παρένθετης μητέρας να έρχεται για άλλη μια φορά στο προσκήνιο.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο βιβλίο «Ιατρικό Δίκαιο, Στοιχεία Βιοηθικής» η παρένθετη μητέρα ονομάζεται και «κοινωνική», καθώς κυοφορεί το παιδί για μια άλλη γυναίκα.

Έτσι, ως βιολογική μητέρα ονομάζεται η γυναίκα από την οποία προέρχεται το ωάριο, ενώ όταν το ωάριο προέρχεται από την κοινωνική μητέρα, τότε αυτή είναι ταυτόχρονα και η βιολογική μητέρα.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο δικηγόρος Σπύρος Δημητρίου αναφέρθηκε στην «παρένθετη μητέρα», σημειώνοντας:

«Παρένθετη μητέρα είναι μέσο αλληλεγγύης που απευθύνεται σε γυναίκες που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν. Οι γυναίκες δέχονται ήδη γονιμοποιημένο ωάριο, δανείζει τη μήτρα και δεν έχει καμία παρέμβαση γενετική και βιολογική στο παιδί που γεννιέται.

Μόλις το παιδί γεννιέται της αφαιρείται αμέσως, δεν επιτρέπεται να έρθει σε επαφή με αυτό το παιδί. Αυτό ισχύει παγκοσμίως. Στην παρένθετη μητέρα απευθύνεται γυναίκα που δεν μπορεί να τεκνοποιήσει».

  • Τι ισχύει για τα ομόφυλα ζευγάρια

Όπως τόνισε, τα ομόφυλα ζευγάρια που είναι άνδρες δεν μπορούν να απευθυνθούν σε μια παρένθετη μητέρα, καθώς εάν συμμετέχει με δικό της ωάριο μια γυναίκα δεν είναι παρένθετη αλλά, γίνεται η ίδια βιολογική μητέρα και συνταγματικά και κατά τις διεθνείς συνθήκες κανείς δεν μπορεί να στερήσει την επαφή με το τέκνο στη βιολογική μητέρα.

«Αν ένα ομόφυλο ζευγάρι αντρών απευθυνθεί σε παρένθετη μητέρα, η ίδια θα είναι βιολογική μητέρα του παιδιού. Αν είναι δυο γυναίκες ζευγάρι, θα πρέπει να βρεθεί άνδρας να δώσει το γενετικό υλικό.

Δεν υπάρχει τρόπος να γίνει με ζευγάρι αντρών, η παρένθετη μητέρα αφορά μόνο γυναίκες.

Και αν φτάσουμε σε σημείο να γίνει τέτοια εκβιομηχάνιση της τεκνοποίησης, ας σκεφτούμε και το παιδί. Και η γυναίκα δεν είναι μια μηχανή», τόνισε.

  • «Επιτρέπεται κατά μόνας η υιοθεσία»

Αναφερόμενος στο νομικό πλαίσιο σχετικά με την υιοθεσία, ο κ. Δημητρίου εξήγησε ότι επιτρέπεται κατά μόνας στην Ελλάδα επιτρέπεται η υιοθεσία.

«Ο νόμος επιτρέπει σε έναν άνθρωπο να γίνει γονέας με υιοθεσία, χωρίς να προσδιορίζει ή να περιορίζει την ομοφυλοφιλία. Το παιδί μπορεί να κληρονομήσει κάτι από το ζευγάρι, αν υπάρχει διαθήκη.

  • Η κληρονομική διαδοχή προέρχεται από τον γονέα μόνο.

Όταν δεν υπάρχει διαθήκη προβλέπεται από τον γονέα να πηγαίνει στο τέκνο. Ο σύντροφος, υπάρχει επίσης λύση, μέσω της διαθήκης. Ο νόμος δεν απαγορεύει στον άνθρωπο που έχει υιοθετήσει κατά μόνας να έχει σχέση με άλλον άνθρωπο ούτε του απαγορεύει να είναι ομοφυλόφιλος», υποστήριξε.

Μάλιστα, εξήγησε ότι ήδη με το σύμφωνο συμβίωσης οι νομικές δικλείδες προβλέπονται, με τα «ομόφυλα ζευγάρια να έχουν δικαίωμα να φέρουν πιο πανηγυρική έκφραση της συντροφικότητάς τους». 

Δεν υπάρχουν σχόλια