Περισσότερες από 2.075 καταγγελίες για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις καθώς για διαφθορά υπαλλήλων, έχουν υποβληθεί από τις 30 Οκτωβ...
Περισσότερες από 2.075 καταγγελίες για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις καθώς για διαφθορά υπαλλήλων, έχουν υποβληθεί από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα από τους φορολογούμενους στη νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης από το σύνολο των καταγγελιών οι 394 επώνυμες και οι 1.681 ανώνυμες. Από αυτές οι :
- 1.807 αφορούν φορολογικές παραβάσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών
- 72 για τελωνειακές παραβάσεις στις οποίες έχουν υποπέσει επιχειρήσεις και
- 196 για θέματα ακεραιότητας των υπαλλήλων που διενεργούν τους ελέγχους.
Σημειώνεται ότι μέσω της πλατφόρμας “Καταγγελίες Πολιτών”, παρέχεται η δυνατότητα στον καταγγέλλοντα, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, να παρέχει πληροφορίες, επιλέγοντας μία ή περισσότερες από τις εξής θεματικές κατηγορίες:
1. Διαφθορά – παραβάσεις ακεραιότητας,
2. Φορολογικές παραβάσεις,
3. Τελωνειακές παραβάσεις.
Οι υποβληθείσες μέσω της εφαρμογής καταγγελίες/πληροφορίες διοχετεύονται συστημικά και αυτοματοποιημένα, ανάλογα με το αντικείμενό και το περιεχόμενό τους, στις αρμόδιες δομές για περαιτέρω διενέργεια έρευνας ή ελέγχου κατά περίπτωση.
Οι καταγγελίες φορολογικού περιεχομένου, για τις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια σε ελεγκτικό επίπεδο εντός έξι ετών από την υποβολή τους, μεταφέρονται σε διακριτό ηλεκτρονικό αρχείο, το οποίο τηρείται για λόγους ιστορικότητας ή για τυχόν αξιοποίησή τους κατόπιν συσχετισμού του περιεχομένου τους με νέες καταγγελίες/πληροφορίες.
Εφόσον, εντός δέκα ετών από την υποβολή της καταγγελίας/πληροφορίας αυτή δεν έχει αξιοποιηθεί καθ’ οποιονδήποτε τρόπο, διαγράφεται οριστικά από το Ο.Π.Σ. Διαχείρισης καταγγελιών/πληροφοριών.
Σε ότι αφορά στις καταγγελίες τελωνειακού περιεχομένου, για τις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια σε ελεγκτικό επίπεδο εντός επτά ετών από την υποβολή τους, μεταφέρονται σε διακριτό ηλεκτρονικό αρχείο, το οποίο τηρείται για λόγους ιστορικότητας ή για τυχόν αξιοποίησή τους κατόπιν συσχετισμού του περιεχομένου τους με νέες καταγγελίες/πληροφορίες.
Εφόσον, εντός δώδεκα ετών από την υποβολή της καταγγελίας, αυτή δεν έχει αξιοποιηθεί καθ’ οποιονδήποτε τρόπο, διαγράφεται οριστικά από το Ο.Π.Σ. Διαχείρισης καταγγελιών/πληροφοριών.
Στο μεταξύ σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ το 2024 αναμένεται να διενεργηθούν 72.885 έλεγχοι. Συγκεκριμένα:
-θα διενεργηθούν 27.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70%- δηλαδή 19.250- θα αφορά σε φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% αυτών των ελέγχων- δηλαδή 14.437- θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Στόχος είναι να πέσει το βάρος των ελέγχων στις πιο “φρέσκες” υποθέσεις, όπου όπως προκύπτει από τα ποιοτικά στοιχεία, οι δείκτες αποτελεσματικότητας είναι υψηλότεροι
-θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και τις ΔΟΥ 25.400 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων.
-θα διενεργηθούν από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) τουλάχιστον 16.600 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, καθώς και τουλάχιστον 885 έλεγχοι – έρευνες φοροδιαφυγής.
-θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.
Του Προκόπη Χατζηνικολάου
capital
Δεν υπάρχουν σχόλια