GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Παναγία Σουμελά – Τουρκία: Το μνημείο των Ελλήνων του Πόντου κορυφαίος προορισμός για το 2023

Στην καρδιά του Πόντου, στην περιοχή της Ματσούκας, μετά και την ολοκλήρωση του τρίτου σταδίου των αναστηλωτικών εργασιών, το πλήρες άνοιγμα...


Στην καρδιά του Πόντου, στην περιοχή της Ματσούκας, μετά και την ολοκλήρωση του τρίτου σταδίου των αναστηλωτικών εργασιών, το πλήρες άνοιγμα του μνημείου την 1η Ιουλίου 2021 συνοδεύθηκε από διαδοχικά ρεκόρ επισκέψεων. 

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που συχνά επικρατούν η Μονή της Παναγίας Σουμελά χαρακτηρίστηκε και τη χρονιά που πέρασε, κορυφαίος τουριστικός προορισμός στο νομό Τραπεζούντας, ενώ θεωρείται και ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα θρησκευτικού τουρισμού στην Τουρκία.

Είναι πλέον σαφές ότι το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας «επενδύει» στη Μονή Σουμελά, παρά τις… παραφωνίες σαν αυτή με την άδεια που δόθηκε για το «πάρτι» με την ηλεκτρονική μουσική, και τη άδεια για την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο του 2023, η οποία εγκρίθηκε σχεδόν την τελευταία στιγμή.

Το ιστορικό μοναστήρι των Ελλήνων έκλεισε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2015· το πρώτο στάδιο των εργασιών περιλάμβανε τη στερέωση των επικίνδυνων βράχων. Μερικώς για το κοινό άνοιξε στις 28 Ιουλίου 2020, οπότε και παράλληλα ήταν σε εξέλιξη η δεύτερη φάση των εργασιών, μέχρι να φτάσουμε στο πλήρες άνοιγμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν συνολικά το νομό Τραπεζούντας το 2023 αυξήθηκε κατά 38% σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας το 1,319 εκατ.

Τη μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά τα μνημεία έχει η Παναγία Σουμελά, η οποία μέσα σε έναν χρόνο δέχθηκε 451.453 επισκέπτες – συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα υπήρξε αύξηση της τάξης του 33%.

Το πιο σημαντικό, όπως τονίζεται στην έκθεση, είναι ότι οι επισκέπτες από το εξωτερικό ήταν κατά 100.000 περισσότεροι από τους Τούρκους – οι Σαουδάραβες αναδείχθηκαν οι… καλύτεροι πελάτες (286.465). Ακολουθούν, με μεγάλη διαφορά, οι επισκέπτες από το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και την Ιορδανία.

Πηγή:pontosnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια