GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Οι πιο παράξενες πληροφορίες σχετικά με το πόκερ

Οι γιορτές είναι πια εδώ και, παραδοσιακά, τα παιχνίδια με τράπουλα διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος στα εορταστικά ρεβεγιόν. Ένα από τα πιο...


Οι γιορτές είναι πια εδώ και, παραδοσιακά, τα παιχνίδια με τράπουλα διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος στα εορταστικά ρεβεγιόν. Ένα από τα πιο σημαντικά και αγαπημένα, ειδικά το βράδυ της αλλαγής του χρόνου, αλλά και οποιαδήποτε άλλη στιγμή του έτους, είναι το πόκερ. Οι πιθανότητες να έχετε βρεθεί στο παρελθόν κοντά σε ένα τέτοιο γεγονός κάποια κρύα χειμωνιάτικη βραδιά, λίγες ώρες πριν ή μετά την αλλαγή του χρόνου, είναι πάρα πολλές. Κι αν αυτό δεν έχει συμβεί, σίγουρα το έχετε δει σε κάποια κινηματογραφική ταινία ή, ακόμη πιο πιθανό, σε κάποια τηλεοπτική σειρά.

Πολλοί φαντάζονται ότι το πόκερ είναι απλώς ένα παιχνίδι, το οποίο τις περισσότερες φορές έχει κανόνες που μπερδεύουν αφού πρόκειται για συνδυασμούς φύλλων. Η αλήθεια είναι όμως αρκετά διαφορετική, αφού η εικόνα αυτή για το πόκερ είναι λανθασμένη. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα παιχνίδι με κανόνες που έχουν αλλάξει ελάχιστα εδώ και πολλές δεκαετίες, ενώ είναι πολύ συναρπαστικό διότι έχει πολλές παραλλαγές και κανένας γύρος δεν μοιάζει με τον άλλον, ακριβώς επειδή μπαίνουν σε ισχύ οι νόμοι των πιθανοτήτων. Επίσης, μόνο ένα μικρό μέρος της κοινής γνώμης συνειδητοποιεί ότι το πόκερ είναι ένα άθλημα, με εκατομμύρια ανθρώπους να συμμετέχουν σε επαγγελματικά και ερασιτεχνικά τουρνουά, σε όλο τον κόσμο.

Συνήθως, οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι το πόκερ είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να διεξαχθεί μεταξύ ενός μικρού αριθμού συμμετεχόντων, επειδή έχουν μάθει να το παρακολουθούν χάρη στις απεικονίσεις του στη μικρή οθόνη και στον κινηματογράφο. Η αλήθεια είναι ότι το πόκερ όχι μόνο δεν είναι απλώς ένα άθλημα, αλλά είναι ένα από τα πρώτα που γιγαντώθηκαν χάρη στις τεχνολογικές καινοτομίες. Καθώς η τεχνολογία άρχισε να αναπτύσσεται ταχέως τα τελευταία 20-30 χρόνια, ειδικά με την εμφάνιση του internet και των κινητών τηλεφώνων, το πόκερ απώλεσε την ανάγκη του πράσινου τραπεζιού ως προαπαιτούμενο για διεξαχθεί ένα παιχνίδι.

Αντίθετα, μεταφέρθηκε στον ψηφιακό κόσμο με τη βοήθεια εξειδικευμένων διαδικτυακών πλατφορμών και τότε η εμπειρία χρήσης πραγματικά δεν είχε ταβάνι. Αυτό συνέβη επειδή δεν ήταν απλώς προσβάσιμο πια σε όλους, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και από οποιοδήποτε σημείο κι αν βρισκόταν στον πλανήτη, αλλά επειδή ο χρήστης μπορούσε πλέον να μάθει τους κανόνες, να ενημερωθεί για την ιεραρχία των χεριών, να διαβάσει την ορολογία, να παίξει εναντίον πραγματικών αντιπάλων σε απευθείας σύνδεση και να διασκεδάσει ακόμη κι αν δεν είχε άλλον άνθρωπο γύρω του. Το άθλημα έχει μια τεράστια ιστορία πίσω από αυτό και έχει ένα μακρύ μέλλον μπροστά.


Πόσοι άλλωστε γνωρίζουν για παράδειγμα ότι το παιχνίδι έχει ηλικία μεγαλύτερη από 1000 χρόνια, αφού οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων; Όλοι το γνώρισαν από την εμφάνισή του στην Άγρια Δύση, αλλά το πόκερ προήλθε από την Ευρώπη και τη Γαλλία. Οι ιστορικοί θεωρούν ότι οι ρίζες του βρίσκονται στον 10ο αιώνα, ως παιχνίδι στην Κίνα, πριν φτάσει στην τότε Περσία κάπου στον 16ο αιώνα ως «Ας Νας» και μετά μεταφερθεί στην Ευρώπη και από εκεί στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Το πόκερ φέρεται να αποτελεί, μάλιστα, μία εξέλιξη του ντόμινο, έστω κι αν οι ίδιοι ιστορικοί δεν είναι απολύτως σίγουροι. Ωστόσο, σύμφωνα με τις αναφορές για έναν συνδυασμό του ντόμινο και «υπολογιστικών χαρτιών» στην Κίνα του μεσαίωνα, υπήρξε ένα παιχνίδι που έμοιαζε με το πόκερ. Ο αυτοκράτορας Μου Τσουνγκ φέρεται να έπαιζε «χαρτιά ντόμινο» την Πρωτοχρονιά του 969 μ.Χ. με τη σύζυγό του.

Λίγοι ξέρουν, πάντως, ότι το πόκερ ξεκίνησε να παίζεται με 20 μόνο κάρτες. Η τράπουλα των 52 φύλλων που ξέρουμε σήμερα εμφανίστηκε στα μέσα του 1800, προκειμένου να συμμετέχουν σε μία παρτίδα ακόμη περισσότεροι παίκτες. Με 20 κάρτες και 5 φύλλα για τον κάθε παίκτη, μπορούσαν να παίξουν μόνο τέσσερις διαγωνιζόμενοι ταυτόχρονα και αυτό άλλαξε στις ΗΠΑ.

Εννοείται ότι το πόκερ αποτελεί σημείο αναφοράς για την ποπ κουλτούρα και κυρίως τον κινηματογράφο. Εκατοντάδες ταινίες έχουν βάλει το παιχνίδι στο επίκεντρο της πλοκής, από γουέστερν όπως το «Maverick» και δραματικές όπως το «Rounders», έως κατασκοπευτικές όπως το «Casino Royale» και πολλές άλλες στιγμές της μεγάλης οθόνης, οι οποίες δεν χωρούν να συγκεντρωθούν σε ένα και μόνο άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια