«Πρωταθλήτρια» στο πιο ακριβό και αργό ίντερνετ στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα, παρά το άνοιγμα που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στον κόσμο τη...
«Πρωταθλήτρια» στο πιο ακριβό και αργό ίντερνετ στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα, παρά το άνοιγμα που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στον κόσμο της ψηφιοποίησης.
Σύμφωνα με το Star, το ίντερνετ στη χώρα μας είναι εξαιρετικά αργό και ακριβώς, ενώ έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι ο Έλληνας χρήστης που θέλει γρήγορο ίντερνετ πληρώνει πολλά χρήματα, αλλά συμβιβάζεται με… λίγα Mbps!
Η εταιρεία μετρήσεων OpenSignal κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέση ταχύτητα στην Ελλάδα είναι μόλις 36.5 Mbps, την ώρα που στη Γαλλία είναι 121Mbps και στην Πορτογαλία 93,1 Mbps!
«Τώρα βρίσκεται σε μια θέση όπου έχουν αρχίσει και γίνονται επενδύσεις σε οπτική ίνα, αλλά είναι πολύ πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο λόγος που άργησε η Ελλάδα είναι γιατί δεν υπήρχε ανταγωνισμός στην κάλυψη των δικτύων σε άλλες χώρες της Ευρώπης συνήθως υπάρχει ανταγωνισμός», αποκάλυψε ο Γιώργος Χούπης, Director στην Frontier Economics
Μάλισταμ οι ρυθμισμένες τιμές χονδρικής άνω των 100 Mbps που ορίζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων είναι 57%, με 210% υψηλότερες σε σχέση με αυτές που είναι χαμηλότερες των 100 Mbps!
Γι’ αυτόν τον λόγο, οι επενδύσεις σε οπτική ίνα μέχρι το σπίτι προχωρούν με γοργό ρυθμό από όλους τους παρόχους, αλλά ένα μικρό ποσοστό συνδρομητών επιλέγουν αυτήν την υπηρεσία, λόγω των τιμών χονδρικής.
«Ο ρυθμιστής μπορεί να δώσει περισσότερη βαρύτητα τώρα και μελλοντικά στη διείσδυση. Εκεί που υπάρχει οπτική ίνα να μπορούν οι καταναλωτές να αγοράσουν το προϊόν κι αυτό χρειάζεται σχετικά χαμηλότερες τιμές για υψηλότερες ταχύτητες.
Αυτό που χρειάζεται είναι μια πολιτική που να δίνει το κίνητρο στον καταναλωτή να περάσει στην οπτική ίνα, το οποίο σημαίνει σχετικά χαμηλότερες τιμές, για προϊόντα στην οπτική ίνα με σχετικά χαμηλότερες ταχύτητες», παρατήρησε ο κ. Χούπης.
Γιατί, όμως, το γρήγορο ίντερνετ είναι τόσο ακριβό;
- «Αυτές οι τιμές έχουν προκύψει μετά από διαβούλευση στην αγορά και κοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε διαδικασία επικαιροποίησης του μοντέλου, η οποία έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Το 2023 η τιμή για μια γραμμή χονδρικής VDSL στα 200 Mbps είναι 17% ακριβότερη από μια γραμμή 100 Mbps και στο FTTH η διαφορά αυτη ειναι 11%», εκτίμησε ο Μηνάς Καρατζόγλου, Διευθυντής Τηλεπικοινωνιών ΕΕΤΤ
- Παρόλα αυτά, η σύγκριση αυτή δεν είναι η κατάλληλη, καθώς το 72% της χώρας έχει πρόσβαση σε λιγότερα από 50 Mbps.
- Την ίδια ώρα, η ψηφιακή ατζέντα της ΕΕ για το 2030 στοχεύει στην ευρυζωνικότητα με 1 Gbps για κάθε πολίτη, στόχο που η Ελλάδα πιθανότατα δε θα πετύχει, αν δεν προσαρμοστούν τα μοντέλα χονδρικής τιμολόγησης και δεν καταστούν προσιτά τα δίκτυα οπτικών ινών.
Δεν υπάρχουν σχόλια