Το μεγαλύτερο αρχαίο ψηφιδωτό δαπέδου με ελληνικές και λατινικές επιγραφές αποκαλύφθηκε στη συνοικία Örenşehir στην Καισάρεια, στην κεντρική...
Το μεγαλύτερο αρχαίο ψηφιδωτό δαπέδου με ελληνικές και λατινικές επιγραφές αποκαλύφθηκε στη συνοικία Örenşehir στην Καισάρεια, στην κεντρική Τουρκία.
Ειδικότερα, αποκαλύφθηκαν νέα ψηφιδωτά από πολυτελή έπαυλη, η οποία εκτιμάται ότι χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ..
Οι ανασκαφές διεξάγονται υπό τη διεύθυνση του Πανεπιστημίου Nevşehir Hacı Bektaş Veli, υπό τις οδηγίες του Dr Can Erpek. Ο διευθυντής πολιτισμού και τουρισμού της Καισαρείας, Şükrü Dursun, δήλωσε ότι η ανασκαφή ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και ότι «η δομή επεκτείνεται κάθε χρόνο».
«Η αρχική εκτίμηση της έκτασης του ψηφιδωτού, η οποία ήταν 300 τετραγωνικά μέτρα, έχει πλέον φτάσει τα 600 τετραγωνικά μέτρα» πρόσθεσε, όπως μεταδίδουν οι Greek City Times.
Ο διευθυντής της ανασκαφής, Can Erpek, δήλωσε ότι η δομή συνέχισε να χρησιμοποιείται κατά τη Βυζαντινή περίοδο και μετά την έλευση των Τούρκων στην Ανατολία.
Ο ίδιος δήλωσε: «Ο χώρος αυτός έχει περίπου 33 δωμάτια, απλωμένα σε μια πολύ μεγάλη έκταση, και είναι μια κατοικία υψηλού επιπέδου. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη πλήρως στα όρια αυτής της κατοικίας».
«Στην Καππαδοκία, κατά τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο, γνωρίζουμε γενικά για αυτοκρατορικές ιδιοκτησίες», είπε.
«Εδώ, έχουμε συναντήσει το όνομα “Υάκινθος” στις επιγραφές. Θεωρούμε ότι το όνομα αυτό ανήκει σε κάποιον διαχειριστή. Όταν τα δεδομένα ξεκαθαρίσουν, μπορούμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα να πούμε ότι επρόκειτο για την κατοικία ενός σημαντικού προσώπου», σημείωσε ο Can Erpek.
- «Η Καισάρεια το λίκνο του πολιτισμού στην Ανατολία»
Αναφέροντας ότι η Καισάρεια μοιάζει με υπαίθριο μουσείο, ο δήμαρχος Memduh Büyükkılıç δήλωσε ότι υποστήριξαν έξι αρχαιολογικές ανασκαφές σε διάφορα μέρη της πόλης.
Ο Büyükkılıç, σύμφωνα με το τουρκικό Gazete yenigun, δήλωσε: «Τα ψηφιδωτά που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών εδώ τόνισαν για άλλη μια φορά ότι η Καισάρεια είναι το λίκνο του πολιτισμού στην Ανατολία».
«Κατά τις αξιολογήσεις μας, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο χώρος αυτός χτίστηκε τον 4ο αιώνα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, υπάρχουν επίσης ίχνη του 3ου αιώνα και αργότερα. Η ποιότητα της κατασκευής που χρησιμοποιήθηκε στα ψηφιδωτά του δαπέδου υποδηλώνει ότι ο χώρος αυτός χρησιμοποιήθηκε ως πολύ σημαντική έπαυλη στην εποχή του. Μια λατινική επιγραφή βρέθηκε στην αίθουσα υποδοχής. Εκτός από αυτή, αποκαλύφθηκαν και ελληνικές επιγραφές. Εδώ βρίσκονται κυρίως ψηφιδωτά με γεωμετρικά στολίδια. Φτάσαμε στο τέλος των ανασκαφών μας φέτος. Οι εργασίες μας ελπίζουμε ότι θα συνεχιστούν του χρόνου», είπε ο ίδιος.
- «Αν είσαι υγιής, μπες»
Μια άλλη, πολύ πιο σύντομη επιγραφή σε ένα μικρότερο, παρακείμενο τετράγωνο δωμάτιο είναι στα ελληνικά, και φέρεται να αναγράφεται: «Αν είσαι υγιής, μπες».
Αυτό θα μπορούσε να αναφέρεται είτε στη σωματική υγεία, είτε, αν το κτίριο είχε θρησκευτικό σκοπό, θα μπορούσε να αποτελεί όρο ότι όλοι όσοι είχαν δικαίωμα να εισέλθουν στον χώρο θα ήταν πνευματικά υγιείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια