Σε νέα μελέτη που δημοσιεύουν στην έγκριτη επιθεώρηση PNAS, μια ομάδα ψυχολόγων, ανθρωπολόγων και βιολόγων υποστηρίζουν ότι η ερωτική έλξη α...
Σε νέα μελέτη που δημοσιεύουν στην έγκριτη επιθεώρηση PNAS, μια ομάδα ψυχολόγων, ανθρωπολόγων και βιολόγων υποστηρίζουν ότι η ερωτική έλξη αποτελεί ζήτημα… γεωγραφικών συντεταγμένων!
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι προτιμήσεις των κατοίκων των πόλεων διαφέρουν από αυτές των κατοίκων της περιφέρειας, υποστηρίζοντας πως οι επιλογές μας στο αντίθετο φύλο έχουν επηρεαστεί από τον εκσυγχρονισμό και την αστικοποίηση.
Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων αποζητούν πιο έντονα τη θηλυκότητα ή την αρρενωπότητα στο αντίθετο φύλο, ενώ οι κάτοικοι της επαρχίας και όσοι ζουν σε μικρές, κλειστές κοινωνίες προτιμούν τα «ουδέτερα» πρόσωπα.
Οι ερευνητές, με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μπρουνέλ επικεφαλής, συγκέντρωσαν στοιχεία από 12 ομάδες εθελοντών από όλο τον κόσμο. Περισσότερα από 900 άτομα συμμετείχαν στη νέα μελέτη. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες ζούσαν σε μεγάλα αστικά κέντρα και άλλοι σε μικρές, επαρχιακές περιοχές.
Παραδόξως, μόνο οι κάτοικοι των εκβιομηχανισμένων και αστικοποιημένων πόλεων φάνηκε να επιζητούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της θηλυκότητας ή της αρρενωπότητας στο αντίθετο φύλο.
Πώς κατέληξαν όμως οι ερευνητές σε αυτό το συμπέρασμα;
Όπως εξηγεί ο λέκτορας Ψυχολογίας από το Μπρουνέλ Άντριου Κλαρκ, επεξεργάστηκαν ψηφιακά μια σειρά από φωτογραφίες, ώστε τα χαρακτηριστικά των εικονιζόμενων να είναι λιγότερο ή περισσότερο αντιπροσωπευτικά δείγματα θηλυκότητας ή αρρενωπότητας.
Οι συμμετέχοντες που προέρχονταν από μικρές κοινότητες της περιφέρειας δε φάνηκε να θεωρούν ελκυστικές τις ιδιαίτερα θηλυκές γυναίκες ή να προτιμούν τους πολύ αρρενωπούς άντρες. Αντιθέτως, έδειξαν μια σταθερή προτίμηση σε πιο «ουδέτερα» πρόσωπα.
Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αστικοί πληθυσμοί ταυτίζουν την αρρενωπότητα του άντρα με την επιθετικότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια