GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σακχαρώδης Διαβήτης: 7 βότανα που συμβάλλουν στη θεραπεία του

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 είναι μία χρόνια πάθηση, μία διαταραχή του μεταβολισμού, που χαρακτηρίζεται από αυξημένο σάκχαρο, αντίσταση στ...


Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 είναι μία χρόνια πάθηση, μία διαταραχή του μεταβολισμού, που χαρακτηρίζεται από αυξημένο σάκχαρο, αντίσταση στην ινσουλίνη και σχετικά ανεπαρκή έκκριση της ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος. Επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων παγκοσμίως και αναπτύσσεται κυρίως στους ενήλικες, που εμφανίζουν αυξημένο σωματικό βάρος.

Η θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη επικεντρώνεται κυρίως σε αλλαγές στον τρόπο ζωής και μερικές φορές στη λήψη ειδικής φαρμακευτικής αγωγής, όπως αναφέρει το WikiHealth.

Τα βότανα και τα συμπληρώματα διατροφής θεωρούνται μια πολλά υποσχόμενη επιλογή για τη συμπληρωματική θεραπεία και ανακούφιση των συμπτωμάτων και επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη.

Μερικά από τα βότανα που έχουν μελετηθεί και φαίνεται να παρουσιάζουν ευεργετικές ιδιότητες στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με το WikiHealth, είναι τα εξής:

1. Αλόη βέρα

Ένα από τα πολλά οφέλη που παρουσιάζει για την υγεία η αλόη βέρα, θεωρείται πως είναι η συμβολή της στην επιβράδυνση της εξέλιξης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Μια ανασκόπηση του 2013, υποστήριξε πως η αντιοξειδωτική δράση της αλόης βέρας μπορεί να εμπλέκεται στην προστασία και επιδιόρθωση των βλαβών στα β-κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη, σε αρουραίους, με αποτέλεσμα την ανακούφιση από συμπτώματα του διαβήτη.

Σε μια ακόμη μελέτη του 2016, η αλόη βέρα παρουσίασε ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα, αλλά και της αιμοσφαιρίνης A1C, η οποία χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του διαβήτη.

Συνολικά, σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η αλόη βέρα θεωρείται πως βοηθά στην αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης, προστασία από τη διαβητική νεφροπάθεια και ενίσχυση της υγείας και του αριθμού των νησίδων του παγκρέατος (κύτταρα που παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό της γλυκόζης).

2. Κανέλα

Ένα πλήθος μελετών υποστηρίζουν πως η κανέλα έχει σημαντικά οφέλη για τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Συγκεκριμένα, η κανέλα φαίνεται πως μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, την ευαισθησία στην ινσουλίνη, καθώς επίσης και να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και την πίεση του αίματος.

Ωστόσο, τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα μπορεί να εξαρτώνται από παράγοντες, όπως η ποικιλία της κανέλας, η δοσολογία, οι πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, κ.ά.

3. Πικρό πεπόνι

Το πικρό πεπόνι (Momordica charantia) ανήκει στην κατηγορία των φαρμακευτικών φρούτων και χρησιμοποιείται παραδοσιακά, εδώ και πολλά χρόνια, στην Κίνα και την Ινδία για θεραπευτικούς σκοπούς.

Σε μια μελέτη του 2020, φάνηκε πως η λήψη εκχυλίσματος πικρού πεπονιού μείωσε σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας στο αίμα, μετά από 12 εβδομάδες χορήγησης, σε 90 συμμετέχοντες.

Παρόλο που δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν την ευεργετική αυτή δράση του, το πικρό πεπόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες μορφές (σπόροι, χυμός, συμπληρώματα διατροφής), οι οποίες θεωρούνται βοηθητικές στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης.

4. Γαϊδουράγκαθο

Το γαϊδουράγκαθο και η σιλυμαρίνη, που αυτό περιέχει, θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην προστασία του ήπατος και στην αντιμετώπιση παθήσεων που σχετίζονται με αυτό.

Οι ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, όμως, έχουν φανεί εξαιρετικά χρήσιμες και στη θεραπεία του διαβήτη.

Συγκεκριμένα, η σιλυμαρίνη του γαϊδουράγκαθου έχει παρουσιάσει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, χωρίς όμως να θεωρείται αρκετά ισχυρή ως θεραπευτικό μέσο από μόνη της.

5. Τριγωνέλλα

Οι σπόροι της τριγωνέλλας είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και χημικά συστατικά που βοηθούν στην επιβράδυνση του μεταβολισμού των υδατανθράκων και της ζάχαρης, με αποτέλεσμα να συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η κατανάλωση σπόρων τριγωνέλλας έχει επίσης συσχετιστεί με την πρόληψη ή καθυστέρηση εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια τριετή έρευνα, όπου συμμετείχαν 66 άτομα με προδιαβήτη.

6. Γύμνεμα

Το γύμνεμα (Gymnema sylvestre) είναι ένα βότανο με καταγωγή από την Ινδία, το οποίο φαίνεται να παρουσιάζει σημαντικά οφέλη στην περίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη.

Τόσο τα φύλλα του γυμνέματος, όσο και το εκχύλισμα αυτών έχουν φανεί αποτελεσματικά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης, σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αλλά και τύπου 1.

7. Τζίντζερ

Εκτός από τη θεραπεία πεπτικών και φλεγμονωδών παθήσεων, το τζίντζερ φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει και στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα σχετικά με το μηχανισμό δράσης του τζίντζερ στην περίπτωση αυτή.

Πάντως, πριν τη χρήση οποιουδήποτε βοτάνου για θεραπευτικούς σκοπούς συνιστάται πάντα η επικοινωνία με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια