GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τουρκία: Νέα αύξηση επιτοκίων για έκτη συνεχόμενη φορά-Άγγιξαν το 40%

Στην αύξηση των επιτοκίων επέστρεψε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης εκστρατείας για την αντιμετώπιση του πλη...


Στην αύξηση των επιτοκίων επέστρεψε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης εκστρατείας για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που αυξάνεται ραγδαία στη χώρα.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η αύξηση, από το προηγούμενο επιτόκιο του 35%, ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, με την Κεντρική Τράπεζα να αφήνει να εννοηθεί ότι τα επιτόκια πλησιάζουν το επίπεδο που απαιτείται για να αρχίσει η μείωση του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός – ο οποίος μετρά τον ρυθμό αύξησης των τιμών – έφτασε το 61,36% τον Οκτώβριο και προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω και να κορυφωθεί τον Μάιο του 2024, κατά 70 έως 75%.

Κι όλα αυτά, την ώρα που οι Κεντρικές Τράπεζες παγκοσμίως έχουν αυξήσει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν την άνοδο των τιμών, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αντισταθεί στην οικονομική ορθοδοξία στο παρελθόν, υποστηρίζοντας ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα προκαλούσαν άνοδο των τιμών.

Ωστόσο, μετά την επανεκλογή του τον Μάιο, η στάση του έχει αλλάξει, με τον νέο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας,

«Ο ρυθμός της νομισματικής σύσφιξης θα επιβραδυνθεί και ο κύκλος σύσφιξης θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για να διασφαλιστεί η διατηρήσιμη σταθερότητα των τιμών», ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια