Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει το ζήτημα ελλείψεων σε αίμα, με τις μεταγγίσεις σε περισσότερα από 800 παιδιά με μεσογειακή αναιμία να γί...
Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει το ζήτημα ελλείψεων σε αίμα, με τις μεταγγίσεις σε περισσότερα από 800 παιδιά με μεσογειακή αναιμία να γίνεται στα νοσοκομεία με το σταγονόμετρο.
Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «NewsRoom», η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, Μαρία Αγγελοπούλου, τόνισε ότι πρόβληματα για ένα πολυετές πρόβλημα, που παρατηρείται σε αρκετά νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και στο Παίδων «Αγία Σοφία».
«Το πρόβλημα είναι ότι μακροχρόνια αντιμετωπίζουμε ελλείψεις αίματος, όχι μόνο στο Παίδων Αγία Σοφία, απλώς είναι πιο έντονο το θέμα εδώ γιατί εξυπηρετείται ο μεγαλύτερος αριθμός πασχόντων σε όλη τη χώρα.
Αυτό οδηγεί σε υπομεταγγίσεις, μειωμένες ποσότητες αίματος αλλά και αναβολές μεταγγίσεων» δήλωσε αρχικά «Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε κεντρική διαχείριση αίματος, ένα αναπτυγμένο εθνικό σύστημα αιμοδοσίας, όπου θα μπορεί να προβλέπει, να βλέπει τις ανάγκες και να τις καλύπτει», δήλωσε η κα. Αγγελοπούλου.
Όπως τόνισε το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν παρατηρείται μόνο το καλοκαίρι, αλλά και όλο το χειμώνα, σχολιάζοντας ότι οι ελλείψεις αίματος δεν αφορούν τη μειωμένη προσέλευση αιμοδοτών, αλλά η ανυπαρξία διαχείριση αίματος μέσω ενός Εθνικού Συστήματος.
Από την πλευρά της, η Μυρσίνη, που πάσχει από Μεσογειακή Αναιμία, ανέφερε ότι όταν παίρνει λιγότερα mLαίματος από όσα θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να μην «μια φυσιολογική καθημερινότητα.
«Δηλαδή ζω σαν άρρωστη. Δεν λαμβάνεις την ποσότητα που σου αναλογεί», ανέφερε.
Την ίδια ώρα, ο Παύλος, ο οποίος πάσχει επίσης από Μεσογειακή Αναιμία, σημείωσε:
«Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει από τον Ιούλιο και εξακολουθεί να συμβαίνει μέχρι και τώρα. Βέβαια αυτό το θέμα είναι διαχρονικό.
Κάθε χρόνο, εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν περίοδοι όπως το καλοκαίρι, οι περίοδοι του Πάσχα, των Χριστουγέννων, των γιορτών όπου οι αιμοδότες αναμένεται να λείψουν για διακοπές.
Εκεί παρατηρούνται ελλείψεις αίματος και εμείς τις βιώνουμε πολύ πιο έντονα. Για παράδειγμα, […] πανελλαδικά υπάρχουν 2.200 πάσχοντες.
Από αυτούς οι 1.500 εξυπηρετούνται σε επτά μονάδες. Στην Αθήνα, το Αγία Σοφία, έχει τον μεγαλύτερο όγκο ασθενών. Είναι παιδιά και ενήλικες. Είναι 750 άτομα».
Δεν υπάρχουν σχόλια