GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Έρχονται αυξήσεις σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία – Τι συμβαίνει με το ίντερνετ

Έμμεσες επιβαρύνσεις στα τιμολόγια σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αλλά αυξήσεις και στο ίντερνετ θα πρέπει να αναμένουν οι συνδρομητές, ακ...


Έμμεσες επιβαρύνσεις στα τιμολόγια σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αλλά αυξήσεις και στο ίντερνετ θα πρέπει να αναμένουν οι συνδρομητές, ακόμη και από τον επόμενο μήνα!

Δεν είναι κάτι τωρινό, αλλά κυοφορούνταν από το καλοκαίρι ακόμη. Μάλιστα, οι τότε πληροφορίες ανέφεραν για αυξήσεις μετά από τις εκλογές.

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι επιβάλλουν πρόσθετες χρεώσεις σε παλιούς, αλλά και νέους συνδρομητές, μετά από την απόρριψη του αιτήματός τους για αναπροσαρμογή των τιμολογίων τους βάσει του πληθωρισμού.

  • Πρόσθετη χρέωση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινής» από την Άνοιξη του 2022, η Vodafone έχει θέσει ρήτρα αναπροσαρμογής στην τιμή του παγίου, από τον 13ο μήνα και μέχρι τη λήξη του συμβολαίου.

Η πρόσθετη χρέωση είναι έως και 1,5 ευρώ, λόγω πληθωρισμού και επενδύσεων δικτύου. Η ρήτρα υπάρχει και στα συμβόλαια σταθερής τηλεφωνίας.

Με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, η Vodafone από την 1η Δεκεμβρίου θα αυξήσει την ονομαστική αξία των τιμολογίων της, σε διάφορα προγράμματα, δίνοντας τη δυνατότητα στους υφιστάμενους συνδρομητές της να καταγγείλουν τη σύμβασή τους αζημίως μέχρι και δύο μήνες πριν από την ημερομηνία εφαρμογής των αλλαγών.

Από την πλευρά της, η Cosmote, σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», κατάργησε από τις αρχές του μήνα την έκπτωση του 1 ευρώ, που έδινε σε όσους συνδρομητές λάμβαναν ηλεκτρονικά τον λογαριασμό τους.

  • Καθιέρωση ρήτρας

Μάλιστα, σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ από το ethnos, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έχει ήδη «ανάψει το πράσινο φως» για την αλλαγή του κανονισμού, ώστε να επιτραπεί η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τιμολογίων.

Η ΕΕΤΤ έχει προτείνει από τον περασμένο Ιούνιο, ακόμη, την καθιέρωση ρήτρας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, κατά τα πρότυπα σχετικών προβλέψεων στα θεσμικά πλαίσια και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ειδικά φέτος, μετά τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού το 2022, η ρήτρα αυτή θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογή των τιμολογίων σχεδόν σε διψήφιο ποσοστό, αφού ο μέσος πληθωρισμός του προηγούμενου έτους ήταν 9,65%.

Όπως ανέφερε, η ΕΕΤΤ, η ρήτρα:

  • α. υπολογίζεται βάσει του πληθωρισμού του προηγούμενου ημερολογιακού έτους, όπως αυτός ανακοινώνεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ως Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ),
  • β. δύναται να εφαρμόζεται μία φορά ανά ημερολογιακό έτος, μετά την οριστικοποίηση του ετήσιου πληθωρισμού του προηγούμενου ημερολογιακού έτους,
  • γ. Για συμβόλαια που έχουν υπογραφεί πριν την θέση σε ισχύ της προτεινόμενης διάταξης:
  • Η εισαγωγή της ρήτρας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής συνιστά τροποποίηση τιμολογίων και παρέχεται η δυνατότητα αζήμιας καταγγελίας της σύμβασης,
  • Απαγορεύεται η ενεργοποίηση της ρήτρας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής πριν την πάροδο τριών (3) μηνών από την σύναψη του συμβολαίου.

  • Τι είχε πει ο διευθύνων σύμβουλος

Επίσης, καταγράφεται ότι σε συνάντηση με δημοσιογράφους προς τα τέλη του 2022 και για την ακρίβεια στις 16 Δεκεμβρίου ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, είχε αναφερθεί στο αυξημένο κόστος λειτουργίας των τηλεπικοινωνιακών εταιριών.

«Το κόστος λειτουργίας των τηλεπικοινωνιακών εταιριών, οι οποίες εκ φύσεως είναι πολύ ενεργοβόρες είναι πολύ αυξημένο.

Όλο το δίκτυο καταναλώνει ενέργειά, άρα υπάρχει ένα κόστος πολύ ανεβασμένο.

Ταυτόχρονα, έχουμε ήδη δει ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις σε όλα τα υλικά, τα οποία χρησιμοποιούμε.

Για παράδειγμα, μόνο στις οπτικές ίνες το κόστος σε κάποιες περιοχές έχει αυξηθεί κατά 80% και βεβαια υπάρχει και το εργασιακό κόστος, καθώς σε ένα περιβάλλον πληθωρισμού 10%, 11% ή 9% πρέπει να γίνουν αυξήσεις μισθολογικές ιδιαίτερα στους πιο χαμηλόμισθους, έτσι ώστε να ανταποκριθούν οι άνθρωποί μας στο αυξημένο κόστος διαβίωσης», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

  • Τι άλλο είχε ειπωθεί τότε;

«Δεν θέλω να αναφέρω ότι πρέπει να γίνουν αυξήσεις (στις χρεώσεις)», είπε χαρακτηριστικάμ αλλά χαρακτήρισε δυσβάσταχτο το κόστος που υπομένει η Vodafone, αλλά και οι άλλες τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις.

Μιλώντας, ωστόσο, σε πηγαδάκια δημοσιογράφων, σημείωσε ότι αν δεν υπάρξουν αυξήσεις στις χρεώσεις, οι εταιρείες ή θα περιορίσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα ή θα αναγκαστούν να μειώσουν προσωπικό ή και τα δύο μαζί.

  • Το ακριβό μας ίντερνετ

Επιπλέον, με βάση το ρεπορτάζ του ethnos από το πρόσφατο καλοκαίρι, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται εδώ και χρόνια μεταξύ των κρατών με τα ακριβότερα τιμολόγια για τη σύνδεση στο Διαδίκτυο. Αν και οι τιμές είναι σχετικά βελτιωμένες συγκριτικά με παλαιότερες εποχές, παραμένουν υψηλότερες σε σχέση με πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε.

Όπως διαπίστωνε και ο ευρωπαϊκός δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) 2022, η χώρα μας, από κοινού με την Αυστρία τείνουν να έχουν πιο ελκυστικές τιμές στα πακέτα χαμηλότερων ταχυτήτων, αλλά εξακολουθούν να συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες τιμές όσον αφορά στις ταχύτητες άνω των 100 Mbps.

Κι αυτό την ώρα μάλιστα που σε ό,τι αφορά το Ίντερνετ μόλις ένα στα πέντε νοικοκυριά έχει πρόσβαση σε πολύ υψηλές ταχύτητες (VHCN), σύμφωνα με τον ίδιο δείκτη.

  • Μπορούν οι χρεώσεις να αποτραπούν;

Στελέχη των τηλεεπικοινωνιακών επιχειρήσεων αναφέρουν στην εφημερίδα «Καθημερινή» πως αυτές οι χρεώσεις αποτελούν μονόδρομο σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού.

Τονίζουν, επίσης, ότι οι εταιρείες υφίστανται μεγάλη επιβάρυνση από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, ενώ τα δίκτυα οπτικών ινών και η ολοκλήρωση του δικτύου 5G αποτελούν επενδύσεις με μεγάλο κόστος.

«Ο ισχύον κανονισμός γενικών αδειών δεν θέτει γενική απαγόρευση αύξησης του παγίου ή ύπαρξη ρήτρας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε νέες συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσεων, εφόσον υπάρχει σχετική πρόβλεψη στους όρους της σύμβασης, που κοινοποιούνται στον καταναλωτή.

Ως προς την κατάργηση της έκπτωσης καθίσταται δυνατή, επειδή αυτή δεν αποτελεί τμήμα του παγίου», εξηγεί στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Κώστας Μασσέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια