GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Λάδι: Στα ύψη οι τιμές-Μειώνεται η παραγωγή

Στα ύψη έχει φτάσει η τιμή του ελαιολάδου στην Ελλάδα, με την εγχώρια παραγωγή να παρουσιάζει σημαντική μείωση για τη φετινή χρονιά.


Στα ύψη έχει φτάσει η τιμή του ελαιολάδου στην Ελλάδα, με την εγχώρια παραγωγή να παρουσιάζει σημαντική μείωση για τη φετινή χρονιά.

Συγκεκριμένα, μπορεί η Ελλάδα να αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό ελαιολάδου στον κόσμο, όμως η εγχώρια παραγωγή της αναμένεται να μειωθεί φέτος, γεγονός που ήδη έχει οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, η τιμή του ελαιολάδου έχει φτάσει τα 8 ευρώ ανά λίτρο χονδρικής στο ελαιοτριβείο ή στον παραγωγό, τιμή διπλάσια από την περσινή!

Το ντόμινο όμως συνεχίζεται καθώς η αύξηση των τιμών έχει οδηγήσει και σε μείωση της εγχώριας κατανάλωσης ελαιολάδου, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Ελαιοκομικών Συνεταιρισμών κατά τα οποία η κατανάλωση ελαιολάδου στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 30% το 2022.

Οι κλοπές έχουν επίσης αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με το τελευταίο πρόσφατο περιστατικό στην Χαλκιδική να ξεχωρίζει.

Σύμφωνα μάλιστα, με την Ελληνική Αστυνομία, το 2022 καταγγέλθηκαν 1.500 περιστατικά κλοπής ελαιολάδου, με τις ζημιές να ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Στα ύψη οι τιμές

Σύμφωνα πάλι με εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Ελαιοκαλλιέργειας (IOOC), η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου επρόκειτο να μειωθεί κατά σχεδόν 1 εκατομμύριο τόνους την επόμενη εμπορική περίοδο 2023 – 2024 και η εν λόγω μείωση σε συνδυασμό με τα χαμηλά αποθέματα, δημιουργεί έντονη αβεβαιότητα για το πού μπορεί να φτάσουν οι αυξήσεις στις τιμές παραγωγού.

Ήδη στην αγορά γίνεται λόγος για τιμές παραγωγού έως και 10 ευρώ ανά κιλό, κάτι που θα εκτοξεύσει εκ νέου τις τιμές ελαιολάδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως τον Σεπτέμβριο η τιμή του ελαιολάδου στα ράφια ήταν κατά 20,8% υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Επιπλέον, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το πρόβλημα είναι πιθανό να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να επηρεάζει την παραγωγή.

Όσον αφορά την διατίμηση, ο Κώστας Σκρέκας τόνισε πρόσφατα, ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να λειτουργήσει σε μια ελεύθερη αγορά, καθώς σε ένα ανάλογο ενδεχόμενο το ελαιόλαδο θα πωλούνταν στο εξωτερικό και η εγχώρια αγορά θα στέρευε από τον πολύτιμο «πράσινο χρυσό». 

Δεν υπάρχουν σχόλια