GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης για την 15η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα «Λευκού Μπαστουνιού»

«Είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνουμε όλες τις ηλικιακές ομάδες των ατόμων, από τους μαθητές μέχρι τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να το ...


«Είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνουμε όλες τις ηλικιακές ομάδες των ατόμων, από τους μαθητές μέχρι τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να το χρησιμοποιήσουν»

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας ημέρας του «Λευκού Μπαστουνιού» έχει καθιερωθεί στις 15 Οκτωβρίου, μία σημαντική ημέρα για τη διάδοση της χρήσης του λευκού μπαστουνιού, την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με οπτική αναπηρία για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, καθώς και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν οι συνάνθρωποί μας στην καθημερινή μετακίνησή τους.

Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινά μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Αμερική. Είναι ο οδηγός του τυφλού, ο ανιχνευτής του, ο συνοδός του καθώς του δίνει την ελευθερία της κίνησης χωρίς να χρειάζεται φυσικό συνοδό.

Για να εκτελέσει όμως το σκοπό του χρειάζεται προσβασιμότητα, ελεύθερες τις κίτρινες λωρίδες όδευσης των τυφλών και όχι εμπόδια στο δρόμο του. Η παρουσία του Λευκού Μπαστουνιού στην καθημερινότητα ενός ατόμου με αναπηρία όρασης σημαίνει πρόοδο. Είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνουμε όλες τις ηλικιακές ομάδες των ατόμων, από τους μαθητές μέχρι τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να το χρησιμοποιήσουν.

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης με αφορμή την ημέρα αυτή διεκδικεί:
  • Αποκατάσταση των φθαρμένων οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων που δημιουργούν ατυχήματα στα άτομα με αναπηρία και όχι μόνο.
  • Κατασκευή ράμπας στα δύσκολα σημεία προσβασιμότητας με σωστή κλίση σύμφωνα με τις σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές.
  • Τοποθέτηση ηχητικών σημάνσεων στους φωτεινούς σηματοδότες που βοηθούν απόλυτα την ασφαλή κίνηση των τυφλών.
  • Την άμεση και αναγκαία τοποθέτηση ηχητικής αναγγελίας στα μέσα μαζικής μετακίνησης εξωτερικά και εσωτερικά ώστε να μπορεί το άτομο με οπτική αναπηρία να είναι πιο ανεξάρτητο χωρίς να χρειάζεται να ρωτάει.
  • Περισσότερα παρκινγκ στάθμευσης των αναπηρικών αυτοκινήτων χωρίς εμπόδια και δυσκολίες και έλεγχος για τη στάθμευση μη αναπηρικών οχημάτων.
  • Απόλυτη προσβασιμότητα στα δημόσια κτίρια και υπηρεσίες όχι μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά για τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των ατόμων αυτών.

  • Η ιστορία του Λευκού Μπαστουνιού

Η ιστορία του Λευκού Μπαστουνιού ξεκινάει μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1918) από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover. Είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση των τυφλών βετεράνων του πολέμου. Στόχος ήταν η αποκατάσταση και επανένταξη όσων τυφλώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το 1930, στο Παρίσι, η Guilly d’Herbemont είχε την ιδέα να εξοπλιστούν οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης με ένα λευκό μπαστούνι ως σύμβολο προστασίας και αναγνώρισης. Η ιδέα της έγινε πραγματικότητα στις 7 Φεβρουαρίου 1931, όταν και παραδόθηκαν από την ίδια τα πρώτα λευκά μπαστούνια σε οργανώσεις τυφλών. Έτσι καθιερώθηκε το λευκό μπαστούνι ως σύμβολο των τυφλών ατόμων. Τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν το 1969 την 15η Οκτωβρίου ως ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια