GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Reuters: Η Ελλάδα θα αντλήσει ως και 7 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2024-Επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2023

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters, η Ελλάδα σκοπεύει να αντλήσει ως και 7 δισ. ευρώ από τις αγορές χρέους το 2024 μέσ...


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters, η Ελλάδα σκοπεύει να αντλήσει ως και 7 δισ. ευρώ από τις αγορές χρέους το 2024 μέσω νέων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εκδόσεων ομολόγων.

Στο ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα θα επιτρέψει στους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν σε δημοπρασίες γραμματίων του Δημοσίου.

«Η χώρα, η οποία πρόσφατα ανέκτησε πιστοληπτική ικανότητα επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια, σχεδιάζει επίσης να συνεχίσει το άνοιγμα ομολόγων μέσω δημοπρασιών ως 500 εκατ. ευρώ το καθένα, για να προσθέσει ρευστότητα σε συγκεκριμένα σημεία της καμπύλης αποδόσεων, αν χρειαστεί», σημειώνεται.

«Το ποσό των περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που σκοπεύουμε να αντλήσουμε από τις αγορές μπορεί να αυξηθεί λίγο, αν μειώσουμε το (εκκρεμές) ποσό των ομολόγων που κυκλοφορούν», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Το ανεξόφλητο ποσό των γραμματίων είναι περίπου 11,5 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να μειωθεί κατά 1,5-2 δισ. ευρώ το 2024.

Η Ελλάδα έχει αντλήσει περίπου 9 δισ. ευρώ από τις αγορές χρέους, μέχρι στιγμής, φέτος. Το 2022 συγκέντρωσε 8,3 δισ. ευρώ.

Ο ΟΔΔΗΧ δημοπράτησε έντοκα γραμμάτια ενός έτους την περασμένη εβδομάδα, δεχόμενος προσφορές από αποταμιευτές για πρώτη φορά μετά από χρόνια, με απόδοση 3,81%, σχεδόν διπλάσια από το επιτόκιο που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες στους καταθέτες.

«Η οικονομική της ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,3%»

Νωρίτερα αυτό το μήνα, υπογραμμίζει το Reuters, το Βέλγιο συγκέντρωσε ένα ποσό-ρεκόρ 21,9 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους αποταμιευτές σε μια πώληση ομολόγων που σχεδιάστηκε για να ανταγωνιστεί τις τραπεζικές καταθέσεις.

Άλλος αξιωματούχος του ελληνικού ΥΠΟΙΚ, όμως, ξεκαθάρισε ότι «δεν σκοπεύουμε να εκδώσουμε ένα τέτοιο ομόλογο», προσθέτοντας ότι οι καταθέτες μπορούν να συμμετέχουν σε δημοπρασίες ομολόγων μονοετούς διάρκειας.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Ελλάδα αναμένει ότι η οικονομική της ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,3% φέτος, από 5,9% το 2022, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της Ευρωζώνης [~0,6%]. Αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% φέτος και 2,1% το 2024.

«Η επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2024 θα αρκεί για να καλύψει πλήρως τις πληρωμές επιτοκίων για το έτος», είπε ο πρώτος αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters, προσθέτοντας ότι από το 2025 και μετά η Ελλάδα αναμένει ότι το ετήσιο πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο από τις πληρωμές επιτοκίων.

Το Reuters υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει πρόωρα προς τις χώρες της Ευρωζώνης δάνεια ύψους 5,3 δισ. ευρώ, που είχε λάβει στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης.

Πηγή: OΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια