«Η περιοχή καθίσταται ενεργειακό και γεωπολιτικό κέντρο των ευρύτερων Βαλκανίων» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Η περιοχή καθίσταται ενεργειακό και γεωπολιτικό κέντρο των ευρύτερων Βαλκανίων» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Στην ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία που αποκτά η ακριτική περιοχή του Έβρου, που πλέον καθίσταται ενεργειακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η Αλεξανδρούπολη είναι μία πολύ πάρα δυναμική σήμερα, καθίσταται ενεργειακό και γεωπολιτικό κέντρο των ευρύτερων Βαλκανίων, το FSRU (σ.σ. ο τερματικός σταθμός φυσικού αερίου δυναμικότητας 153.500 κ.μ.) είναι σχεδόν έτοιμο και πιστεύουμε ότι (σ.σ. το πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου «GasLog Chelsea») θα αγκυροβολήσει έξω από την πόλη τέλη του 2023 με αρχές του 2024. Συν τοις άλλοις δρομολογούνται και πολλές άλλες σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή».
Ο πρωθυπουργός ανάφερε πως «βρεθήκαμε για μία ακόμα φορά στον Έβρο την προηγούμενη εβδομάδα και συνομίλησα με πολίτες και φορείς του τόπου, πολύ ευαισθητοποιημένος και πολύ στεναχωρημένος για την μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά που υπέστη η περιοχή και το δάσος της Δαδιάς. Η ακτίδες αισιοδοξίας είναι ότι ζημιά τελικά δεν ήταν τόσο καταστροφική όσο προβλέπαμε στην αρχή και με την βοήθεια του δάσους που επιβίωσε, νομίζω ότι ο μαυρόγυπας δεν θα κινδυνεύσει. Θα έχει αρκετά δέντρα για να φτιάξει τις φωλιές του και με τη βοήθειά μας θα εξακολουθεί να αποτελεί η Δαδιά έναν μοναδικό βιότοπο γι’ αυτό το προστατευόμενο είδος. Θα στρέψουμε την προσοχή μας στον Έβρο και σε καμία περίπτωση αυτό που έγινε στην Θεσσαλία δεν θέλω να κάνει τους Εβρίτες να αισθάνονται ότι είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Το ότι επειδή έγινε μία μεγαλύτερη συμφορά στην Θεσσαλία δεν θα προσέξουμε τους κατοίκους του Έβρου. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα υπάρξει κρατική αρωγή και θα εφαρμοστεί με μεγάλη ταχύτητα αυτή η αρωγή για τα σπίτια που επλήγησαν και για τις περιουσίες που χάθηκαν. Ειδικά στον πρωτογενή τομέα ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει την καταγραφή έτσι ώστε οι αγρότες, οι μελισσοκόμοι, οι κτηνοτρόφοι να μπορούν να αποζημιωθούν και να «πατήσουν ξανά στα πόδια τους».
Ταυτόχρονα ήδη εκπονούνται με πολύ μεγάλη ταχύτητα από τα συναρμόδια δασαρχεία οι μελέτες αποκατάστασης και προστασίας των εδαφών σε συνδυασμό με τα αντιπλημμυρικά έργα που θα πρέπει να γίνουν ώστε να μην υπάρχουν άλλες αρνητικές συνέπειες από τις βροχές το χειμώνα. Μάλιστα έχουμε βρει και έχουμε τους αναδόχους για αυτές τις μελέτες. Είχα βρεθεί στην Πελαγιά και όχι μόνο εγκαινίασα το σχολείο αλλά δεσμεύτηκε και η ΔΕΠΑ ότι θα είναι ο πρώτος ανάδοχος της μελέτης που θα γίνει εκεί, έτσι ώστε η παρέμβαση γύρω από το χωριό να είναι γρήγορη, γιατί ξέρω πόσο δύσκολο είναι εκεί που έχεις πράσινα γύρω σου ξαφνικά να έχεις μόνο καμένα. Είναι κάτι που επηρεάζει την ψυχολογία όλων των κατοίκων ακόμα κι αν αισθάνονται ανακούφιση ότι έσωσαν τα σπίτια τους. Έχω δεσμευτεί επίσης ότι μέχρι το τέλος του έτους, υπό τον κύριο Τριαντόπουλο θα παρουσιάσουμε πολύ πιο συγκροτημένες σκέψεις για την αναπτυξιακή δυναμική του Έβρου σε συνέχεια πραγμάτων που έχουμε ήδη εξαγγείλει».
Δεν υπάρχουν σχόλια