GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Καρδιά: Ποια είναι η καθημερινή άσκηση που την προστατεύει

Η καρδιά μας είναι αναμφισβήτητα η «ατμομηχανή» του σώματός μας, που εργάζεται συνεχώς για να παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε κάθε...


Η καρδιά μας είναι αναμφισβήτητα η «ατμομηχανή» του σώματός μας, που εργάζεται συνεχώς για να παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε κάθε κύτταρο.

Μια δυνατή καρδιά όχι μόνο ενισχύει τη συνολική φυσική κατάσταση, αλλά μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, οι οποίες είναι από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας παγκοσμίως.

Η τακτική άσκηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας της καρδιάς, καθιστώντας αν μη τι άλλο απαραίτητο να βάλετε για τα καλά την καθημερινή άσκηση στη ζωή σας.

Ποιες, όμως, ασκήσεις μπορείτε να κάνετε για να θωρακίσετε τον πολύτιμο αυτό μυ; 

01. Αερόβια άσκηση – καρδιαγγειακή προπόνηση

Οι αερόβιες ασκήσεις είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κάνετε την καρδιά σας να χτυπάει δυνατά και να βελτιώσετε τη συνολική της δύναμη.

Δραστηριότητες όπως το τζόκινγκ, η ποδηλασία, το κολύμπι και το γρήγορο περπάτημα ανεβάζουν τον καρδιακό σας ρυθμό, ενισχύοντας έτσι την κατάστασή του.

Στοχεύστε σε τουλάχιστον 1 ώρα αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης ή 75 λεπτά αερόβιας άσκησης έντονης έντασης την εβδομάδα για να διατηρήσετε την καρδιά σας σε άριστη κατάσταση.

Οι τακτικές «καρδιοπροπονήσεις» έχει αποδειχθεί ότι όχι μόνο βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση της καρδιάς, αλλά και μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και ενισχύουν τη συνολική αντοχή.


2. Διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT)

Η ενσωμάτωση της HIIT στη ρουτίνα άσκησής σας μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα όταν πρόκειται για την ενίσχυση της καρδιάς σας.

Η HIIT περιλαμβάνει σύντομες εκρήξεις έντονης άσκησης που ακολουθούνται από περιόδους ανάπαυσης ή ασκήσεις χαμηλής έντασης:

αυξάνοντας την καρδιαγγειακή σας ικανότητα

βελτιώνοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων

μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας

Επιπλέον, μπορούν να γίνουν σε μικρότερο χρονικό διάστημα, καθιστώντας τις ιδανικές για όσους έχουν πολυάσχολο πρόγραμμα.


3. Ασκήσεις δύναμης

Αν και συχνά συνδέεται με την οικοδόμηση μυών και την αύξηση της δύναμης, η προπόνηση με αντιστάσεις έχει σημαντικά οφέλη και για την υγεία της καρδιάς.

Η ενασχόληση με δραστηριότητες όπως η άρση βαρών, η χρήση ταινιών αντίστασης ή η εκτέλεση ασκήσεων με το βάρος του σώματος βοηθά στην ενίσχυση όχι μόνο των μυών αλλά και της καρδιάς σας.

Μελέτες δείχνουν ότι η προπόνηση δύναμης:

βελτιώνει την καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση

μειώνει την αρτηριακή πίεση

αυξάνει την αποτελεσματικότητα άντλησης οξυγόνο της καρδιάς σας

Προσπαθήστε να κάνετε 2 – 3 τρεις αυτής της άσκησης την εβδομάδα, στοχεύοντας σε μεγάλες μυϊκές ομάδες, για να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας.

4. Γιόγκα και πιλάτες

Η ενσωμάτωση της γιόγκα και του πιλάτες στη ρουτίνα σας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και της συνολικής ευεξίας.

Αυτές οι ασκήσεις εστιάζουν σε ελεγχόμενες κινήσεις, τεχνικές αναπνοής και ευελιξία, οι οποίες, με τη σειρά τους, επηρεάζουν θετικά το καρδιαγγειακό σας σύστημα.

Η βαθιά αναπνοή που εμπλέκεται στη γιόγκα και το Pilates βελτιώνει την ικανότητα των πνευμόνων:

ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό

προάγει τη χαλάρωση

Επιπλέον, οι ασκήσεις αυτές συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων άγχους, γεγονός ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς.


5. Κυκλική προπόνηση

Επίσης, η κυκλική προπόνηση είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς σδυάζει ασκήσεις ενδυνάμωσης με αερόβιες δραστηριότητες, όπως burpees, jumping jacks, push-ups και squats, που εκτελούνται σε γρήγορη διαδοχή.

Αυτή η προπόνηση υψηλής έντασης διατηρεί τον καρδιακό σας ρυθμό σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης, βελτιώνοντας τόσο τη δύναμη όσο και την αντοχή.

Η κυκλική προπόνηση όχι μόνο ενισχύει την καρδιά σας, αλλά βοηθά επίσης στην καύση θερμίδων, οδηγώντας στη διαχείριση του βάρους και σε μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια