GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Άρθρο του Στράτου Κοντού: «Ο ρόλος των δήμων στην πυροπροστασία»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης παρουσιάζει νέες πρωτοβουλίες, δράσεις και ιδέες για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων


Ο υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης παρουσιάζει νέες πρωτοβουλίες, δράσεις και ιδέες για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων

Του Στράτου Κοντού*

Με αγωνία και ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθήσαμε όλοι μας την εξέλιξη των ακραίων πυρικών φαινομένων, που κατέκαψαν για πολλοστή χρονιά τα δάση της χώρας μας, άφησαν νεκρούς, εισήλθαν σε οικισμούς, κατέστρεψαν ζωικό κεφάλαιο, υπενθυμίζοντας μία πραγματικότητα την οποία δύσκολα μπορούσαμε να αγνοήσουμε.

Όμως, τα πολλαπλά ταυτόχρονα μέτωπα που προέκυψαν κατά τη θερινή περίοδο στη Θράκη και στους γειτονικούς της νομούς, ανέδειξαν μία αλήθεια, την οποία οφείλουμε άμεσα να αντιμετωπίσουμε. Η αιφνίδια ανάγκη για εξεύρεση ανθρώπινου και υλικού δυναμικού για την αντιμετώπιση πολλαπλών μετώπων σε ελάχιστη μεταξύ τους απόσταση, ανέδειξε την ανάγκη οι δήμοι να αποτελέσουν αυτόνομη μονάδα υποστήριξης των αναγκών που προκύπτουν βάσει τέτοιων δεδομένων, ώστε σε καταστάσεις κρίσης να μπορούν να επικουρούν.

Οι δήμοι οφείλουν να διαθέτουν ένα οργανωμένο και εφικτό σχέδιο πυροπροστασίας, βασισμένο στα διαθέσιμα μέσα, το οποίο θα ενημερώνεται τακτικά, με βάση τα δεδομένα που θα προκύπτουν. Συνάμα, θα πρέπει μέσα από ένα ευρύ δίκτυο σύμπραξης να έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν μεταξύ τους, να αλληλοϋποστηριχτούν και να προσφέρουν την απαιτούμενη συντονισμένη ανταπόκριση σε καταστάσεις κρίσης.

Στην Ξάνθη, η ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση καθίσταται πρωτεύουσας σημασίας, αφού ο Δήμος μας έχει ιδιαίτερη γεωμορφολογία και χαρακτηριστικά που αποτελούν όχι μόνο πηγή φυσικής ομορφιάς και ποιότητας ζωής, αλλά και μεγάλων κινδύνων.

Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η προστασία της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης αλλά και του περιαστικού δάσους (έκταση πάνω από 5.000 στρέμματα και μία ζώνη μίξης αστικού ιστού – δάσους άνω των 4 χλμ.), το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη λειτουργία και την ιστορία της πόλης. Για την προστασία αυτών των περιοχών, των πολιτών, της περιουσίας τους, του φυσικού μας περιβάλλοντος και της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς, θα πρέπει να βρισκόμαστε στον υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας.

Για το λόγο αυτό, πέρα από την πρόταση για ένα διαδημοτικό δίκτυο συνεργασίας επί φυσικών καταστροφών, στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, με ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας, τολμηρό, σύγχρονο και, πάνω απ’ όλα, εφαρμόσιμο, προτείναμε, μεταξύ άλλων, ιδέες ικανές να εφαρμοστούν και σε εθνική βάση. Συγκεκριμένα προτείναμε:

• Ψηφιακή χαρτογράφηση του περιαστικού δάσους και δημιουργία ψηφιακού παρατηρητηρίου όπου θα συλλέγονται όλα τα δεδομένα και οι πληροφορίες.
• Σύνταξη Σχεδίου Πυροπροστασίας (Fireplan) Περιαστικού Δάσους.
• Οργάνωση Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ξάνθης, με ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης – έγκαιρης ανίχνευσης – εντοπισμού δασικών πυρκαγιών.
• Σχέδιο Εκκένωσης, με στόχο την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή.
• Αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ), με σκοπό την οχύρωση απέναντι στις οδηγούμενες από την κλιματική αλλαγή απειλές.

Είναι προφανές πως με γνώμονα την προστασία των συμπολιτών μας, επιλέγουμε να επενδύσουμε στην πρόληψη και την ετοιμότητα. Αξιοποιώντας κάθε πόρο και ενεργώντας άμεσα και με νέες ιδέες, επιλέγουμε να αναλάβουμε την ευθύνη να οχυρώσουμε το Δήμο μας απέναντι στις βίαιες και ανεξέλεγκτες καταστροφές.

Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της πυροπροστασίας, για να μπορέσουν να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα εκτεταμένων φυσικών καταστροφών, τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο, είναι αναγκαίο να συνεργαστούμε συλλογικά και θέσουμε σε εφαρμογή συντονισμένες προσεγγίσεις. Έτσι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμειγνύοντας την εξειδικευμένη γνώση της για τη γεωμορφολογία κάθε περιοχής, με τις βέλτιστες πρακτικές και τις επιστημονικές γνώσεις που διαθέτει η Κεντρική Διοίκηση, θα μπορέσει να αποκτήσει βαρύνουσα σημασία στον διαρκή αγώνα για την προστασία των πολιτών και του φυσικού μας πλούτου.

* Ο Στράτος Κοντός είναι υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης με το συνδυασμό «Η Ξάνθη Αλλιώς»

ΠΗΓΗ: ΒΡΑΔΥΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια