GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Airbnb: Μπαίνουν ΦΠΑ και τέλη – Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων επιβαρύνονται

Φρένο στη φορολογική ασυδοσία που επικρατεί στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση.


Φρένο στη φορολογική ασυδοσία που επικρατεί στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση.

Όπως καταδεικνύεται από τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, από 1η Ιανουαρίου του 2024 στενεύει ο «κλοιός» για μερίδα πολιτών που εκμεταλλεύονται ακίνητα με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς καλούνται να καταβάλλουν πρόσθετα φορολογικά βάρη.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα πάντα με όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός όσοι δηλώνουν και εκμεταλλεύονται ακίνητα με τη μορφή βραχυχρόνιας μίσθωσης (σ.σ. Airbnb) θα καταβάλλουν ΦΠΑ, ενώ παράλληλα θα πληρώνουν τέλη αντίστοιχα με αυτά που καταβάλλουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καθώς και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νομοσχέδιο το επόμενο διάστημα στη Βουλή, το οποίο θα προβλέπει πως κάθε ιδιοκτήτης που ενοικιάζει πάνω από τρία ακίνητα θα

υποχρεούται:

  • Σε σύσταση εταιρείας
  • Σε άνοιγμα φορολογικών βιβλίων
  • Σε καταχώρηση εσόδων-εξόδων στο MyData
  • Σε υποβολή ΦΠΑ

Αυξάνεται ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχωρά σε αύξηση του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία.

Από τη συγκεκριμένη φορολογική επιβάρυνση, εξάλλου, θα προκύψουν τα έσοδα για την κάλυψη του νέου τέλους που έχει εξαγγελθεί για την ενίσχυση του ταμείου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Ειδικότερα, για τα ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων ο φόρος διαμονής αυξάνεται από τα 0,5 ευρώ στο 1,5 ευρώ από 1/1/2024, για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων από 1,5 σε τρία ευρώ, για τα τετράστερα ξενοδοχεία από τρία σε επτά ευρώ τη βραδιά και για τα πεντάστερα από τέσσερα σε δέκα ευρώ τη διανυκτέρευση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια