GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Φθινοπωρινή Ισημερία 2023: Ξεκινά και επίσημα το φθινόπωρο

Σήμερα Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η φθινοπωρινή ισημερία όπου και επίσημα θα μπούμε στο φθινόπωρο.


Σήμερα Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η φθινοπωρινή ισημερία όπου και επίσημα θα μπούμε στο φθινόπωρο.

Στην Ελλάδα, το αστρονομικό γεγονός πρόκειται να λάβει χώρα στις 09:49 π.μ. και θα σημάνει την έναρξη του αστρονομικού φθινοπώρου στις χώρες που ανήκουν στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Κάθε χρόνο, η φθινοπωρινή ισημερία πραγματοποιείται περίπου στις 22 – 23 Σεπτεμβρίου, ενώ η φθινοπωρινή ισημερία περίπου στις 20 – 21 Μαρτίου.

Σημειώνουμε ότι το μετεωρολογικό φθινόπωρο είχε ήδη ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου και πρόκειται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Αντίθετα, το αστρονομικό φθινόπωρο για το 2023 αρχίζει στις 23 Σεπτεμβρίου με την φθινοπωρινή ισημερία και ολοκληρώνεται στις 22 Δεκεμβρίου, με το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 09:49 στην Ελλάδα (Eastern European Time), θα σημειωθεί η Φθινοπωρινή ισημερία για το έτος 2023 (η ημέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια) που σημαίνει και επίσημα τον ερχομό του Φθινοπώρου του 2023 και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο.

Το φαινόμενο της ισημερίας λαμβάνει χώρα δύο φορές κάθε χρόνο και έτσι έχουμε δύο ισημερίες: την εαρινή και τη φθινοπωρινή. Κατά την εαρινή ισημερία έχουμε την έναρξη της άνοιξης και κατά την φθινοπωρινή την έναρξη του φθινοπώρου.

Σημειώνουμε ότι τα παραπάνω αφορούν το βόρειο ημισφαίριο, καθώς στο νότιο ημισφαίριο, οι εποχές λειτουργούν αντίστροφα και έτσι στις 23 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η άνοιξη σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και λοιπές χώρες του νότιου ημισφαιρίου της Γης.

Επιπλέον, στα σημεία των δύο πόλων (βόρειος και νότιος) θεωρείται ότι το αστρονομικό φαινόμενο της ισημερίας δεν έχει έννοια, καθώς η κατάσταση αυτή είναι διαρκής.

Η εαρινή και η φθινοπωρινή ισημερία είναι οι μόνες μέρες κατά τις οποίες η ημέρα και η νύχτα έχουν ακριβώς την ίδια διάρκεια (12 ώρες περίπου). Μάλιστα, ο όρος προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα).

Άλλο ισημερίες και άλλο ηλιοστάσια

Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τις ισημερίες (εαρινή και φθινοπωρινή) με τα ηλιοστάσια (χειμερινό και θερινό). Εάν και συνδέονται μεταξύ τους, στην πραγματικότητα πρόκειται για εντελώς διαφορετικά φαινόμενα.

Κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου (21 ή 22 Δεκεμβρίου ετησίως), σημειώνεται και η μικρότερη ημέρα της χρονιάς και αντίστοιχα η μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα.

Από εκείνη τη στιγμή, σταδιακά, η μέρα ξεκινά να μεγαλώνει μέχρι να έρθει το θερινό ηλιοστάσιο (20 ή 21 Ιουνίου ετησίως), όταν πλέον η διάρκεια της ημέρας βρίσκεται στο αποκορύφωμά της (αντίστοιχα η νύχτα είναι μικρότερη από ποτέ σε διάρκεια).

Τότε, η διάρκεια της ημέρας αρχίζει και πάλι να μειώνεται μέχρι να φτάσει και πάλι το χειμερινό ηλιοστάσιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια