GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Γιατί η κυβέρνηση δεν κηρύσσει τη Θράκη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης;

*Γράφει ο Παναγιώτης Πεντζουρίδης, Δημοσιογράφος – Γενικός Διευθυντής του Θρακικού Πρακτορείο Ειδήσεων


*Γράφει ο Παναγιώτης Πεντζουρίδης, Δημοσιογράφος – Γενικός Διευθυντής του Θρακικού Πρακτορείο Ειδήσεων

Για πέμπτη συνεχή ημέρα, καίγεται ο Εβρος, η Ροδόπη μαζί βέβαια με πολλά άλλα σημεία της χώρας! Χωρίς καμία πρόθεση υποβάθμισης των άλλιων πυρκαγιών, για λόγους που σε κάποιους είναι ευνόητοι σε κάποιους όχι, η περιοχή της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, έπρεπε απο τη Δευτέρα να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ!

Είναι γεγονός ότι η χώρα δέχεται έναν άνευ προηγουμένου πόλεμο ειδικού στελέχους, υβριδικό όπως θα τον ονόμαζαν πολλοί, με αντιπάλους συμφέροντα εσωτερικά και εξωχώρια.

Είναι επίσης σαφές, και δεν αποτελεί πλέον ούτε υπερβολή αλλά ούτε και εθνικιστική “κορώνα”, ότι η Θράκη δέχθηκε μία απο τις μεγαλύτερες προειδοποιητικές πιέσεις ολόκληρο το καλοκαίρι, με αποκορύφωση τις απανωτές πυρκαγιές σε κάθε γωνιά της.

Και ναι, δεν είναι μόνο η κλιματική αλλαγή! Αυτή θα τη δεχόμασταν ως θέση και θεωρία, εφόσον η γενεσιοργός αιτία ήταν μόνο ένα συγκεκριμένο φαινόμενο, που σίγουρα δεν θα είχε αυτό το εύρος και αυτή την καταστροφική μανία.

Δυστυχώς, πρώτα η Θράκη – λόγω θέσης γεωγραφικής και γεωστρατηγικής – δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Η οικονομική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.

Η οικολογική καταστροφή επίσης πρωτοφανής.

Η κοινωνική διάλυση επιτεύχθη, και δυστυχώς τα αποτελέσματα θα τα δούμε άμεσα και θα είναι οδυνηρά.

Οταν απο το 1996, θυμάμαι, είχα αναφερθεί σε ένα σχέδιο “Κοσσοβοποίησης” της Θράκης, τότε κλήθηκα απο τις Υπηρεσίες του Κράτους να “ανακαλέσω” και να “σταματήσω να διασπείρω ψεύτικες ειδήσεις που δημιουργούν ανησυχία στο κοινωνικό σύνολο”.

Είχα γράψει, ότι οι δυνάμεις που επιβουλεύοντια τη Θράκη και το μέλλον που έχει αυτή η περιοχή απο κάθε άποψη, δεν θα το επιχειρήσουν με μέσα θεμιτά. Θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κοινωνικά ρήγματα (σ.σ. βλέπε επιχειρήσεις του Προξενείου στην μουσουλμανική μειονότητα), οικονομικά πλήγματα (σ.σ. βλέπε πλήρη αποβιομηχάνιση, αποχώρηση επιχειρήσεων και δημιουργία παράλληλης αθέμιτης οικονομίας της Τουρκίας στη Θράκη), αμυντικά πλήγματα (σ.σ. βλέπε εισχώρηση ομάδων σε διατεταγμένη υπηρεσία για την αλλοίωση του κοινωνικού και εθνικού ιστού, δηλαδή τους λαθρομετανάστες), και τόσα άλλα, που στο τέλος θα επέφεραν την ανάγκη δημιουργίας ενός ανεξάρτητου “κρατιδίου”, με “εγγυήτριες δυνάμεις” την Ελλάδα που θα εξαναγκαστεί να αποδεχθεί την Τουρκία, την Αμερική και άλλες δυνάμεις που θα έχουν και έχουν τα συμφέροντά τους πλέον στη Θράκη.

Οταν εσύ ως χώρα – και το αποδεχθήκαμε άνευ όρων επι κυβέρνησης Σημίτη – αργείς να υλοποιήσεις δεσμεύσεις έναντι των συμφωνηθέντων και προσπαθείς να υλοποιήσεις ομαλά για να μην έχεις κοινωνικό και πολιτικό κόστος, είναι λογικό όλοι αυτοί που επωφθαλμιούν την περιοχή – στόχο, να θέλουν επίσπευση των καταστάσεων.

Μου κάνει ειλικρινά μεγάλη εντύπωση, γιατί μέχρι σήμερα η Αμερική, δια των δυνάμεων που διαθέτει στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και όλα τα διπλωματικά και αμυντικά πρωτόκολλα συνεργασίας που έχουν υπογραφεί για τη βάση στη Θράκη, δεν βάζει “πλάτη” βοηθείας στην Ελλάδα και δη στην περιοχή ενδιαφέροντός της.

Οχι, αρνούμαι να πιστέψω ότι η Αμερική θέλει “καμμένη γη”! Θα ήταν απο αστείο ως… κακόβουλο να το ισχυριστώ!

Αλλά είναι δυνατόν, η φλόγα να φτάνει λίγο έξω απο τη βάση σου, και εσύ να παραμένεις απο αδιάφορος ως αμέτοχος;

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι συμφωνίες που κρατούν τη Θράκη και συνεπώς την Ελληνική Κυβέρνηση “όμηρο” και δεν κηρύσσετε σε κατάσταση ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ, προκειμένου να εφαρμοστούν άμεσα πιο αποτελεσματικές επιχειρησιακές παρεμβάσεις που θα σώσουν ότι έχει απομείνει στην περιοχή;

Δεν ξέρω γιατί, αλλά αυτή η… “σιωπή” του κυρίου Πρωθυπουργού μετά την ενημέρωσή του στο Κέντρο Επιχειρήσεων προχθές, η σιωπή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, της Υπουργού Εσωτερικών και άλλων συναρμόδιων Υπουργών, με παραπέμπουν σε μία “ένοχη” και αναγκαστική αποδοχή της κατάστασης!

Το ότι έχει παρέμβει η Ελληνική Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση των αιτιών της καταστριφικής και πολυήμερης πυρκαγιάς στη Θράκη, ήταν σχεδόν αναμενόμενο.

Το ότι δεν μιλήσει κανείς, σε Πολιτειακό (Πρόεδρος της Δημοκρατίας) και Πολιτικό (Κυβέρνηση και Βουλή) για τα όσα διαδραματίζονται εδώ στη Θράκη, με ανησυχούν και δικαίως νομίζω!

Απλά θα θυμίσω, ότι στις καταστροφικές πλημμύρες του 1996 στην Ξάνθη, ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, αείμνηστος, Κωστής Στεφανόπουλος, είχε περιοδεύσει σε όλο το νομό, μέχρι και στις λάσπες μπήκε και έπιασε το χέρι κάθε πλημμυροπαθούς!

Ετσι για την ιστορία… 

Δεν υπάρχουν σχόλια