GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τσίμπημα κουνουπιού: Πότε είναι επικίνδυνο και πώς μπορούμε να προστατευθούμε

Ως τον «πρώτο δολοφόνο» χαρακτηρίζει η Πατσουλά Ελένη, εντομολόγος και καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το τσίμ...


Ως τον «πρώτο δολοφόνο»
χαρακτηρίζει η Πατσουλά Ελένη, εντομολόγος και καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το τσίμπημα των κουνουπιών.

Ειδικότερα, μιλώντας στην εκπομπή «Health & Fitness» του MEGA δήλωσε πως οι περισσότεροι θάνατοι παγκοσμίως «οφείλονται σε ασθένεια που μεταδίδονται από κουνούπια άρα πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε μαζί τους και με κάποιον τρόπο να τα διαχειριζόμαστε.

Πρέπει να ξεχάσουμε ότι θα τα σκοτώσουμε, θα τα εξολοθρεύσουμε, θα τα εξαφανίσουμε».

Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενους τρόπους αντιμετώπισης και αποφυγής κάποιου ενδεχόμενου τσιμπήματος απαντά πως το κλειδί βρίσκεται στη «διαχείριση.

Πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα πρώτα από όλα στο περιβάλλον γύρω μας.

Δηλαδή να μην έχουμε εστίες που βοηθούν την ανάπτυξή τους, όπως το νερό…

Να φανταστείτε ότι τα κουνούπια ακόμα και ένα κουταλάκι νερού τους φτάνει για να αναπτυχθούν.

Άρα όπου εμείς γύρω μας στο σπίτι μας, στην αυλή μας έχουμε μικροεστίες νερού, τους δίνουμε το περιβάλλον να αναπτυχθούν»

Σχετικά με τον κύκλο της ζωής ενός κουνουπιού αναφέρουν πως ξεκινούν από αυγό, έπειτα γίνονται προνύμφες, νύμφες και τελικά ενήλικα κουνούπια.

Πόσες όμως μέρες θα χρειαστεί για να περάσει ένα κουνούπι από το ένα στάδιο στο άλλο εξαρτάται από την θερμοκρασία, «αν είναι χαμηλή ή πάρα πολύ ψηλή αυτό μεγαλώνει», αν πάλι η θερμοκρασία αγγίξει τους 30-35 βαθμούς Κελσίου που για αυτά είναι το ιδανικό «μπορεί να γίνει και μια εβδομάδα».

Ποια είναι τα στοιχεία που τα προσελκύουν

Το αν θα σε τσιμπήσει ένα κουνούπι «έχει να κάνει με το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουμε όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, τα ελκύει.

Τα κουνούπια τσιμπούν και ζώα φυσικά, φανταστείτε ότι τα περισσότερα κουνούπια στην πραγματικότητα τρέφονται σε πουλιά ή σε άλλα θηλαστικά».

Άρα ανακεφαλαιώνοντας

  • θερμότητα,
  • νερό,
  • διοξείδιο του άνθρακα και
  • οσμές.

«Τα ελκύουν και οσμές που εμείς θεωρούμε ωραίες αλλά και άσχημες μυρωδιές».

Αναφορικά με τα ήδη 11 κρούσματα του Δυτικού Νείλου που έχουν εμφανιστεί στην χώρα μας, η Ελένη Πατσουλά σημειώνει πως ο «Νείλος είναι μαζί μας στην Ελλάδα από το 2010, δεν είναι μια καινούργια κατάσταση για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη.

Από ό,τι βλέπουμε, πλέον στην Ευρώπη έχουμε κρούσματα κάθε χρόνο, άρα θεωρείται ενδημικό για την Ευρώπη ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Φέτος είμαστε στα 11 κρούσματα, θεωρώ, όπως λέμε και με τον ΕΟΔΥ, ότι είμαστε σε φάση ανόδου, δηλαδή θα καταγραφούν και άλλα κρούσματα…

Ο Δυτικός Νείλος είναι ένα νόσημα το οποίο στην πραγματικότητα είναι μεταξύ κουνουπιών και πουλιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια