GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κλιματική αλλαγή: Γιατί οι κεραυνοί προκαλούν πολλές πυρκαγιές

Με τις φωτιές φέτος το καλοκαίρι να έχουν κάψει τεράστιες εκτάσεις της χώρας, οι επιστήμονες εξηγούν τον λόγο για τον οποίο οι κεραυνοί προκ...


Με τις φωτιές φέτος το καλοκαίρι να έχουν κάψει τεράστιες εκτάσεις της χώρας, οι επιστήμονες εξηγούν τον λόγο για τον οποίο οι κεραυνοί προκαλούν πολλές πυρκαγιές.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 από τα όσα δηλώνουν οι ειδικοί, η επίδραση θερμού και ξηρού καιρού «συμβάλει στην ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων που προκαλούν πυρκαγιές, οι οποίες δύσκολα μπορούν να ελεγχθούν πριν εκδηλωθούν».

Μάλιστα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αυτό συνέβη και στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

«Η πυρκαγιά προκλήθηκε πιθανώς από την πτώση κεραυνού κατά τη διάρκεια ξηρών καταιγίδων που επηρέασαν την περιοχή με τον καπνό να μεταφέρεται νοτιοδυτικά, βόρεια της Σαμοθράκης λόγω των ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων που έπνεαν με μέσες εντάσεις 5-6 μποφόρ και ριπές άνω των 50 χιλιομέτρων την ώρα».

Καύτρες που δημιουργήθηκαν από τις φλόγες, μεταφέρθηκαν σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο και έτσι «η ευκολία ανάφλεξης, η ταχύτητα εξάπλωσης και η θερμότητα βρίσκονταν σε πολύ υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας και ελέγχου.

Σε συνδυασμό με την υγρασία που θα παραμείνει στα επίπεδα κάτω του 10 έως 11 % καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο έλεγχος της φωτιάς» θα αποδειχθεί δύσκολος τις επόμενες ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια