GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ρύζι: Παγκόσμια απειλή και μπλόκο από Ινδία και Ταϊλάνδη-Γιατί μειώνουν τις καλλιέργειες

Νέα απειλή φαίνεται να αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος εφοδιασμός ρυζιού καθώς, μετά την Ινδία, η Ταϊλάνδη προτρέπει σε περιορισμό της καλλιέργειας.


Νέα απειλή φαίνεται να αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος εφοδιασμός ρυζιού καθώς, μετά την Ινδία, η Ταϊλάνδη προτρέπει σε περιορισμό της καλλιέργειας.

Συγκεκριμένα, προέτρεψε τους αγρότες να μειώσουν τις καλλιέργειες ρυζιού ώστε να εξοικονομήσουν νερό, δεδομένου μάλιστα και του μικρού αριθμού βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Η εν λόγω απόφαση που απειλεί τον παγκόσμιο εφοδιασμό, ακολουθεί την πρωτοβουλία της Ινδίας, του μεγαλύτερου εξαγωγέα ρυζιού στον κόσμο, να απαγορεύσει κάποιες από τις εξαγωγές του σιτηρού καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τις υψηλές τιμές των τροφίμων στην εγχώρια αγορά και να διασφαλίσει την επάρκεια στη διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα πάλι με δήλωσε του Surasri Kidtimonton, γενικού γραμματέα του Γραφείου Εθνικών Υδατικών Πόρων, οι αγρότες στην κεντρική περιοχή της παραγωγής ρυζιού έχουν ήδη καλλιεργήσει, ωστόσο η κυβέρνηση ενθαρρύνει τη μετάβαση σε άλλες καλλιέργειες που χρειάζονται λιγότερο νερό.

Ακόμα, όπως ανέφερε, η κίνηση της κυβέρνησης στοχεύει στην εξοικονόμηση νερού, προκειμένου να μην υπάρξουν ελλείψεις στην οικιακή κατανάλωση καθώς μέχρι στιγμής, οι βροχοπτώσεις που έχουν σημειωθεί στην περιοχή είναι περίπου 40% λιγότερες από τα κανονικά επίπεδα.

Στα ύψη οι τιμές

Μετά την απαγόρευση ορισμένων εξαγωγών εκ μέρους της Ινδίας, οι τιμές του ρυζιού στην Ασία έχουν ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών και πλέον ετών τον περασμένο μήνα και δεδομένου ότι είναι απαραίτητο συστατικό για τη διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων, πιθανολογείται επιπλέον αύξηση των τιμών.

Ωστόσο, οποιαδήποτε πιθανή έλλειψη από την Ταϊλάνδη θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από τις υψηλότερες αποστολές από το Βιετνάμ, οι οποίες είναι πιθανό να υπερβούν το στόχο τους για το έτος.

Το Βιετνάμ εξήγαγε 21% περισσότερο ρύζι τους πρώτους έξι μήνες σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, με τις αποστολές να αυξάνονται προς τις Φιλιππίνες, την Κίνα και την Ινδονησία, σύμφωνα με το Τμήμα Τελωνείων.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (01/08), το Βιετνάμ θα αυξήσει την παραγωγή ρυζιού φέτος για να επωφεληθεί από την άνοδο των τιμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια