GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι ισχύει για απεργίες και υποδηλωμένη ή αδήλωτη εργασία

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται εδώ και δυο ημέρες το εργασιακό νομοσχέδιο που φέρνει το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο φέρνει σημαντικές αλλ...


Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται εδώ και δυο ημέρες το εργασιακό νομοσχέδιο που φέρνει το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο φέρνει σημαντικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Αναλυτικότερα, το αρμόδιο Υπουργείο ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία για «διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», προχωρώντας στην απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, στοχεύοντας στην αύξηση της απασχόλησης και των βιώσιμων και δίκαια αμειβόμενων θέσεων εργασίας, θέτωντας στο κέντρο του ενδιαφέροντας κανόνες για την προστασία των εργαζομένων και την καταπολέμηση της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τις απεργίες, στο νέο νομοσχέδιο γίνεται ιδιαίτερα μνεία στην απεργία και την παρεμπόδιση της εργασίας, η οποία χαρακτηρίζεται ως ποινικώς κολάσιμη πράξη.

Όποιος εμποδίζει την ελεύθερη προσέλευση ή αποχώρηση από την εργασία, την παροχή της εργασίας από εργαζομένους που επιθυμούν να εργαστούν, προχωρώντας ακόμη και σε σωματική ή ψυχολογική βία, θα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη.

Παράλληλα, οι εργοδότες που παραβιάζουν τα ωράρια θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα ακόμη πιο «τσουχτερό» πρόστιμο, το οποίο θα φτάνει έως και τις 10.500 ευρώ.

Τι είναι η καθολική εφαρμογή της στοχοθεσίας

Η εφαρμογή της στοχοθεσίας σε όλο το Δημόσιο αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση, καθώς έχει ως στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας του ανθρώπινου δυναμικού και της κάθε υπηρεσίας.

Το 2023 αποτελεί την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος, με βάση το οποίο καθορίζεται υποχρεωτική στοχοθεσία σε κάθε οργανική μονάδα και σε όλα τα επίπεδα διοίκησης με περιεχόμενο την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων και ενεργειών σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο βέβαια των αρμοδιοτήτων των οργανικών μονάδων.

Στο πεδίο εφαρμογής του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε το 2022 εμπίπτουν περίπου 1.400 φορείς του δημοσίου, οι οποίοι καλούνται να συγκαθορίσουν στόχους, για την επίτευξη των οποίων είναι υπεύθυνοι οι προϊστάμενοι, οι οποίοι βαθμολογούνται, ανάλογα με την επίδοσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια