GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Νέα Υόρκη SOS: «Βουλιάζει» από το βάρος των κτιρίων της-Μπορεί να βρεθεί κάτω από το νερό!

Επιστήμονες, σε μελέτη τους, διαπίστωσαν ότι η στάθμη της θάλασσας της Νέας Υόρκης αυξάνεται τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερο από τον πα...


Επιστήμονες, σε μελέτη τους, διαπίστωσαν ότι η στάθμη της θάλασσας της Νέας Υόρκης αυξάνεται τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού της Βόρειας Αμερικής. Η πόλη βυθίζεται μεταξύ ενός έως δύο χιλιοστών το χρόνο!

Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν την πυκνότητα και το βάρος των κτιρίων της πόλης ως βασικό παράγοντα για τη βύθισή της. Υπάρχουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο κτίρια στην πόλη με συλλογικό βάρος 1,7 τρισεκατομμυρίων τόνων!

«Κάθε πρόσθετο πολυώροφο κτίριο που κατασκευάζεται σε παραθαλάσσιες περιοχές, ποτάμια ή παραλίμνια θα μπορούσε να συμβάλει στον μελλοντικό κίνδυνο πλημμύρας και ίσως χρειαστεί να συμπεριληφθούν στρατηγικές μετριασμού», αναφέρει η μελέτη.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, η βύθιση της πόλης αποτελεί ένα πεδίο ανησυχίας. Το 2012, ο τυφώνας Sandy «έσπρωξε το θαλασσινό νερό στην πόλη», κάτι που κόστισε στην πόλη 19 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κίνδυνος η Νέα Υόρκη να βιώσει μεγάλη πλημμύρα έχει διπλασιαστεί από το 1950.

«Η επανειλημμένη έκθεση των θεμελίων των κτιρίων σε αλμυρό νερό μπορεί να διαβρώσει τον χάλυβα οπλισμού και να αποδυναμώσει το σκυρόδεμα, προκαλώντας δομική εξασθένηση».

Όταν χτύπησε ο τυφώνας Ida, η πόλη της Νέας Υόρκης παρουσίασε έντονες βροχοπτώσεις που «κατέστρεψαν τα συστήματα αποχέτευσης».

«Η Νέα Υόρκη κατατάσσεται 3η στον κόσμο όσον αφορά τα μελλοντικά εκτεθειμένα περιουσιακά της στοιχεία σε παράκτιες πλημμύρες και το 90% των 67.400 κατασκευών στις περιοχές εκτεταμένου κινδύνου πλημμύρας μετά τον τυφώνα Sandy δεν έχουν κατασκευαστεί με πλημμυρικά πρότυπα», αναφέρει η μελέτη.

Εκτιμάται πως η άνοδος των θαλάσσιων υδάτων στην πόλη θα φτάσει τουλάχιστον τα 80 εκατοστά ως το 2050, κάτι που θα την καταστήσει ιδιαίτερα ευάλωτη σε ακραία καιρικά φαινόμενα με πλημμύρες και καταιγίδες.

Η Νέα Υόρκη, για να μη βουλιάξει, επιβάλλεται να «οχυρωθεί» καλύτερα και ίσως οι δημοτικές Αρχές της να γίνουν πιο αυστηρές ως προς τη δόμηση ψηλών, ογκωδών κτιρίων.

Μέχρι το 2050, αναμένεται ότι το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε πόλεις. Η μελέτη επισημαίνει την αστικοποίηση, που επιδεινώνει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τον αυξανόμενο κίνδυνο πλημμύρας σε πολλές πόλεις. 



Δεν υπάρχουν σχόλια