Σχέσεις πραγματικής ηρεμίας ή επιφανειακή «ανακωχή»; Ουδείς γνωρίζει τις πραγματικές προθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και την εξέλιξ...
Σχέσεις πραγματικής ηρεμίας ή επιφανειακή «ανακωχή»; Ουδείς γνωρίζει τις πραγματικές προθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και την εξέλιξη των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, ωστόσο μετά τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο στο Βίλνιους, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, υπάρχει μια νότα αισιοδοξίας για βελτίωσή τους.
Το ανέφερε και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες να κάνουν μια στροφή στις διμερείς τους σχέσεις.
«Όποτε χρειάστηκε υπερασπιστήκαμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά είναι καλύτερα να ζούμε σαν φίλοι. Θέλω να ελπίζω ότι αυτή η πολιτική θα έχει συνέχεια, συνέπεια και διάρκεια.
Σίγουρα έρχεται ο ίδιος ο Ερντογάν από μεγάλη εκλογική νίκη και ίσως αυτό να τον απελευθερώνει από το να χρησιμοποιεί τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική κατανάλωση. Εισέπραξα διαφορετική ατμόσφαιρα. Αυτό πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια», είχε τονίσει μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ.
Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συναντηθούν ακόμη δύο φορές το επόμενο χρονικό διάστημα. Η πρώτη θα είναι στη Νέα Υόρκη, στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο και η δεύτερη στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εργασιών του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, πιθανότατα τον προσεχή Οκτώβριο.
Η συνάντηση στη Θεσσαλονίκη αναμένεται περίπου έναν μήνα μετά τη ΔΕΘ. Το ραντεβού μάλιστα θα πραγματοποιηθεί παρόντων και των Υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών (Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν) και θα έχει και έντονο συμβολικό χαρακτήρα.
- Η τολμηρή ατζέντα της συζήτησης
Ο κ. Μητσοτάκης, ειδικά στην δεύτερη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, δεν έχει κρύψει ότι μεγάλος στόχος είναι να τεθούν στο τραπέζι οι μεγάλες διαφορές των δύο χωρών.
«Η μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία εξακολουθεί να είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε άλλα προβλήματα με την Τουρκία. Η διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος είναι ένα πρόβλημα. Μπορεί να ταυτόχρονα να είναι και μια ευκαιρία. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μπορούν κάλλιστα να διερευνηθούν, να τα διερευνήσουμε στα πλαίσια της θετικής ατζέντας την οποία αναπτύσσουμε.
Όμως ο σκοπός μου είναι, ναι, να μπούμε στον πυρήνα της βασικής μας διαφοράς. Εφόσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη, ώστε το Διεθνές Δικαστήριο να επιληφθεί αυτής της μεγάλης εκκρεμότητας η οποία έρχεται εδώ και πολλές δεκαετίες. Αλλά προφανώς το να πάμε στη Χάγη δεν είναι μια απλή υπόθεση ούτε είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη», είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Άρα σίγουρα θα τεθούν τα πολύ σοβαρά ζητήματα στην «μεγάλη» και «τολμηρή» ατζέντα, όπως χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό, ατζέντα της συζήτησης.
- Η «απομείωση» της εθνικής κυριαρχίας
Πολλά σχόλια στο διαδίκτυο, όμως, έγιναν για την απάντηση του κ. Μητσοτάκη στο ερώτημα της δημοσιογράφου, Σίας Κοσιώνη, περί πιθανότητας «απομείωσης της εθνικής κυριαρχίας».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε απαντήσει: «Αυτό είναι μία σχετική έννοια, αλλά πρέπει να σας πω ότι οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης.
Αλλά το ερώτημα είναι: θα μείνουμε με τη διαφορά αυτή ανεπίλυτη αν η ιστορία μας προσφέρει μία ευκαιρία να τη λύσουμε; Προσέξτε, θα τη λύσουμε με όρους οι οποίοι θα είναι προφανώς συμβατοί με την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων.
Και επειδή είμαστε ακόμα μακριά από αυτό το σενάριο -γιατί δεν είναι μία απόφαση που την παίρνω προφανώς μόνος μου- αν ποτέ φτάναμε σε αυτό το σημείο θα είχε μείζονα ρόλο να παίξει και η Βουλή και τα κόμματα. Αλλά, ξέρετε, υπάρχουν ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, μπορεί ορισμένοι δημοσιογράφοι που έχουν χτίσει καριέρες, χτίζοντας κάποια εικόνα από την οποία δεν θέλουν πια να αποστούν».
Το εν λόγω απόσπασμα
Δεν υπάρχουν σχόλια