Σε κλίμα ευλάβειας και κατάνυξης και φέτος ο εορτασμός της Αγίας Μαρίνας στην Ξάνθη, με τις λατρευτικές εκδηλώσεις να ξεκινούν την Κυριακή (...
Παρών και ο δραστήριος πρώην Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Θωμάς Ηλιάδης, στέλεχος πλέον της νέας δημοτικής παράταξης του Στράτου Κοντού.
Αναλυτικότερα:
«Ιερόν Παρεκκλήσιον της Αγίας Μαρίνης της Μεγαλομάρτυρος, στο άλσος Ευμοίρου της Ξάνθης. Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμονος» σημειώνει η Μητρόπολη Ξάνθης σε ενημέρωσή της για τις λατρευτικές εκδηλώσεις στην περιοχή.
Τη 17η Ιουλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τιμάται η μνήμη της Αγίας Μαρίνας. Μάλιστα, στους Καθολικούς, είναι γνωστή ως Παρθενομάρτυς Μαργαρίτα και η μνήμη της τιμάται στις 20 Ιουλίου.
- Ξάνθη: Σε κλίμα ευλάβειας και κατάνυξης ο εορτασμός της Αγίας Μαρίνας
- Ξάνθη: Σε κλίμα ευλάβειας και κατάνυξης ο εορτασμός της Αγίας Μαρίνας
- Ξάνθη: Σε κλίμα ευλάβειας και κατάνυξης ο εορτασμός της Αγίας Μαρίνας
- Ξάνθη: Σε κλίμα ευλάβειας και κατάνυξης ο εορτασμός της Αγίας ΜαρίναςΗ βιογραφία της Αγίας Μαρίνας
Η Μαρίνα έζησε τον 3ο μ.Χ αιώνα. Καταγόταν από την Αντιόχεια της Πισιδίας (σημερινό Γιαλβάτς Τουρκίας) και ήταν κόρη του ειδωλολάτρη ιερέα Αιδεσία. Σε ηλικία 15 ετών απέρριψε πρόταση γάμου του επάρχου Ολυμβρίου. Εκείνος, για να την εκδικηθεί, αποκάλυψε τη χριστιανική της πίστη, με αποτέλεσμα η Μαρίνα να συλληφθεί, να υποστεί βασανιστήρια και τελικά να αποκεφαλιστεί.
Ακόμα,σύμφωνα με το sansimera.gr, η μεγαλομάρτυς Μαρίνα είναι προστάτιδα Αγία της Λέρου. Στη Δυτική Χριστιανοσύνη, η Αγία Μαρίνα (Αγία Μαργαρίτα) είναι προστάτιδα των εγκύων, του τοκετού, των πασχόντων από ασθένειες του ήπατος, των νοσοκόμων και του Κολεγίου Κουίνς του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.
Ο λαός θεωρεί την Αγία Μαρίνα προστάτιδα των καχεκτικών και φιλάσθενων παιδιών. Παλαιότερα, στην Αθήνα οι μητέρες οδηγούσαν τα παιδιά τους – κατά την εορτή της – στην ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται στον Λόφο των Νυμφών και τους φορούσαν καινούργια ρούχα και άφηναν τα παλαιά στον περίβολο του ναού, με την ελπίδα να αποβάλουν τα παιδιά τους τις αρρώστιες από τις οποίες κατατρύχονταν.
Δεν υπάρχουν σχόλια