Παρά τις παλινωδίες του καιρού, το καλοκαίρι είναι πλέον για τα καλά εδώ, και η εξόρμηση στις παραλίες αποτελεί την καλύτερη λύση για μια αν...
Παρά τις παλινωδίες του καιρού, το καλοκαίρι είναι πλέον για τα καλά εδώ, και η εξόρμηση στις παραλίες αποτελεί την καλύτερη λύση για μια ανακούφιση από τις υψηλές θερμοκρασίες των αστικών κέντρων.
Παρ’ όλα αυτά, όμως, ο καυτός και λαμπερός ελληνικός ήλιος εγκυμονεί πολλούς φανερούς και ύπουλους κινδύνους και καλό είναι όλοι μας να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι για να αποφύγουμε τυχόν παγίδες και κακοτοπιές.
Ακολουθούν επτά χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγουμε τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας και να απολαύσουμε με ασφάλεια τις καλοκαιρινές μας διακοπές.
Αποφεύγουμε τον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες
Το καλοκαίρι από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα, ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του και η ακτινοβολία του είναι ισχυρότερη.
Χρήσιμο είναι, λοιπόν, να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο η έκθεση στον ήλιο. Προτείνεται η παραμονή σε μια σκιά κάτω από μια ομπρέλα ή οποιοδήποτε άλλο σκιερό μέρος.
Εναλλακτικά, η αλλαγή μεταξύ ήλιου και σκιάς βοηθά να περιοριστούν οι βλαβερές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου.
Επιλέγουμε το κατάλληλο αντηλιακό
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τον ήλιο είναι το αντηλιακό. Προτείνονται αντηλιακά ευρέος φάσματος που προστατεύουν από τις υπεριώδεις ακτίνες UVA και UVB και έχουν SPF 30+.
Προσοχή απαιτείται και στη χρήση αντηλιακών παλαιότερων ετών, αφού με την πάροδο του χρόνου έχει παρατηρηθεί πως τα αντηλιακά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.
Εκ των προτέρων επάλειψη του αντηλιακού
Να σημειωθεί πως κρίσιμος είναι και ο χρόνος τοποθέτησης του αντηλιακού στο σώμα μας. Είναι σημαντικό να εφαρμόζεται 20 – 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και να ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Εξίσου σημαντικό είναι το δέρμα να καλύπτεται καλά. Εκτιμάται ότι ένας ενήλικας θα πρέπει να χρησιμοποιεί περίπου 35γραμ. αντηλιακού σε κάθε εφαρμογή.
Η ποσότητα και η συχνότητα ανανέωσης καλό είναι να αυξάνονται με το κολύμπι και την έντονη εφίδρωση.
Καλύπτουμε όλο το σώμα
Προσέχουμε να καλύπτουμε με αντηλιακό όλο το σώμα, ιδιαίτερα δε ευπαθή σημεία όπως τα χείλη, τα αυτιά, οι μασχάλες, το πίσω μέρος το λαιμού και τα φαλακρά σημεία.
Φροντίζουμε να εφαρμόζουμε το αντηλιακό μας και σε αυτές τις περιοχές, όπως και κάτω από τις τιράντες του μαγιό, από περιδέραια, βραχιόλια και γυαλιά ηλίου.
Τα ρούχα ως προστασία
Ίσως η πιο φυσική προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία είναι τα ρούχα. Ειδικά αν η παραμονή κάτω από τον καυτό ήλιο είναι πολύωρη.
Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία από ρούχα, μπλούζες και παντελόνια, που προστατεύουν από τις ακτίνες UV. Ανάλογα με το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται, άλλα είναι περισσότερο ή λιγότερο προστατευτικά.
Να μην ξεχνάμε και το καπέλο. Μπορεί να δώσει μια επιπλέον κάλυψη στο κεφάλι, το πρόσωπο και τα μάτια.
Κατανάλωση νερού
Βασικό στοιχείο προστασίας είναι και το νερό. Άλλωστε, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση μέσω της εφίδρωσης.
Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η κατανάλωση πολλών υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ο δείκτης UV
Παρακολουθήστε τον δείκτη UV καθημερινά. Ο παγκόσμιος δείκτης UV εκφράζει την ένταση της ακτινοβολίας UV που εκπέμπει ο ήλιος σε συγκεκριμένη τοποθεσία και ημέρα.
Με αυτόν τον τρόπο, το κοινό ενημερώνεται και λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας. Ο έλεγχος του Δείκτη UV γίνεται κυρίως μέσω των περισσότερων ιστοσελίδων καιρού.
Δεν υπάρχουν σχόλια