Οι πολλαπλές κρίσεις τις οποίες βίωσε η χώρα μας την τελευταία δεκαετία, έχουν αναδείξει το έργο των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων αλλά και τη...
Οι πολλαπλές κρίσεις τις οποίες βίωσε η χώρα μας την τελευταία δεκαετία, έχουν αναδείξει το έργο των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων αλλά και την ανάγκη οικονομικής τους υποστήριξης.
Σε αρκετές περιπτώσεις, Έλληνες της διασποράς, ιδρύματα και άλλοι οργανισμοί από το εξωτερικό έχουν στηρίξει οικονομικά και συνεχίζουν να στηρίζουν κοινωφελείς οργανώσεις και πρωτοβουλίες στη χώρα μας.
Αυτή η διάθεση προσφοράς όμως, βρίσκει ένα σημαντικό εμπόδιο: Η δωρεά δεν απολαμβάνει την φοροελάφρυνση που θα είχαν αυτοί οι δωρητές, εάν την έκαναν στη χώρα όπου κατοικούν. Αν και από το 2008, υπάρχει σχετική οδηγία της Ε.Ε. σύμφωνα με την οποία μια δωρεά, εντός ή εκτός συνόρων, θα πρέπει να έχει την ίδια φορολογική αντιμετώπιση, οι εθνικές κυβερνήσεις δεν έχουν ενσωματώσει αυτή την οδηγία και κάθε ευρωπαϊκή χώρα ακολουθεί τους δικούς της φορολογικούς κανονισμούς. Για παράδειγμα, στη Γαλλία, η φοροελάφρυνση για δωρεές αγγίζει το 66%, ενώ στην Ελλάδα η φοροαπαλλαγή είναι 20% και αναμένεται να ενεργοποιηθεί μια, υπό προϋποθέσεις, αύξηση στο 40%.
Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα των φοροαπαλλαγών σε δωρεές που γίνονται από το εξωτερικό, δίνει η διακρατική online πλατφόρμα Transnational Giving Europe, η οποία διευκολύνει τις δωρεές αυτού του τύπου και διασφαλίζει ότι οι διαδικασίες γίνονται με διαφάνεια, ασφάλεια και τις ανάλογες φοροελαφρύνσεις για τον δωρητή, όμοιες με αυτές που θα είχε εάν έκανε τη δωρεά στη χώρα που κατοικεί.
Σκοπός είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες των διασυνοριακών δωρεών και δωρητές από όλη την Ευρώπη να μπορούν να υποστηρίζουν τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που επιθυμούν έχοντας διασφαλίσει τις ίδιες φοροελαφρύνσεις όπως και στη χώρα διαμονής τους.
Πώς λειτουργεί όμως στην πράξη; Ας υποθέσουμε ότι μια κάτοικος του Βελγίου θέλει να κάνει μια δωρεά σε μη κερδοσκοπική οργάνωση στην Ελλάδα. Τότε θα επικοινωνήσει με τον εκπρόσωπο του δικτύου στο Βέλγιο και θα καταθέσει εκεί τη δωρεά της. Ο εκπρόσωπος του δικτύου με τη σειρά του θα μεταφέρει την δωρεά στην ελληνική ΜΚΟ και ταυτόχρονα θα εκδώσει απόδειξη δωρεάς η οποία θα υπόκειται στην φοροαπαλλαγή του Βελγίου.
Το δίκτυο έχει εθνικούς εταίρους σε 19 χώρες σε όλη την Ευρώπη. Μόνο το 2022, διακινήθηκαν μέσω της πλατφόρμας Transnational Giving Europe, 21,9 εκατ. ευρώ και υποστηρίχθηκαν 485 οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη, κάτι που καταδεικνύει την αναγκαιότητα αλλά και την επιτυχία της.
O εκπρόσωπος του δικτύου στην Ελλάδα
Στη χώρα μας το δίκτυο εκπροσωπείται από το HIGGS, τον πρώτο και μεγαλύτερο κόμβο (hub) υποστήριξης μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και άλλων πρωτοβουλιών που έχουν θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Μέσω του HIGGS, δίνεται λοιπόν η ευκαιρία σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που έχουν υποστηρικτές από το εξωτερικό να μπορούν μέσω της χρήσης της πλατφόρμας να εξασφαλίζουν ότι οι δωρητές τους θα έχουν τις φοροελαφρύνσεις που πρέπει. Επίσης, Έλληνες του εξωτερικού μπορούν πλέον να στηρίζουν τους κοινωφελείς σκοπούς που τους ενδιαφέρουν χωρίς να ανησυχούν για τα διαδικαστικά.
Τις υπηρεσίες της πλατφόρμας έχουν ήδη αξιοποιήσει 10 ελληνικές ΜΚΟ, για τις οποίες υπήρξε ενδιαφερόμενος δωρητής από άλλη χώρα της Ε.Ε. και τους επόμενους μήνες αναμένονται και άλλες οργανώσεις και μουσεία τα οποία θα ενταχθούν στους ωφελούμενους φορείς του δικτύου.
Στο πλαίσιο αυτό, το HIGGS, στις 21 Ιουνίου, διοργάνωσε στις Βρυξέλλες μια πρωτοποριακή εκδήλωση από κοινού με το King Baudouin Foundation, με επίκεντρο την Ελληνική Κοινωνία των Πολιτών και τις δυνατότητες διακρατικών δωρεών στην Ελλάδα. Η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία σε εκπροσώπους των οργανώσεων και Έλληνες των Βρυξελλών να μάθουν χρήσιμες πληροφορίες για τα διαθέσιμα εργαλεία διακρατικών δωρεών και να ενημερωθούν μέσα από ωφέλιμα παραδείγματα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Βέλγιο κ. Διονύσιος Καλαμβρέζος.
Ο Σωτήρης Πετρόπουλος, συνιδρυτής του HIGGS δηλώνει σχετικά: «Το δίκτυο TGE διευκολύνει τις δωρεές στην Ευρώπη διαθέτοντας την τεχνογνωσία γύρω από τις εθνικές φορολογικές νομοθεσίες. Πλέον, χάρη σε αυτήν τη συνεργασία, η Κοινωνία Πολιτών στην Ελλάδα έχει έναν ακόμη τρόπο για να προσεγγίσει δυνητικούς χρηματοδότες από το εξωτερικό, προσφέροντας το επιπρόσθετο κίνητρο των φορολογικών απαλλαγών για τις δωρεές τους»
Δεν υπάρχουν σχόλια