GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Στην Ξάνθη το μοναδικό στην Ελλάδα πολυθεματικό επισκέψιμο πάρκο από ΑΠΕ του ΔΠΘ

Από το 2020 είναι έτοιμο το Πολυθεματικό Εκπαιδευτικό, Επισκέψιμο  Πάρκο από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με το όνομα ΗΡΩΝ και καλύπτει τις ...


Από το 2020 είναι έτοιμο το Πολυθεματικό Εκπαιδευτικό, Επισκέψιμο  Πάρκο από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με το όνομα ΗΡΩΝ και καλύπτει τις ανάγκες σε θέρμανση και ψύξη των φοιτητικών εστιών και των υπολοίπων δομών της πανεπιστημιούπολης του ΔΠΘ στα Κιμμέρια Ξάνθης.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι το  μοναδικό ενεργειακό πάρκο σε πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που έχει «καθετοποιήσει» την ενέργεια και την διοχετεύει ως θέρμανση και ψύξη ή και ηλεκτρική ενέργεια,  σε κτίρια και δομές του πανεπιστημίου. Μάλιστα η ανεμογεννήτρια που διαθέτει είναι με κάθετη φτερωτή και όχι οριζόντια.

Μέχρι στιγμής έχει φιλοξενήσει 800 μαθητές από την Ξάνθη και από φέτος ανοίγει για όλη την  ΑΜ-Θ.

Ξάνθη: Το μοναδικό στην Ελλάδα πολυθεματικό επισκέψιμο πάρκο από ΑΠΕ του ΔΠΘ

Στην ΕΡΤ μίλησε ο υπεύθυνος του πολυθεματικού πάρκου και καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του ΔΠΘ, Παντελής Μπότσαρης, o οποίος έκανε λόγο για τεράστια εξοικονόμηση πόρων της τάξης των 40.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς το πάρκο να εξαντλεί τη δυναμική του, καθώς χρειάζεται επι πλέον εξοπλισμός.

Κάλεσε δε τον πρώτο και δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης να αξιοποιήσουν το πάρκο και με τις κατάλληλες συνδέσεις με σωληνώσεις να γίνεται διοχέτευση ενέργειας και σε δομές της πόλης της Ξάνθης.

Υπάρχει η  δυνατότητα αξιοποίησης και ενός άλλου πανέτοιμου Αγροτικού και Επιχειρηματικού ενεργειακού πάρκου με παραγωγή θερμικής ενέργειας από κάτοπτρα και Γεωθερμία, στον Τόπειρο της Ξάνθης.

Με τον φορέα διαχείρισης που πρέπει να συσταθεί μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Περιφέρειας, μπορούν  να ξεκινήσουν πιλοτικά μονάδες πρωτογενούς τομέα-Αγροτική, Κτηνοτροφική.

Οι μονάδες αυτές θα παράγουν ανταγωνιστικά κοστολογημένα προϊόντα, από επιχειρήσεις τοπικές με τοπική ενέργεια.

« Η Θράκη θα ενισχύσει το προφίλ της ως κόμβος ενέργειας, όχι από την διέλευση των αγωγών, αλλά αξιοποιώντας και τη δική της ενέργεια, καθώς έχει το πιο πυκνό γεωθερμικό πεδίο σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Μπότσαρης.

πηγή: ertnews

Δεν υπάρχουν σχόλια