GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Καβάλα: Ο αερολιμένας «Λυδία» ξεκίνησε τη λειτουργία του

Την πρώτη άφιξη ιδιωτικού τζετ γιόρτασε το νέο αεροδρόμιο «Λυδία» στην Καβάλα, το δεύτερο αεροδρόμιο που λειτουργεί στο νομό, το οποίο αποτε...


Την πρώτη άφιξη ιδιωτικού τζετ γιόρτασε το νέο αεροδρόμιο «Λυδία» στην Καβάλα, το δεύτερο αεροδρόμιο που λειτουργεί στο νομό, το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα και το πρώτο ιδιωτικό αεροδρόμιο της Ελλάδας.

Πήρε το όνομά του από το κοντινό ομώνυμο χωριό που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του πρώτου ανθρώπου που ασπάστηκε το χριστιανισμό στον ευρωπαϊκό χώρο και δέχθηκε να βαπτιστεί από τον Απόστολο Παύλο.

Το αεροδρόμιο «Λυδία» δημιουργήθηκε εκεί που ήταν το παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καβάλας, το οποίο εξυπηρέτησε για αρκετές δεκαετίες και την πολιτική αεροπορία.

Η αρχική υποδομή είχε κατασκευαστεί το 1947 με χρηματοδότηση του «Σχεδίου Μάρσαλ» των ΗΠΑ. Το 1981, η ΥΠΑ συνέχισε τις πτήσεις εσωτερικού στο νέο, τότε, αεροδρόμιο στη Χρυσούπολη, το οποίο το 1992 πήρε την ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος».

Νωρίτερα, είχε μεταφερθεί στη Χρυσούπολη και το αεροπορικό απόσπασμα της Πολεμικής Αεροπορίας. Αποτέλεσμα ήταν η παλιά υποδομή στον Αμυγδαλεώνα να μείνει για δεκαετίες υποβαθμισμένη και στη συνέχεια ανενεργή.

«Ζωή» στο παλιό αεροδρόμιο προσπαθούσε επί χρόνια να δώσει η σχολή πιλότων Egnatia Aviation. Η εταιρία αυτή λειτουργεί από το 2006, αναπτύχθηκε ραγδαία και τα τελευταία χρόνια έφτασε σε σημείο να θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Η έλλειψη υποδομών και κατάλληλου χώρου για την ανάπτυξή της της στερούσε τη δυνατότητα να γίνει πρώτη στον ευρωπαϊκό χώρο. Τα τελευταία χρόνια η εκπαιδευτική της δραστηριότητα είχε σπάσει στα δύο, με ξεχωριστές βάσεις στο αεροδρόμιο Χρυσούπολης και στο αεροδρόμιο «Φίλιππος» της Κοζάνης. Η σχολή έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στις δύο περιοχές. Ζητούσε για χρόνια το παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καβάλας αλλά τα αιτήματά της έπεφταν στο κενό.

Δεν το ζητούσε τυχαία. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της σχολής, Δημήτρη Λυμπεράκη, η Καβάλα βάσει μελετών που διεξήχθησαν τα τελευταία 25 χρόνια, αποτελεί την 3η καλύτερη περιοχή παγκοσμίως, μετά την Καλιφόρνια και την Κριμαία, για εκπαίδευση πιλότων, λόγω κατάλληλων καιρικών συνθηκών και δικτύων αεροδρομίου.

Τελικά τα αιτήματα της σχολής βρήκαν ευήκοα ώτα στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας μέσα στο 2021 και η σχολή πιλότων κατάφερε να υπογράψει μισθωτήριο διάρκειας 40 ετών με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.

Μέσα στο 2022 άρχισε να υλοποιείται το επενδυτικό πρόγραμμα της σχολής, ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ. Η πρώτη φάση για τη διαμόρφωση του αεροδρομίου και του διαδρόμου προσγειώσεων και απογειώσεων ολοκληρώθηκε και στις αρχές του 2023 έγινε και η πρώτη πτήση, από εκπαιδευτικό αεροσκάφος.

Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες ανέγερσης του συνολικού καμπ της σχολής πιλότων, πρότζεκτ το οποίο αναμένεται να δώσει αναπτυξιακή πνοή στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου Φιλίππων.

Πριν από μερικές ημέρες, στο αεροδρόμιο προσγειώθηκε και το πρώτο ιδιωτικό τζετ ενώ μέσα στο καλοκαίρι αναμένονται δεκάδες άλλα, λόγω της τουριστικής κίνησης. Η εξέλιξη αυτή επαληθεύει πλήρως και τον χαρακτηρισμό που έδωσαν πολλοί, ανάμεσά τους και η ένωση ιδιοκτητών και πιλότων αεροσκαφών Ελλάδος (AOPA Hellas) για το αεροδρόμιο «Λυδία» ως «το πρώτο ελληνικό, ιδιωτικής μορφής, αεροδρόμιο Γενικής Αεροπορίας».

Η σχολή έχει δυναμική εκπαίδευσης περίπου 400 πιλότων. Αυτοί σήμερα κατοικούν σε μισθωμένες κατοικίες στη γύρω περιοχή ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια οι μισοί περίπου θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και διαμέρισμα εντός του χώρου του αεροδρομίου.

«Δεν θα είναι μόνο μία σχολή πιλότων, αλλά ένας ευρύτερος εκπαιδευτικός χώρος για όλα τα αεροπορικά επαγγέλματα. Πέραν της σχολής πιλότων θα υπάρχει σχολή μηχανικών αεροσκαφών, αεροσυνοδών, προσωπικού εδάφους και μία ευρύτερη γκάμα από αεροπορικά επαγγέλματα» λέει στη «ΜτΚ» ο Δημήτρης Λυμπεράκης.

Σημειώνεται ότι τα δίδακτρα ανέρχονται σε 75.000 ευρώ για κάθε υποψήφιο πιλότο. Η εκπαίδευση ολοκληρώνεται σε ενάμιση χρόνο και οι απόφοιτοι πιλότοι αρχίζουν άμεσα την απόσβεση της επένδυσής τους, συνήθως μέσα στη διάρκεια ενός έτους, λόγω της τεράστιας ζήτησης σε πιλότους παγκοσμίως αλλά και των πολύ υψηλών αμοιβών.

Πηγή:makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια