GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Επιστολή Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως προς Πρωθυπουργό για την Κτηνιατρική Σχολή

Επιστολή  προς Πρωθυπουργό για την Κτηνιατρική Σχολή και την ανάγκη ίδρυσής της στην Αλεξανδρούπολη, απέστειλε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλε...


Επιστολή  προς Πρωθυπουργό για την Κτηνιατρική Σχολή και την ανάγκη ίδρυσής της στην Αλεξανδρούπολη, απέστειλε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμος.

Αναλυτικά η επιστολή:

Εξοχώτατο

κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Πρωθυπουργό της Ελλάδος

ΑΘΗΝΑ

Κοιν.: 1. Αξιότιμο κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

2. Ελλογιμώτατο κ. Φώτιο Μάρη, Πρύτανη Δ.Π.Θ.

Στις 25 Απριλίου 2017 η Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής στην συνεδρίασή της, πρότεινε στη Σύγκλητο του ΔΠΘ, την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στον Νομό Έβρου, καταθέτοντας μαζί και πλήρη φάκελο. Η εγνωσμένη έμπρακτη ευαισθησία σας για την ανάπτυξη της περιοχή μας, με ωθεί να απευθυνθώ σε σας σήμερα, ενισχύοντας τα επιχειρήματα της τότε πανεπιστημιακής προτάσεως ως κάτωθι:

Γιατί στη Θράκη και ειδικότερα στον Έβρο;

• Επειδή στην περιοχή καταγράφονται:

• Το μικρότερο κατά κεφαλή εισόδημα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

• Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

• Τεράστιο ποσοστό εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης νέων και ενεργών κατοίκων.

• Ελάχιστη υλοποίηση άμεσων αναπτυξιακών προγραμμάτων.

• Υποτυπώδεις υποδομές για την εφαρμογή τους λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης.

Γιατί στον Έβρο και όχι οπουδήποτε αλλού;

Επειδή:

• Το έδαφος έχει ιδανική μορφολογία και εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες.

• Οι κάτοικοι, όχι μόνο των αγροτικών περιοχών αλλά και των ημιαστικών, προέρχονται από οικογένειες με παράδοση στην κτηνοτροφία.

• Ο Νομός αποτελεί πύλη εισόδου των ζωονόσων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

• Τα ποσοστά απώλειας του ζωϊκού κεφαλαίου λόγω των ζωονόσων είναι τεράστια και αγγίζουν κατά τόπους το 90-95%. Ενώ η ανασύσταση των κτηνοτροφικών μονάδων δεν ξεπερνά το 5%.

• Κάθε χρόνο σπαταλούνται για αποζημιώσεις εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Γιατί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης;

Επειδή:

• Διαθέτει εξαιρετική εμπειρία και τεχνογνωσία ίδρυσης και λειτουργίας νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων (τα τελευταία χρόνια ίδρυσε και λειτουργεί με επιτυχία και χωρίς προβλήματα 10 νέα Τμήματα).

• Διαθέτει άφθονο χώρο στην Πανεπιστημιούπολη του Τμήματος Ιατρικής για ανέγερση μονίμων εγκαταστάσεων.

• Για την διδασκαλία των θεωρητικών μαθημάτων δεν θα απαιτηθούν νέες υποδομές (με την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων της τέταρτης φάσης της Ιατρικής).

• Η Κτηνιατρική Σχολή θα συγκροτήσει ένα οργανικό σύνολο με τα Τμήματα Ιατρικής &, Μοριακής Βιολογίας – Γενετικής (Αλεξανδρούπολη) και το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων (Ορεστιάδα), αλλά και ένα μοχλό αγροτικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης. Συγχρόνως θα αποτελέσει και τόξο θωράκισης της ζωϊκής παραγωγής με την αντιμετώπιση των ζωονόσων στην περιοχή αυτή που αποτελεί πύλη εισόδου, όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης.

Κύριε Πρόεδρε,

Έχοντας οπωσδήποτε υπόψη σας όλα τα παραπάνω, κατά την επίσκεψή σας τον Ιούνιο 2019 στην Κομοτηνή, μετά από συναντήσεις σας με Βουλευτές της Θράκης, Καθηγητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και Εκπροσώπους Τοπικών Φορέων, ενώπιον των τοπικών ΜΜΕ δηλώσατε: «Αποτελεί δέσμευσή μου, η στήριξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ως ένα πυλώνα αριστείας, καινοτομίας και εξωστρέφειας. Μια δύναμη σταθερότητας για την τόσο ευαίσθητη περιοχή της Θράκης μας».

Κύριε Πρόεδρε,

Η παραπάνω καταγεγραμμένη δήλωσή σας χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από όλους τους Εβρίτες, οπότε αμέσως μετά την αναχώρησή σας:

Α. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης,

Για την άμεση υλοποίηση της εξαγγελίας σας, αποφάσισε ομόφωνα σειρά παραχωρήσεων στο ΔΠΘ:

• Αγροκτήματος έκτασης 350 τ.μ. στην περιοχή Δραγάνα (του Πανεπιστημ. Νοσοκομείου).

• Το ιστορικό κτίριο Μύλου Μασούρα, εμβαδού 1200 τ.μ. (στην ανατολική είσοδο της Αλεξανδρούπολης, που σήμερα στεγάζει μεταξύ άλλων και το Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών).

• Δικαίωμα χρήσης του Σφαγείου Φερών (μετά την ολοκλήρωσή του), συνδυαστικά με την κτιριακή υποδομή του Γυμνασίου του Πέπλου (ανενεργού σήμερα ελλείψει μαθητών).

Β. Η Σύγκλητος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης,

Για την άμεση υλοποίηση της εξαγγελίας σας, αποφάσισε ομόφωνα την τροποποίηση της υπ’ αριθ. πρωτ. ΔΠΘ/ΣΥΓΚ/60062/2614/8-7-2019 (αριθ. 6/16/4-7-2019) παλαιότερη Απόφασή της για την ίδρυση νέων Τμημάτων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως εξής:

Α. Να ενταχθεί το Παράρτημα του Τμήματος Νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου από το Διδυμότειχο, ως αυτοτελές πια Τμήμα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και να μεταφερθεί η έδρα του στην Αλεξανδρούπολη από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Β. Να ιδρυθούν τα παρακάτω νέα Τμήματα:

Στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης: Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής. Στην Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Κομοτηνής: Τμήμα Εργοθεραπείας. Στην Σχολή Επιστημών Αγωγής Διδυμότειχο: Τμήμα Ψυχολογίας. Στην Σχολή Επιστημών Υγείας Νομού Έβρου: Τμήμα Νοσηλευτικής (Αλεξανδρούπολη), Τμήμα Κτηνιατρικής (Αλεξανδρούπολη), Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής (Διδυμότειχο). Στην Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας Ορεστιάδος: Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ποτών.

Γ. Να αρχίσουν τα παραπάνω Τμήματα την εκπαιδευτική τους λειτουργία με την εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, ως εξής:

Ακαδημαϊκό έτος 2021-2022: Τμήμα Νοσηλευτικής (Αλεξανδρούπολη) και Τμήμα Ψυχολογίας (Διδυμότειχο).

Ακαδημαϊκό έτος 2022-2023: Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής (Ξάνθη), Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής (Διδυμότειχο), Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ποτών (Ορεστιάδα) και Τμήμα Εργοθεραπείας (Κομοτηνή).

Ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 Τμήμα Κτηνιατρικής (Αλεξανδρούπολη).

Κύριε Πρόεδρε,

Σας νοιώσαμε δίπλα μας, όταν προστατεύσατε τα σύνορα και τον τόπο μας το 2019.

Σας νοιώσαμε κοντά μας, όταν στείλατε τον γιό σας να υπηρετήσει στα εβρίτικα χώματα.

Σας νοιώθουμε μαζί μας, όταν εξαγγέλετε κάθε προοπτική ανάπτυξης της περιοχής μας.

Σας νοιώθουμε Εβρίτη με την τιμητική για το Νομό μας επιλογή σας να θέσετε υποψηφιότητα βουλευτή στον Έβρο, γεγονός που τονίζει πόσο σημαντικός για την χώρα μας είναι ο παραμεθόριος Νομός μας.

Γι’ αυτό, κρατείστε στην περιοχή τον αγροτικό κόσμο με την δημιουργία της Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο. Εξάπαντος αναγκαίο και για κάθε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του Νομού και της Θράκης.

Ευελπιστών στην οξυδέρκεια της πολιτικής σας για την περιοχή μας και περιοχή σας,

διατελώ, μετ ‘ευχών πολλών και ελπίδων χρηστών

Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος

Δεν υπάρχουν σχόλια