Ο HMPV, ο επονομαζόμενος ανθρώπινος μεταπνευμοϊός, που έχει παρόμοια συμπτώματα με τον κορωνοϊό και τη γρίπη έκανε την εμφάνισή του προκαλών...
Ο HMPV, ο επονομαζόμενος ανθρώπινος μεταπνευμοϊός, που έχει παρόμοια συμπτώματα με τον κορωνοϊό και τη γρίπη έκανε την εμφάνισή του προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς.
Σύμφωνα με τα συστήματα επιτήρησης των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ τα κρούσματα του ανθρώπινου μεταπνευμοϊού αυξήθηκαν την άνοιξη. Οι ΜΕΘ των νοσοκομείων γέμισαν με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους που είναι οι πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες σε αυτές τις λοιμώξεις. Στα μέσα Μαρτίου, όταν κορυφώθηκε ο HMPV, σχεδόν το 11% των δειγμάτων που εξετάστηκαν ήταν θετικά, αριθμός που είναι περίπου 36% υψηλότερος από τον μέσο όρο της προ-πανδημικής εποχικής αιχμής κατά την οποία η θετικότητα ήταν στο 7%. οι περισσότεροι άνθρωποι που κόλλησαν πιθανότατα δεν ήξεραν καν ότι είχαν τον συγκεκριμένο ιό.
Μάλιστα, σε αντίθεση με τον κορωνοϊό και τη γρίπη, δεν υπάρχει εμβόλιο για τον HMPV ή αντιιικά φάρμακα για την αντιμετώπισή του.
Μελέτες δείχνουν ότι ο ανθρώπινος μεταπνευμοϊός προκαλεί τόση αναστάτωση στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, όσο η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV). Μια μελέτη δειγμάτων ασθενών που συλλέχθηκαν σε διάστημα 25 ετών διαπίστωσε ότι ήταν η δεύτερη πιο συχνή αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων σε παιδιά μετά από τον RSV. Μια άλλη μελέτη στη Νέα Υόρκη που διεξήχθη κατά τη διάρκεια τεσσάρων χειμερινών περιόδων διαπίστωσε ότι ο HMPV ήταν τόσο συχνός στους ηλικιωμένους που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο όσο ο RSV και η γρίπη. Όπως οι παραπάνω λοιμώξεις, ο HMPV μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή στην εντατική ή και να προκαλέσει τον θάνατο σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Από πού προέρχεται ο ανθρώπινος μεταπνευμοϊός
Οι ερευνητές καλλιέργησαν δείγματα σε διάφορους τύπους κυττάρων από πιθήκους, κότες και σκύλους και στη συνέχεια εξέτασαν τις καλλιέργειες στο μικροσκόπιο. Είδαν κάτι που φαινόταν δομικά συγγενικό με την οικογένεια των paramyxoviridae, μια ομάδα ιών που είναι γνωστό ότι προκαλούν αναπνευστικές ασθένειες όπως η ιλαρά, η παρωτίτιδα και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).
Μια πιο προσεκτική ματιά στα γονίδια του ιού έδειξε έναν στενό συγγενή: τον μεταπνευμοϊό των πτηνών, ο οποίος μολύνει τα πουλιά. Ο νέος ιός ονομάστηκε ανθρώπινος μεταπνευμοϊός. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πιθανότατα μεταπήδησε από τα πουλιά στους ανθρώπους κάποια στιγμή και εξελίχθηκε από εκεί.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος από 72 ασθενείς που είχαν αποθηκευτεί από το 1958, όλοι έδειξαν στοιχεία έκθεσης στον μυστηριώδη ιό, υποδεικνύοντας ότι κυκλοφορούσε στους ανθρώπους, χωρίς να ανιχνευθεί, τουλάχιστον τον προηγούμενο μισό αιώνα.
Παρασκευή εμβολίων κατά του μεταπνευμοϊού
Μια μελέτη του 2020 στο Lancet Global Health υπολόγισε ότι μεταξύ παιδιών κάτω των 5 ετών, υπήρχαν περισσότερες από 14 εκατομμύρια μολύνσεις από HMPV το 2018, περισσότερες από 600.000 νοσηλείες και περισσότεροι από 16.000 θάνατοι. Ωστόσο, η λοίμωξη δημιουργεί αδύναμη ή ελλιπή ανοσολογική προστασία και οι άνθρωποι επαναμολύνονται σε όλη τους τη ζωή.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται για την παρασκευή εμβολίων εναντίον του. Η Moderna μόλις ολοκλήρωσε μια πρώιμη μελέτη ενός εμβολίου mRNA κατά του HMPV και της παραγρίπης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα clinicaltrials.gov. Το CDC συνιστά στους γιατρούς να εξετάζουν τους ασθενείς για HMPV το χειμώνα και την άνοιξη, όταν ο ιός βρίσκεται στην κορύφωσή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια