Τα «βάζει» με τους μουσουλμάνους υγειονομικούς που μιλούν μεταξύ τους τουρκικά, αλλά και με τη μαντήλα -Σε ποια χώρα λειτουργεί το Νοσοκομεί...
Τα «βάζει» με τους μουσουλμάνους υγειονομικούς που μιλούν μεταξύ τους τουρκικά, αλλά και με τη μαντήλα -Σε ποια χώρα λειτουργεί το Νοσοκομείο Κομοτηνής;
Και αναλυτικότερα:
Η παράταξη Σπάρτακος του Δήμου Κομοτηνής εξέδωσε ανακοίνωση για το Νοσοκομείο Κομοτηνής και ουσιαστικά τα «βάζει» με τη διοίκηση, αλλά και τις «τακτικές» -όπως η παράταξη τις αποκαλεί- των μουσουλμάνων να μιλούν μεταξύ τους τουρκικά κι οι γυναίκες μουσουλμάνες να φορούν μαντήλες. Πάντως σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η παράταξη στην ανακοίνωσή της, παρουσιάζει τα συγκεκριμένα θέματα, ως μείζονα ζητήματα του Νοσοκομείου λέγοντας φράσεις όπως, «[…] η κατάσταση χειροτερεύει με τα χρόνια, καθώς πληθαίνουν οι υγειονομικοί με πτυχίο από την Τουρκία, με μειωμένη έως και μηδενική ελληνομάθεια» και «[…]δημιουργώντας ένα κλίμα αρνητικό για τους μη τουρκομαθείς πλειονοτικούς».
Αναφερόμαστε στην πάγια τακτική μουσουλμάνων υγειονομικών, κυρίως σπουδαγμένων στην Τουρκία, να μιλούν μεταξύ τους για θέματα της εργασίας τους στην τουρκική γλώσσα, αδιαφορώντας αν οι παρευρισκόμενοι χριστιανοί συνάδελφοί τους καταλαβαίνουν ή όχι. Όλο και περισσότεροι είναι οι μειονοτικοί γιατροί και νοσηλευτές που επιδεικνύουν μία τέτοια προκλητική στάση, αφενός θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των νοσηλευομένων (σε περίπτωση που κάτι δεν γίνει σαφές και κατανοητό) κι αφετέρου δημιουργώντας ένα κλίμα αρνητικό για τους μη τουρκομαθείς πλειονοτικούς.
Θυμόμαστε πως κάμποσα χρόνια πριν, επί διοίκησης Χατζηνέστορος στο Νοσοκομείο είχε κυκλοφορήσει μία “σύσταση” δίκην υπενθυμίσεως προς τους έχοντας μητρική γλώσσα την τουρκική, ότι υποχρεούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους να μιλούν με τους συναδέλφους τους στην μόνη επίσημη γλώσσα του κράτους, στα ελληνικά (για τη συνεννόηση με τον ασθενή δεν ισχύει, είναι διαφορετικό θέμα). Η κατάσταση χειροτερεύει με τα χρόνια, καθώς πληθαίνουν οι υγειονομικοί με πτυχίο από την Τουρκία, με μειωμένη έως και μηδενική ελληνομάθεια, αφού πλέον για να ασκήσουν το επάγγελμα δεν εξετάζονται σε μαθήματα κι απλώς αναγνωρίζουν την ισοτιμία του τίτλου σπουδών από το τουρκικό Πανεπιστήμιο στον ΔΟΑΤΑΠ! Ποιος θα διορθώσει αυτήν την εκτρωματική κατάσταση, τι λέει εκείνο το υπουργείο (μη) Εθνικής Παιδείας;
Βασισμένος και σε πρόσφατες αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ΣτΠ τάχθηκε με τον εσωτερικό κανονισμό δημόσιου νοσοκομείου που απαγόρευσε σε φοιτήτρια νοσηλευτικής να φορά μαντήλα αντί για τον σκούφο της νοσηλεύτριας. Προφανώς η απόφαση αφορά τους πάντες, το προεδρικό διάταγμα 1283/1981 είναι απολύτως σαφές αλλά και ο Εσωτερικός Κανονισμός Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων, σχετικά με την πιθανότητα διασποράς πολυανθεκτικών μικροοργανισμών και μικροβίων επίσης. Στο νοσοκομείο της Ξάνθης που τέθηκε προ ετών το ζήτημα έκλεισε σύντομα και σύννομα και δεν ξανατέθηκε. Είναι η Κομοτηνή στην ελληνική Επικράτεια ή όχι
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ Δήμου Κομοτηνής ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»;
TI ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΤΟ «ΤΟΥΡΚΙΚΟ» ΚΟΜΜΑ DEB ΣΤΟΝ «ΣΠΑΡΤΑΚΟ»
Με δελτίο τύπου που έστειλε στην «Αδέσμευτη» το Τουρκικό κόμμα «DEB», απάντησε δηκτικά στη δημοτική παράταξη «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» και όχι μόνο, αφού είχε την ευκαιρία να κάνει και… αντεθνική και φιλοτουρκική πολιτική, χαρακτηρίζοντας… «Τούρκους» της μειονοτικούς γιατρούς του Νοσοκομείου Κομοτηνής!
Αναλυτικά η απάντηση του DEB:
Φυσικά, οι φίλοι δεν είναι συνηθισμένοι σε μια τέτοια κατάσταση, καθώς οι Τούρκοι δεν είχαν δημόσιες θέσεις μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90, τους κρατούσαν μακριά από τα ελληνικά πανεπιστήμια και δεν τους επέτρεπαν να ανοίξουν ακόμη και φαρμακεία.
Για χρόνια, οι Τούρκοι ασθενείς δεν μπορούσαν να πουν τα παραπονά τους στους πλειονοτικούς γιατρούς και περιφρονούνταν επειδή δεν γνώριζαν ελληνικά.
Γι’ αυτό έπρεπε πάντα να πάνε στην Τουρκία γιατί δεν μπορούσαν να διαγνωστούν και να θεραπευτούν.
Δεν βρέθηκε ποτέ κανείς που να μπορέσει να συμπάσχει με αυτήν την κατάσταση και να το σταματήσει.
Σήμερα, μέλη της Τουρκικής μειονότητας αποφοιτούν όχι μόνο από τουρκικά πανεπιστήμια όπως υποστηρίζεται, αλλά και από ελληνικά πανεπιστήμια και είναι γνωστό ότι έχουμε πολύ επιτυχημένους γιατρούς. Ακόμα κι αν χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα μεταξύ τους, όλοι είμαστε μάρτυρες ότι χρησιμοποιούν την επίσημη γλώσσα με τους συναδέλφους τους.
Όσο για τη μαντίλα, ο καθένας μπορεί και πρέπει να ζήσει ελεύθερα την πίστη του. Ο καθένας έχει το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. Ο σεβασμός προς κάθε πίστη εξυπηρετεί την ειρήνη.
Επιπλέον, πολλοί επαγγελματίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των γιατρών στα νοσοκομεία, τυλίγουν το κεφάλι τους στις ευαίσθητες παρεμβάσεις. Ας μην προσπαθεί κανείς να θολώσει τα νερά, μιάς και η Τουρκική μειονότητα που παλεύει με τις αδικίες εδώ και έναν αιώνα, έχει πολλά να ξεστομήσει…
ΚΙΕΦ».
Δεν υπάρχουν σχόλια