GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζει τη βόρεια Ευρώπη-Περισσότερο ξηρή έγινε η Γερμανία

  Ανομβρία σε πολλές περιοχές εδώ και εβδομάδες, ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες – και δη μεγάλης διάρκειας – δασικές πυρκαγιές...

 


Ανομβρία σε πολλές περιοχές εδώ και εβδομάδες, ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες – και δη μεγάλης διάρκειας – δασικές πυρκαγιές: το καλοκαίρι δεν έχει αρχίσει με τους καλύτερους οιωνούς για τη Γερμανία.

Κάτοικοι και αρχές έχουν τώρα στραμμένο ανήσυχα το βλέμμα τους στους επόμενους δύο μήνες, προετοιμαζόμενοι για ακόμη ένα ξηρό καλοκαίρι: το τέταρτο σε πέντε στη σειρά.

Από το 2018 μέχρι και τώρα, η μοναδική χρονιά που δεν φάνταζε κλιματικά εφιαλτική ήταν το 2021.

Εκείνη τη χρονιά οι θερμοκρασίες ήταν μέτριες και οι βροχοπτώσεις έντονες -και δη φονικές στην κοιλάδα Αρ.

Ήταν ωστόσο μια «παρένθεση» στην παρατεταμένη ξηρασία, που πέρυσι έσπασε ρεκόρ 500 ετών σε όλη την Ευρώπη.

Φέτος, αν και έβρεξε αρκετά την άνοιξη – ο Μάρτιος ήταν ο πιο υγρός σε εθνικό επίπεδο από το 2001 – πολλές περιοχές στη Γερμανία παραμένουν πολύ ξηρές.

Οι έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων μηνών – κυρίως στα ανατολικά, νότια και δυτικά – δεν κατάφεραν παρά να ποτίσουν μόνο τις πρώτες στοιβάδες του εδάφους.

Το ερώτημα που φαίνεται τώρα να προβληματίζει πολύ είναι εάν η χώρα-«ατμομηχανή της Ευρώπης» είναι επαρκώς προετοιμασμένη για τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Κλιματική αλλαγή vs κράτους

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μόλις προ εβδομάδας ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, ανακοίνωσε ένα εθνικό σχέδιο για την καλύτερη πρόληψη των κινδύνων για την υγεία από τους καύσωνες.

Πέρυσι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε κρίνει ότι δεν χρειαζόταν, αναθέτοντας στις τοπικές αρχές τη λήψη μέτρων.

  • Η ανταπόκριση ήταν ωστόσο περιορισμένη.

Έτσι τώρα, Ιούνη μήνα, παρουσιάζεται επιγραμματικά ένα «Σχέδιο για τη ζέστη στη Γερμανία», με πρότυπο αυτό που έχει θέσει σε εφαρμογή η Γαλλία εδώ και 20 χρόνια, μετά το φονικά ζεστό καλοκαίρι του 2003.

Όλα αυτά όμως είναι «θα», την ώρα που επισήμως περίπου 5.000-20.000 Γερμανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω ζέστης, χώρια όσα θύματα θερμοπληξίας νοσηλεύονται με καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια