GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μεγάλη απώλεια για τη Θράκη η μη εκλογή του Αγγελου Συρίγου

Η μη εκλογή του Αγγελου Συρίγου, Aν. καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πρώην Υφυπουργού Παιδείας ...


Η μη εκλογή του Αγγελου Συρίγου, Aν. καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πρώην Υφυπουργού Παιδείας με τον Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δεν αποτελεί μόνο πλήγμα για την Βουλή των Ελλήνων, αλλά και μέγιστο πλήγμα για τη Θράκη.

Αν και μη Θρωκιωτης στην καταγωγή, ο Αγγελος Συρίγος, συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την περιοχή μας, μιας και εκτός της Στρατιωτικής του θητείας στο Δ.ΣΣ, με ενεργό δράση και στη διάδωση της Πομακικής Γλώσσας με συγγραφή του Λεξικού που είχε εκδώσει τη δεκαετία του ’90 το Δ’ Σώμα Στρατού, ο πρ. Υφυπουργός Παιδείας έδωσε αγώνα κατά του εκτουρκισμού της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, έθεσε εαυτόν άμεσα στην υπηρεσία των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας για τα Ελληνοτουρκικά ζητήματα και φυσικά δεν υπήρξε θρακιώτης που να μην βρήκε το γραφείο του ανοιχτό, είτε ως βουλευτή είτε ως υφυπουργού.

Δέχθηκε μεγάλα “χτυπήματα” απο τον χώρο της Αριστεράς γιατί είχε θεσπίσει το νόμο της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που κατηγορήθηκε ως “ακροδεξιός”, γιατί υποστήριζε σθεναρά τις πάγιες εθνικές γραμμές της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής.

Αξίζει να θυμηθούμε τον κ. Συρίγο, τον οποίο ευχόμαστε να δούμε ξανά σύντομα σε βουλευτικά ή κυβερνητικά έδρανα:

  • Ο Ευάγγελος (Άγγελος) Συρίγος είναι αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
  • Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι απόφοιτος των νομικών σχολών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στην Αγγλία όπου και ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Νομικής το 1994.
  • Έχει εργασθεί στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ (1993-94), ως Επιστημονικός Συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναθεώρηση της νομοθεσίας στο Μαυροβούνιο και στο Αζερμπαϊτζάν (2001-2003) και ως δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
  • Υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής στο Υπουργείο Εσωτερικών (Αύγουστος 2012-Απρίλιος 2015) και ως ειδικός γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαιδεύσεως στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Οκτώβριος 2007-Ιανουάριος 2009). Έχει επίσης υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, μειονοτήτων, διαφάνειας και τηλεπικοινωνιών.

Βραβεύθηκε το 1992 από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία του σχετική με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας τιμήθηκε με Έπαινο από το Δ΄ Σώμα Στρατού στη Θράκη για υπηρεσίες προς τη μειονότητα της Θράκης και με Εύφημο Μνεία από το Γενικό Επιτελείο Στρατού για τη συνεισφορά του στη δημιουργία πομακικού-ελληνικού λεξικού.

Έχει γράψει πολλά άρθρα για το διεθνές δίκαιο και την εξωτερική πολιτική και έχει εκδόσει επτά βιβλία: 

● το 1998 το βιβλίο The status of the Aegean Sea according to international law, εκδόσεις Sakkoulas/Bruylant

● το 2006 το βιβλίο Σχέδιο Ανάν, κληρονομιές του παρελθόντος και προοπτικές του μέλλοντος, εκδόσεις Πατάκη

● το 2015 το βιβλίο Ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκδόσεις Πατάκη

● το 2019 το βιβλίο Το Μακεδονικό και η συνθήκη των Πρεσπών, εκδόσεις Πατάκη, μαζί με τον καθηγητή Ευάνθη Χατζηβασιλείου

● το 2020 το βιβλίο Τουρκικές διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο – 60 χάρτες που εξηγούν τις διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας που κυκλοφόρησε επηυξημένο και μεταφρασμένο ως Atlas of Greek – Turkish relations with 63 maps, εκδόσεις Καθημερινή, με τον Θάνο Ντόκο, Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας

● το 2022 το βιβλίο Πενήντα ερωτήσεις για τη Μικρασιατική Καταστροφή, εκδόσεις Πατάκη, μαζί με τον καθηγητή Ευάνθη Χατζηβασιλείου

● το 2023 το βιβλίο Η Συνθήκη της Λωζάννης – 100 χρόνια μετά, εκδόσεις Καθημερινή μαζί με τον επ. καθηγητή Αντώνη Κλάψη.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία στις 7 Ιουλίου 2019. Ορκίστηκε Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης τον Ιανουάριο του 2021.

Έχει διατελέσει μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE PA).

Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Σταματούδη καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και έχουν τρία παιδιά.

Ενα απο τελευταία του άρθρα, ως Υποψήφιος Βουλευτής, είναι το παρακάτω:


Οι μέθοδοι του προξενείου

Οι πρώτες προσπάθειες της Τουρκίας να ασκήσει επιρροή στους κόλπους της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη ανάγονται στην περίοδο του μεσοπολέμου. Δάσκαλοι που είχαν σπουδάσει στις παιδαγωγικές ακαδημίες της Τουρκίας ίδρυσαν μία σειρά σωματείων στην Ελλάδα τα οποία έφεραν τον επιθετικό προσδιορισμό «τουρκικό» μέσα στον τίτλο τους. Στόχος τους ήταν να μεταφέρουν τις κεμαλικές μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζονταν με καχυποψία από την πλειοψηφία των ελλήνων μουσουλμάνων.

Ακολούθως, στις μεταπολεμικές δεκαετίες στήθηκαν (με άφθονο μαύρο χρήμα) δίκτυα επιρροής με επίκεντρο δασκάλους, έντυπα και δημοσιογράφους και από τη δεκαετία του 1980 και θρησκευτικούς λειτουργούς. Παράλληλα η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε τους δεσμούς μεταξύ των μουσουλμάνων της Θράκης με την Τουρκία. Πολλές οικογένειες έχουν συγγενείς στην άλλη πλευρά των συνόρων ή στο παρελθόν αγόρασαν ακίνητα κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και στην Προύσα. Επίσης, αρκετά παιδιά ελλήνων μουσουλμάνων σπουδάζουν στην Τουρκία.

Όλα αυτά τα δίκτυα και οι δεσμοί χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον μεταξύ 1988-1994. Επρόκειτο για μία περίοδο τρομοκρατίας για τους έλληνες μουσουλμάνους. Ηταν τότε που η Τουρκία έθεσε ως στόχο και πέτυχε την εκλογή ανεξάρτητων μουσουλμάνων βουλευτών στο ελληνικό κοινοβούλιο. Το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής χρησιμοποίησε κατά κόρον την περίφημη «μαύρη λίστα» ανεπιθύμητων ελλήνων μουσουλμάνων, ή «koca capι», όπως είναι γνωστό μεταξύ της μειονότητας. Η καταγραφή σε αυτήν σημαίνει απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία και αποκλεισμό από συγγενείς, ακίνητη περιουσία, πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, εκδίωξη σπουδαστών από τουρκικά εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.λπ. Η έκταση των επεμβάσεων ήταν τέτοια που οδήγησε τον Φεβρουάριο του 1990 στην απέλαση από την Ελλάδα του τούρκου προξένου στην Κομοτηνή.

Τα όργανα της Τουρκίας προσπαθούν να έχουν δικούς τους ανθρώπους σε κάποιο από τα ψηφοδέλτια των μεγάλων κομμάτων. Οι δε τουρκικές παρεμβάσεις είναι πλέον πολύ πιο προσεκτικές. Παραμένει η «μαύρη λίστα».

Έκτοτε και επειδή το εκλογικό σύστημα δεν ευνοεί την κάθοδο ανεξάρτητων υποψηφίων, τα όργανα της Τουρκίας προσπαθούν να έχουν δικούς τους ανθρώπους σε κάποιο από τα ψηφοδέλτια των μεγάλων κομμάτων. Οι δε τουρκικές παρεμβάσεις είναι πλέον πολύ πιο προσεκτικές. Παραμένει η «μαύρη λίστα».

Επιπλέον, όσοι υποψήφιοι βουλευτές υποστηρίζονται από την Τουρκία, προβάλλονται συστηματικά από τα επίσημα ΜΜΕ της γείτονος χώρας τα οποία παρακολουθεί το τουρκόφωνο τμήμα της μειονότητας. Παράλληλα οι μηχανισμοί επιρροής (σωματεία, θρησκευτικοί λειτουργοί κ.λπ.) που έχουν στηθεί εδώ και χρόνια γύρω από το προξενείο, απαξιώνουν τους υπολοίπους υποψηφίους. Κατά καιρούς το επιτυγχάνουν.

Την πρώτη δεκαετία του 2000 είχε εκλεγεί επανειλημμένως βουλευτής με το ΠαΣοΚ ο αντιπρόεδρος ενός ακραίου μειονοτικού κόμματος που είχε ιδρύσει ο Αχμέτ Σαδίκ (άνθρωπος του τουρκικού βαθέος κράτους και ανεξάρτητος βουλευτής στην ελληνική Βουλή την περίοδο 1989-1993). Σύμφωνα και με όσα καταγγέλλουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, με τις ευλογίες και την υποστήριξη του τουρκικού προξενείου εξελέγησαν στις 25 Μαΐου και οι δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια