Μεγάλη πτώση εξακολουθεί να σημειώνει η τουρκική λίρα παρά τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης Ερντογάν να πείσει επενδυτές και αγορές ότι ...
Μεγάλη πτώση εξακολουθεί να σημειώνει η τουρκική λίρα παρά τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης Ερντογάν να πείσει επενδυτές και αγορές ότι από εδώ και στο εξής θα εφαρμόσει «ορθόδοξη» στρατηγική στην οικονομία.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, δηλαδή δέκα ημέρες μετά την τρίτη επανεκλογή του τούρκου προέδρου, η τουρκική λίρα κατέγραψε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της τελευταίας διετίας έναντι του δολαρίου αφού η «βουτιά» άγγιξε το 7%.
Από την αρχή του έτους το νόμισμα της γειτονικής χώρας έχει αποδυναμωθεί κατά περίπου 20%. Με τα έως τώρα δεδομένα η αξία ενός δολαρίου ισούται με 23 τουρκικές λίρες.
Η «ανορθόδοξη» πολιτική του Ερντογάν «γρέμισε» την τουρκική λίρα
Η «ανορθόδοξη» πολιτική που ακολούθησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το 2021 και η επιμονή του να διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα με στόχο την τόνωση της εγχώριας ανάπτυξης, αποδοκιμάστηκε από το διεθνές σύστημα.
Η πολιτική του χαρακτηρίστηκε ασύμβατη.
Έμπειροι αναλυτές είπαν ότι η οικονομική ανάκαμψη της Τουρκίας θα ερχόταν μέσα από την αύξηση των επιτοκίων η οποία θα μετρίαζε τον πληθωρισμό. Επιπλέον, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τον περασμένο μήνα, κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Ερντογάν στήριξε την τουρκική λίρα χρησιμοποιώντας αποθέματα ξένου συναλλάγματος ώστε να διατηρήσει την ισοτιμία υπό έλεγχο.
«Σωσίβιο» από τον Μεχμέτ Σίμσεκ
Το Σάββατο ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε τον διορισμό του τραπεζίτη Μεχμέτ Σίμσεκ στο Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας. Σε πρώτη φάση, οι ειδικοί εκτίμησαν ότι ο διορισμός του σήμανε την επιστροφή της Τουρκίας στην «οικονομική ορθοδοξία» και τις πιο συμβατικές οικονομικές πολιτικές.
Παρόλα αυτά οι αγορές δείχνουν εξαιρετικά διστακτικές και περιμένουν να δουν στην πράξη την στροφή της τουρκικής κυβέρνησης, προτού της δώσουν «ψήφο εμπιστοσύνης».
Έπειτα από ένα διάλειμμα πέντε ετών από την πολιτική, ο Μεχμέτ Σίμσεκ επιστρέφει σε υπουργικό σχήμα έχοντας ως αποστολή την διάσωση της τουρκικής οικονομίας.
Τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Τουρκία άγγιξε το 39,59%.
Δεν υπάρχουν σχόλια